100 години назад: Връщаме се във времето на „Бай Ганьо прави избори”

0 4 543

„В последните дни ми изплува в съзнанието непрекъснато великият Алеко Константинов с „Бай Ганьо прави избори“. Наблюдавайки страстите, които непрекъснато бликат от политическата ни среда, всъщност мисля, че сме доста по-близо до това да се върнем едни повече от 100 години назад“.

Така управителят на социологическата агенция „Маркет Линкс“ Добромир Живков коментира пред БНР въпросите около промените в Изборния кодекс и опитите за връщане на хартиената бюлетина.

Той посочи, че трите партии – ГЕРБ, БСП и ДПС – опитващи са да прокарат новите текстове, разчитат, че ще получат повече гласове на следващи избори, но не е ясно как точно. По думите му профилъъ на гласуващите на последните четири вота не се променил особено.

„Няма отлив на по-възрастни хора, няма отлив на хора от малките населени места от въвеждането на машините. Една от основните тези – че съществена част от българските граждани са затруднени във вота си с машините – за мен стои неиздържан“, коментира Живков.

По думите причината за драмите около Изборния кодекс са предстоящите догодина местни избори.

Реклама

„Знае се, че на местните избори възможностите за влияние и то не толкова чрез политически инструменти, а чрез други, бих ги нарекъл дори сенчести, са доста по-сериозни“, заяви той.

Първият мандат за съставяне на правителство изглежда със сериозни възможности, каза още Живков. Той коментира сближаването на позицииите между ГЕРБ, БСП и ДПС и заяви, че решаващо ще бъде поведението на социалистите, макар че правителство можело да се състави и с отсъствие от зала, което ще доведе до намаляване на кворума.

Ако не се състави кабинет, перспективата е избори напролет. А местният вот ще покаже политическото развитие в следващите години.

„Няма друга формула понастоящем при това тежко политическо противопоставяне. Ние в момента сме в ситуация на много сериозна трансформация, обществена и политическа.

Това, което се случва понастоящем с невъзможността да бъде формирана изпълнителна власт, е пряк резултат от тази трансформация – смяна на модела на управление. Няма друга алтернатива, освен програмен кабинет с хоризонт до местните избори, където ще се получи отговорът на това доколко ГЕРБ ще успее да задържи доминиращата си роля в много широк мащаб“, заяви Живков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.