„Хартиената коалиция” ГЕРБ-ДПС-БСП превърна машините за вота в принтери на бюлетини

0 2 923

Малко след полунощ, след като в пленарната зала бе пуснат химнът на България, депутатите от коалиция „хартиена бюлетина“ – между ГЕРБ, БСП и ДПС, обезсмислиха машинния вот и превърнаха устройствата в принтери на хартиени бюлетини.

В 02:54 часа в петък бе прекратено започналото в 09:00 часа в четвъртък заседание на парламента, като не се изпълни първоначалното желание на коалиция „хартиена коалиция“ целият законопроект за промени в Изборния кодекс да бъде окончателно приет. След 18-часовото заседание в пленарната зала депутатите стигнаха до малко след средата на доклада от правната комисия.

Очаква се разглеждането на законопроекта да продължи петък сутринта след блиц контрола.

Въпреки че остават още много текстове, на гласуване вече бяха подложени основните предложения. Беше решено избирателен район „Чужбина“ да не бъде премахван, но все още не е ясно дали ще остане „кух“ текст или ще заработи на практика.

В секциите ще има паравани, вместо тъмни стаички. Отхвърлена беше идеята за преброителни центрове, както и за сканиране на хартиените бюлетини, които бяха върнати в големите секции.

Заявленията за разкриване на нови секции извън страната остават 40 и няма да бъдат увеличавани на 100. Съставът на ЦИК няма да бъде увеличаван от 15 на 25 и няма да се сменя след всеки парламентарен избор. 

Машинните за гласуване станах обикновени принтери

ГЕРБ, БСП и ДПС приеха предложенията на партията на Бойко Борисов досегашните разписки от машините за гласуване да се приемат за бюлетини и данните от устройствата да се съхраняват, но да не се използват.

Вече от устройствата няма да се отпечатва протокол с резултатите в края на деня. Така машините ще се превърнат в обикновен принтер за бюлетини.

На последните избори ЦИК така или иначе взимаше решения да се броят 100% от разписките, но се записваха само гласовете по партии, без преференциите. Сега обаче и преференциите задължително ще трябва да се броят ръчно.

Партията на Бойко Борисов спази обещанието си и не премахна флашките с данните от машините, но съдържанието им няма да бъде публично достъпно. На практика сега достъп до тази информация ще има само, ако се заведат дела за резултатите във всяка една от всичките над 12 000 избирателни секции, подчерта съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Василев, а и Божидар Божанов от „Демократична България“ се опитаха да намерят консенсусно решение, в което досегашните принтирани от машините протоколи да останат наравно с ръчното броене, за да има допълнителна конторла дали резултатите са правилно отчетени. Идеята им обаче беше отхвърлена от коалиция „хартиена бюлетина“.

На трибуната излезе Мартин Димитров от ДБ, който поиска прегласуване и се обърна към ГЕРБ, ДПС и БСП с думите:

„Тройно броене предлагате вие – хартията, изрезките и трето – ще се сумират двете. Това ще бъдат най-скандалните избори в новата българска история. Какъв е смисълът да имате компютър вкъщи и да смятате на ръка?“

Трите партии обаче не се вслушаха в аргументите му и окончателно отхвърлиха идеята да има принтиран от машините протокол.

По-рано ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха традиционните хартиени бюлетини в големите секции. Така в изборните секции ще се броят два вида бюлетини – традиционните и тези от машинния вот, а после резултатите от тях ще се събират.

Освен това двата вида бюлетини, които са съвзем различни по размер няма да се разделят в отделни купчинки.

Реклама

„Представете си тези два вида хартия как ще изглеждат на едно място? Как ще се брои, как ще се гарантира, че някоя бюлетина от машина няма да се изгуби?“, каза Надежда Йорданова от ДБ.

От ПП и ДБ посочиха, че цялата тази ситуация с двете бюлетини е предпоставка не само за голяма забавяне в отчитането на резултатите, но и за много грешки в изборните протоколи.

Малко преди да се стигне до гласуването за превръщането на машините в принтери, на трибуната излезе Цончо Ганев от „Възраждане“, който обяви, че е минало 12 часа и иска в залата да бъде пуснат химнът на страната.

„Сега ще организирам, ако няма техническа възможност, ще го пусна от телефона си“, отговори председателстващият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ. Минути по-късно химнът прозвуча по уредбата в залата.

„Законодателен качамак“

Преди часове ГЕРБ, БСП и ДПС създадоха пълен хаос в пленарната зала. Трите партии първо приеха, че от местните избори нататък (тоест след есента на 2023 г.) ще се гласува само с хартиени бюлетини, а после ГЕРБ и БСП се отметнаха и върнаха смесения вот – и с машина, и с хартия.

Междувременно противниците на връщането на хартиената бюлетина от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ напуснаха за кратко залата и дадоха поредна пресконференция. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обобщи действията на БСП, ДПС и ГЕРБ така:

„Този законодателен качамак, който наблюдаваме, е или пълна аматьорщина, или целенасочен план да не знаем как ще се гласува на местните избори“.

От целия хаос излезе, че за кратко вотът със сегашните машини с тъчскрийн бе изцяло отменен, считано от местния вот догодина, но в крайна сметка бе върнат наравно с хартията.

Проблемът започна преди часове, когато коалиция „хартиена бюлетина“ прие със 124 гласа „за“ два сходни, но взаимоизключващи се текста за промени в Изборния кодекс – за корекция в чл. 206 и за създаване на нов чл. 206а.

Чл.206 представлява първоначалното предложение на социалистите в секциите с над 300 избиратели да не се гласува само с машини, а и с хартиени бюлетини, както беше през април миналата година. В по-малките секции ще продължи да се гласува само с хартия, както е и сега. Чл. 206а пък предвиждаше в секциите да се гласува само и единствено с хартиени бюлетини.

Тогава това предизвика объркване сред противниците на връщането на хартиения вот – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

„Колеги от БСП, не знам дали осъзнавате какво гласувате. Ако го осъзнавате, е страшно. Обяснявахте, че искате да дадете на хората избор. В текста пише, че в избирателните секции избирателят гласува само с хартиена бюлетина. Точка“, заяви от парламентарната трибуна юристът от „Продължаваме промяната“ (ПП) Милен Матеев. Той и съпартийците му дори предположиха, че е станало объркване.

Настимир Ананиев от ПП все думата, за да обяви, че машинният вот е отменен.

ГЕРБ, БСП и ДПС обаче настояха, че не са допуснали грешка. Хамид Хамид от ДПС обясни, че премахването на машините с тъчскрийн е обвързано с все още негласуваните по онова време предложения на партията му за сканиращи устройства на пуснатите вече хартиени бюлетини:

„Предлагаме само хартия и обясних, защото е обвързан с машините, които ние предлагаме. Те трябва да има какво да сканират, няма да сканират приятното лице на г-н Ананиев, затова трябват хартиени бюлетини“.

По-късно обаче самата идея на ДПС за въвеждането на сканиращи устройства бе отхвърлена с гласовете на ГЕРБ и БСП. Това наложи коалиция „хартиена бюлетина“ да се върне на чл. 206а, който предвиждаше от местните избори да се гласува само с хартия. При новото му гласуване, той остана подкрепен само от ДПС, а подкрепилите го по-рано ГЕРБ и БСП го отхвърлиха. Така остана само чл. 206 – за вот с хартия и с тъчскрийн машини.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.