НЯМА СПИРКА: ГЕРБ готви афера със ски-писта в Смолян

0 8 071

На 24 ноември Общинският съвет на Смолян взе безсмислено решение от гледна точка на разумните аргументи. Той гласува промени в капиталовия списък на Община Смолян за 2022 г., която ще изпратим след един месец.

От списъка се изваждат изграждането на „подпорна стена ул. „Надежда“ заедно с предвидените за нея средства в размер на 305 230 лева, „частично покриване на дворно пространство и обособяване на площадка и места за паркиране в имот 67.653“ за 315 000 лева (имот с такъв номер не съществува, идентификаторът е грешен – б. а.).

А на тяхно място се добавят подпорна стена на общинския път Широка лъка – Гела – Солища за 369 170 лева, както и „изграждане на спортно съоръжение ски писта 1 етап“ за 264 028 лева.

Мотиви за актуализацията в докладната записка на кмета от ГЕРБ Николай Мелемов няма. Липсва дори едно изречение защо Общината се отказва от подпорната стена ул. „Надежда“ и паркинга в имота с грешен идентификатор.

Единствената обосновка на управляващия 3 мандата кмет в докладната записка е, че Общинският съвет може да прави такива промени, защото Законът за публичните финанси му дава това право.

В решението от миналата седмица би имало смисъл, ако Общината е преценила, че строителството на подпорната стена ул. „Надежда“ и паркингът няма как да се случат до края на тази година, и средствата могат да се пренасочат за по-належащи и напреднали проекти.

Такъв ли е случаят със ски пистата?

От изказванията на кмета-гербопитек и зам.-кмета Мариана Цекова стана ясно, че идеята е „децата да се научат да карат ски“ и целта не е общината да печели. Че ски-пистата ще се изгражда в района на квартал Станевска, че в близост има водоизточник, необходим за изкуствен сняг, ще че има ски влек и оръдия за сняг.

Реклама

И тепърва ще се възлага проектиране. А от проекта ще стане ясно колко ще струва това съоръжение.

Не стана ясно дали Общината има някаква готовност за реализацията на тази идея в оставащия месец до края на 2022 г., в кой имот ще се изгражда пистата, чия собственост е, има ли експертен анализ дали теренът е подходящ за идеята.

Или най-малкото дали Общината е готова да подготви обществена поръчка за проектиране до 31.12.2022 г. Общинските съветници не получиха идеен проект, скица, или каквато и да е страница с текст.

Но това не им попречи да се доверят на ангро и да гласуват вкупом „за“ да се прехвърлят четвърт милион лева. Никой от тях дори не попита каква е причината за пренасочването на над 600 000 лева от ул. „Надежда“ и площадката с паркинг.

Възможните обяснения за необичайното, прибързано и неаргументирано решение за строителството на ски-писта в квартал „Станевска” са няколко, но бих посочил две от тях – начало на предизборна кампания за местните избори догодина и кризисен пиар.

Веднага след решението кметът публикува пост във фейсбук, в който повтаря опорките си пред общинските съветници, а на сайта на община Смолян бе качена „новина“ със заглавие: „Общинският съвет прие предложението на кмета Мелемов за проектирането и изграждането на ски писта в Смолян“.

Фактите, цитирани по горе, говорят друго. Общинският съвет не е взел решение за проектиране и строителство на ски-писта, но в оставащите месеци кметът напоително ще обяснява, че е започнал изграждането й, без да пропуска да наблегне, че идеята не е Общината да печели, а децата да се научат да карат ски.

И ще се опита да скрие провала си с ремонта на Планетариума, който от две години е затворен. А репортажът на „Отзвук“ от миналата седмица показа, че там никой не работи, а фирмата-изпълнител „ИСА 2000“ очаквала някакви плащания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.