Криза! Николай Банев смени самолета с майбах

0 13 195

През 1993 г. подсъдимият бизнесмен Николай Банев основава „АКБ – инвестиции и сигурност” – една от първите частни фирми в у нас.

Съдружници са му двама бивши служители на Държавна сигурност – Костадин Костадинов и Росен Араклиев. През 1994 г. фирмата става консорциум и получава лиценз за търговия с оръжие. И в момента тя има офис в иранската столица Техеран, предаде „Уикенд”.

Разцветът на Банев като капиталист обаче идва с масовата приватизация. В нея участва чрез фонда „АКБ Форес”. Той е основан в партньорство с чешката инвестиционна компания „Форестинвест”, която дава заем от 3,5 млн. долара.

Фондът на Банев набира бонове за 2,259 млрд. лв. от 100 000 дребни акционери, като придобива акции в 80 дружества. След преструктуриране на портфейла към февруари 1999 г. и вече под името „АКБ Корпорация” притежава акции в 36 предприятия, като в шест от тях има мажоритарен дял.

Дружествата са предимно от химическата, нефтопреработвателната и електротехническата промишленост. Сред тях са големи предприятия като „Полимери”, „Елма”, „Динамо”, „Панайот Волов”, „Бимас”, „Декотекс”.

Според тогавашна оценка само капиталът на предприятията възлиза на близо 300 млн. лв.  През 1999 г. бизнесменът купува ваканционно селище „Русалка” за символичните 2,01 млн. долара.

През 2010 г. Банев цинично заявява в интервю, че в личен план световната криза му се е отразила, като се вози на майбаха вместо на самолет.

Жената на олигарха – Евгения, цъфти от щастие…

Луксозният автомобил  струва 300 000 евро, но изгаря в палеж заедно със още 6 скъпи возила четири месеца, след като имението на Баневи също е обхванато от пламъци. Застраховката на майбаха изтича точно 3 часа преди колата да изгори.

Реклама

Мама и татко от ДС

Фамилията на Николай Банев е не само тъмночервена номенклатура, но и тясно свързана с тоталитарните тайни служби.

Покойният му баща Йордан Банев е полковник от ДС, а майка му Мария – агент на ДС. Нещо повече, в приватизационния фонд „АКБ – Форес Социален” АД Банев е ограден с щатни служители и агенти от Първо главно управление на ДС външнополитическото разузнаване на режима, и на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

Всички те са били на ръководни постове във фонда, разкри Комисията по досиетата.

През октомври 2018 г. при проверката на фирмите с държавно участие към Министерството на икономиката Комисията по досиетата разкри принадлежността към ДС на майката на Банев – Мария Банева.

Тя се оказа вербувана през 1985 г. от Окръжно управление на МВР-ДС Хасково като съдържател на явочна (конспиративна) квартира под псевдонима „Роза”.

Използвана е и от Второ главно управление на ДС – контраразузнаването, от Софийско градско управление на МВР-ДС, както и от Четвърто икономическо управление на ДС.

Банева беше разкрита в качеството ѝ на член на Съвета на директорите и  в последствие изпълнителен директор на мебелно предприятие „Бреза” ЕАД, гр. Кърджали. Мария Банева е известна в Казанлък като меценат на културата. Дълго време тя бе сред спонсорите на Чудомировите празници в града.

Очаквайте продължение

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.