Сливен позлати фирма на ГЕРБ за Коледа – плаща 23,10 лв. да окачи играчка на елха за 120 000 лева

6 68 713

Немислимите 23 лева и 10 стотинки струва да се окачи и свали една коледна топка от елхата. Толкова ще плати община Сливен само за един елемент на коледната си украса тази зима.

Цялостният монтаж и демонтаж, както и доставката на нови украшения, ще струва на града 113 878,45 лв. без ДДС. Сумата е почти двойна в сравнение с миналата година, когато изпълнителят е отново същият – сливенската фирма „Ел и Клима Корект“ ООД, която безапелационно печели обществените поръчки за осветление в областта.

Коледната украса на Сливен се съхранява в склад на общината. За монтажа и демонтажа ѝ, както и за ремонта и поддръжката на отделни елементи от нея, всяка година отговаря частна фирма, която се избира чрез обществена поръчка.

Начинът, по който общината определя прогнозните цени за изпълнението на дейностите, обаче е непрозрачен, а заложените критерии пречат да има конкуренция. В крайна сметка всеки път се избира една и съща фирма, а цените растат необяснимо.

Така, например, монтажът и демонтажът на един стринг-гирлянд с дължина 20 м. през 2021 г. е струвал 19,90 лв., или 597 лв. за общо 30 такива гирлянда. Тази година обаче сумата е нараснала до 900 лв. Такова сравнение може да се направи и с останалите елементи от украсата, като цената при всички е скочила драстично.

За поставянето и премахването на две светещи елхи на кръгови кръстовища в Сливен общината плаща общо 3944 лв.

Миналата година това е струвало 2500 лв. Поскъпването при „светодиодния фонтан“ в центъра на града пък е от 1063 лв. на 1598 лв. Увеличение в цените на монтаж и демонтаж има и при всички съпътстващи елементи на украсата като въжета, кабели, стоманени колове, тръби и др.

Разликите в цените на услугата стигат до абсурди. Окачването на коледните топки на елхата пред общината, за които стана дума в началото, тази година струва 693 лв. за 30 броя. Миналата зима, когато същите топки са били купени от „Ел и Клима Корект“, общата им цена с монтажа и демонтажа е била 495 лв.

Незнайно как са поскъпнали и светещите стрингове на елхата, които през 2021 г. бяха купени и монтирани за 3750 лв., а сега само техният монтаж и демонтаж струва 5250 лв.

Всичко това води до въпроса по какъв начин община Сливен изчислява прогнозната стойност на обществената поръчка за украсата си – 113 918 лв. без ДДС, което позволява на спечелилия кандидат да предложи толкова завишени цени. Правени ли са изобщо пазарни проучвания и по какъв начин?

СКЪПИ УКРАШЕНИЯ

Освен, че общината слага старата си украса, тази зима ще зарадва сливналии и с някои нови коледни елементи. Като изискване в обществената поръчка тя е заложила доставка на „3D седнало джудже върху подарък“, високо 2,30 м и широко 1,5 м.

В техническите спецификации обаче няма никаква допълнителна информация – дали фигурата да е пластмасова, дървена или метална, дали да свети или не, както и други подробности, от които кандидатът за обществената поръчка да разбере какво се изисква. Фирмата „Ел и Клима Корект“ ООД все пак е предложила да достави такова „3D джудже“ срещу 9900 лв.

Неговият монтаж и демонтаж струват допълнително 2000 лв. Това обаче не е всичко, тъй като към джуджето има и „3D светещ ботуш с подаръци“, който струва допълнително 15420 лв. с монтаж и демонтаж.

Реклама

Интересно е още, че община Сливен е възложила и втора обществена поръчка на „Ел и Клима Корект“, която този път е за наем на коледна украса. Фирмата ще отдаде на общината за един месец 10-метрова светеща елха срещу 9454 лв. без ДДС.

И докато общината плаща прескъпо за нови коледни украси, някои стари елементи мистериозно изчезват от композицията. Голяма светеща арка, за която през 2018 г. бяха платени 15 870 лв., сега липсва в тазгодишната обществена поръчка.

Така стоят нещата и със светещата надуваема Луна, която преди две години струваше на общината 2668 лв. Тя също сега липсва, въпреки че беше монтирана само миналата и по-миналата зима.

ЛЮБИМА ФИРМА

„Ел и Клима Корект“ ООД е с предмет на дейност: ремонт на ел. инсталации, ВиК, ел. техника, търговия със стоки и още. Тя е собственост на Тодор и Иван Червенкондеви, които пък са съответно баща и брат на бившия депутат от ГЕРБ и председател от 2015 г. на Фонда „Сигурност на електроенергийната система“ Диан Червенкондев.

Тяхната фирма е предпочитана от община Сливен в обществените поръчки, свързани с всякакъв вид осветление.

От 2019 г. дружеството отговаря за подобряване на уличното осветление в града и населените места в общината, както и за отстраняване на възникналите аварии, което годишно излиза на общината между 125 и 140 000 лв. без ДДС.

Вече 5 г. същата фирма слага коледната и великденската украса на града. Обикновено фирмата печели обществените поръчка без конкуренция, но когато такава има, е отстранявана от състезанието с разнообразни мотиви.

През юни, например, „Ел и Клима Корект“ е класирана на първо място за изграждане на парково осветление в с. Самуилово на стойност 80 000 лв. без ДДС. Вторият участник в процедурата, който е предложил с 6000 лв. по-малко от победителя, е отстранен заради липсващи документи за качеството на основни материали.

Грешни сметки пък спъват други конкуренти на „Ел и Клима Корект“, но този път за поставянето на коледната украса в Сливен. Преди година сливенската фирма спечели обществената поръчка за 70 000 лв., въпреки че другият кандидат предложи да извърши дейностите за 10 000 лв. по-евтино и дава гаранция на новата украса 24, а не 12 месеца.

Общинската комисия обаче го отстранява заради допуснати грешки в ценовото предложение, като е изчислил неправилно общата по единичната цена за монтирането на няколко снежинки и светещи стрингове.

Същата беше причината за отстраняването на конкурента и през 2018 г., когато за коледната украса бяха похарчени 151 874 лв. Тогава кандидатът с най-ниската предложена цена – 142 690,80 лв. не беше допуснат до оценка заради грешка при изчисленията в размер на 4 ст.

Последната обществена поръчка, за която „Ел и Клима Корект“ е кандидатствала, е обявена на 18 октомври и е за подмяна на съществуващото и изграждане на ново улично осветление в големия сливенски квартал „Клуцохор“.

Срокът да се свършат дейностите е половин година, а прогнозната стойност -1 114 000 лв. без ДДС. От регистъра на Агенцията по обществени поръчки става ясно, че кандидатите са няколко.

Освен местните дружества „Тера Систем“ ЕООД и „Ел и Клима Корект“ ООД, интерес има пловдивската фирма „Сейф Парт“ ЕООД и дори австрийското дружество „Юнекс Трафик Австрия“ ГмбХ.

6 Коментара
 1. Еха казва

  Фирмата си е „корект“ отвсякъде.

 2. казва

  …крАднеш ли крАднеш, задунайсвИньо !
  —> ммОре, Говеда задунайшки !
  —-> НовНюрнберг .

 3. Хххy казва

  Хайде сега, прокуратурата да се самосезира, така, както се самосезира за Дияна Димитрова!

 4. Дядо Коледа казва

  Че то от години наред е така в Сливен…

 5. Снежанка казва

  Счетоводителя на фирмата , на кафе е споделил, че Тодор и Иван са фигуранти в тази фирма…Тя е на Диян, той е назначил в нея жена си на скромната заплата от 20000лв. На другите двама дава по 10000лв да си трайкат. Купил си е апартаманти в София и на морето… Работниците пък се хвалили че правили слънчеви централи на известни политици … абе…..

 6. Данъкоплатец казва

  За цената на труда се замислих. Закаченето на две коледни играчки на елхата струва повече от преглед на медицински специалист, цаплащан от НЗОК. Много интересно… Може би за това все още няма остойностяване на медицинските дейности. Бъдете живи и здрави! Весели празници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.