Съдът удари Румен Вълка и развъдника на ГЕРБ калинки „Софекострой”

0 11 215

Юни, 2019 г. Изпълнителният директор на общинското дружество „Чистота Искър“ Юлиан Михайлов е уволнен заради нарушения при управлението му, включително заради договор за наем на техника от компания на олигарха на ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка.

Оказа се, че по този начин столичното дружество е прехвърляло дейности на фирмата „Грийн партнърс“ за почистването на три столични квартала.

Месец по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова заявява, че са установени „сериозни нарушения“ с отчетността на „Чистота Искър“ и е изпратила доклада на прокуратурата.

От това обаче нищо не последва, а съмненията дали практиката продължава са налице. Заради това „Капитал“ изпрати заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), но директорът на общинското дружество „Софекострой“ (новото име на „Чистота Искър“) Цветомир Жеков отказа да отговори с аргумента, че въпросната информация представлява „търговска тайна“.

Решението му бе обжалвано, а „Капитал“ спечели делото с помощта на Програма „Достъп до информация“ и адв. Стефан Ангелов. Административен съд – София-град (АССГ), отмени отказа на Жеков с решение от 24 ноември.

Сега дружеството трябва да се произнесе повторно по исканата информация и да разкрие пред обществото дали и с кого сключва договори.

Скъпите „външни услуги“

Съмненията дали се пренасочват дейности към фирми на Вълка се засилват и от факта, че във финансовия отчет на дружеството за 2021 г. второто най-голямото разходно перо (след това за персонал за 6.2 млн. лв.) е това за „външни услуги“. Договорите за наем на техника, чрез които се заобикаляше Законът за обществените поръчки, попадат именно в този показател. Дружеството е на загуба от 718 хил. лв. през 2021 г.

С договор от 2015 г. общината е възложила почистването на район „Красна поляна“ на общинското си дружество. За периода до 2021 г. то е получило 49.05 млн. лв без ДДС от тази си дейност, като договорът е със срок до май 2023 г. Ако старата практика с договорите за наем на техника продължава, част от тях вероятно са отишли към фирми на Гайтански.

Две от тях („Зауба“ и „Грийн партнърс“) съвсем официално се явиха в последния търг на общината. „Зауба“ спечели почистването на „Люлин“ и „Красно село“, които преди се обслужваха от общинското дружество, но реално с въпросните договори бяха пренасочвани към фирма на Вълка.

„Капитал“ поиска достъп до следната информация:

•       Сключвало ли е дружеството договори за наем на техника от 2018 г. досега

Реклама

•       Ако да, с кои фирми

•       Самите договори с въпросните фирми (ако има такива)

•       Каква част от техниката, която използва дружеството, е наета и каква част е негова собственост

•       Какво включват разходите за външни услуги, посочени във финансовия отчет на дружеството като второ най-голямо разходно перо?

Съдът: това не е търговска тайна

В решението на съда се казва, че „Софекострой“ е публично дружество и затова е длъжно да отговаря на заявления по Закона за достъп до обществена информация.

А тъй като исканата информация дава „възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността и в частност – начина на разходване на общински средства и прозрачността при сключването на договори, свързани с почистването на битови отпадъци в рамките на Столична община“, тя трябва да бъде предоставена.

В случая е налице „надделяващ обществен интерес“, тъй като чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността.

Изпълнителният директор на „Софекострой“ Цветомир Жеков е отказал с аргумента, че това представлява „търговска тайна“, но не е обяснил защо според него предоставянето ѝ може да доведе до нелоялна конкуренция между търговци.

Жеков стана директор на дружеството през 2019 г. по предложение на съветници от ГЕРБ. Той е бивш кмет от ГЕРБ на район „Изгрев“, който не можа да спечели втори мандат. Заедно с него беше назначен и друг неуспял районен кмет (на район „Студентски) – Димитър Дилчев, който ръководи Центъра за градска мобилност.

Още „инхаус“ възможности

„Софекострой“ (бившото „Чистота Искър“) никога не се е славило особено с прозрачност. Проучване на „Капитал“ показа, че общината му е възложила без конкурс поръчки за 12.8 млн. лв. за две години (2020 и 2021 г.) – т. нар „инхаус“ процедури.

През 2022 г. дружеството е получило по същия начин още близо 3 млн. лв от общинския бюджет, показва справка в Агенцията за електронни обществени поръчки.

Началото на миналата година пък донесе за „Софекострой“ още много недотам прозрачни възможности, след като общинският съвет прие новия ѝ бизнес план.

В него се казва, че освен сметосъбирането фокусът оттук насетне ще е строителството, както и поддръжката на паркове, зелени площи и спортни площадки, корита на реки и залесяване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.