Капанът е заложен: Криминален миш-маш с изборните промени

0 4 795

В четвъртък депутатите преминават към гласуване по същество на окончателните промени в Изборния кодекс, които предвиждат премахване на изцяло машинното гласуване.

Противопоставянето между коалиция „хартиена бюлетина“ (ГЕРБ, ДПС, БСП) и основните ѝ опоненти („Продължаваме промяната“ и „Демократична България“) повиши неимоверно политическото напрежение в пленарната зала миналата седмица, когато продължилото до среднощ заседание всъщност бе лишено от смисъл, тъй като градивно обсъждане на практика нямаше.

Налице са всички предпоставки в крайна сметка да се стигне до пълен миш-маш с финалните текстове.

Макар от скандалното нощно 18-часово заседание на правната комисия да минаха две седмици, е все така неясно кои от предложенията финално ще приеме мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Единственото сигурно е, че хартиената бюлетина ще се върне в големите секции уж наравно с машинното гласуване, което обаче би било обезсмислено, ако се приемат гласуваните в комисията поправки.

Освен ПП и ДБ, срещу исканата от коалиция „хартиена бюлетина“ ревизия на закона се обявиха също така „Български възход“ и „Възраждане“, но ГЕРБ, ДПС и БСП имат мнозинство да гласуват каквото решат.

„Нищо не се знае“

Депутати от различни парламентарни групи признаха пред Mediapool, че няма стиковане кои текстове ще бъдат приети и кои не.

Процесът по гласуването на поправките се движи от ГЕРБ, която няколко пъти даде заявка, че е готова на минимални отстъпки за част от предложенията, с изключение на основното – за връщането на хартията. ПП и ДБ обаче нямат доверие, че ГЕРБ действително ще спази всичките си обещания.

Нищо не се знае, коментират народни представители. Водят се единични неформални разговори, но яснота по-скоро няма и в пленарната зала ще се разбере какво ще се приеме.

На фона на това от ГЕРБ дават все повече сигнали, че са склонни да подкрепят идеята на ДПС за „американски машини“ – т.е. устройства, които да сканират хартиени бюлетини. Двете партии нямат нужното мнозинство, но гласове в подкрепа на идеята се чуват и от други парламентарни групи.

А ако въпросът не бъде обсъден предварително, може да се стигне до ситуация, в която да се гласува и със сегашните машини, и с хартиена бюлетина, а от местните избори догодина в процеса да се въведат и сканиращи устройства.

Самото бързане за приемането на промените също има своето обяснение – коалиция „хартиена бюлетина“ очаква президентско вето на премахването на изцяло машинния вот.

Причината за това е, че президентът Румен Радев не е променял публично позицията си в подкрепа на гласуването с устройства за разлика от БСП, която миналата година изцяло го подкрепяше, а сега внесе текста за връщане на хартиената бюлетина.

Бързането, за да има време за преодоляване на евентуално президентско вето, е пореден индиректен сигнал, че коалиция „хартиена бюлетина“ не очаква в рамките на този парламент да бъде съставено редовно правителство дори с третия мандат.

Първите 16 параграфа

След първото включване на точката за окончателното приемане на промените в Изборния кодекс в програмата на парламента измененията бяха обсъждани на две заседания.

Въпреки това до момента е приет един-единствен текст – заглавието на законопроекта. Това обаче рязко ще се промени още в първите часове на заседанието в четвъртък.

Причината е, че миналата седмица в петък председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ ударно прочете 16 параграфа от законопроекта и последваха общи дебати за всички тези изменения, макар те да засягат коренно различни теми.

Последваха дебати до след полунощ, но гласуването бе отложено за следващо заседание. Сега всички тези текстове ще бъдат подложени на гласуване без възможност за разискване, защото то вече се случи.

Самите текстове залагат основата на почти всички предложения за промени в изборния закон: текстовете на ГЕРБ за премахване на район „Чужбина“; увеличаването на състава на ЦИК от 15 на 25 членове, които да се сменят не спрямо петгодишния си мандат, а спрямо последните повредени парламентарни избори; увеличаването на заявленията за откриване на нова секция в чужбина от 40 на поне 100; превръщането на машините за гласуване в принтери; неподкрепеното от комисия искане на ДБ за създаване на преброителни центрове; идеята за видеонаблюдение на броенето на бюлетините, но не и запазване на записите.

Заявените от ГЕРБ отстъпки

Реклама

Първоначално от партията на Бойко Борисов внесоха текстовете за закриването на район „Чужбина“, за увеличаването на заявленията за разкриване на нови секции зад граница. След като те бяха приети от правната комисия и това им отвори пътя за окончателно гласуване в пленарна зала, ГЕРБ заяви готовност да се откаже от тези изменения.

Освен това партията даде знак, че е готова да смекчи позицията си за превръщането на сегашните машини за гласуване в принтери. Преди седмици от ГЕРБ предложиха практическо обезсмисляне на вота с устройства. Те поискаха разписките от машините за гласуване да се считат за „бюлетини от машинно гласуване“, да имат защити, да се броят и да се отчитат за резултат от машинния вот.

Освен това настояваха в края на изборния ден машината да не отпечатва обобщен протокол, а флашките да бъдат премахнати. Така машините биха се превърнали в обикновен принтер за бюлетини, които да се броят на ръка.

След като всичко това беше прието на нощното заседание на правната комисия, от партията обявиха, че се отказват от идеята си да премахнат флашките, но не и от тази разписките да се превърнат в „бюлетини от машинно гласуване“.

Дори и тази отстъпка обаче поражда въпроси. Основният е дали сегашните разписки от машините биха могли да бъдат направени така, че хем да се подпечатват на гърба, хем да се запази тайната на вота, както изисква конституцията. В момента те са прекалено малки и се принтират на тънка хартия.

Ще остане ли район „Чужбина“ неработещ

От ГЕРБ бързо обявиха, че се отказват от премахването на избирателен район „Чужбина“, но това не значи, че такъв действително ще има.

Причината е, че и сега в кодекса такъв район има, но липсват каквито и да е детайли за него. Например в приложение № 1, в което е описано разпределението на мандатите, се говори за 31 избирателни района, което включва само тези в страната, но не и „чужбина“.

А в поправките между двете четения на сегашния законопроект този въпрос не е засегнат.

Това създава опасността район „Чужбина“ да си остане все така на хартия, дори и да не бъде заличен от кодекса.

Все пак възможност текстът да не остане „кух“ има, защото в закона е записано, че ЦИК „определя броя на мандатите в многомандатните изборни райони“, но пък и изрично е посочено, че това става съгласно въпросното приложение № 1, което не е променено.

Така, освен ако депутатите не решат да намерят решение на въпроса, съществуването на район „Чужбина“ остава в ръцете на ЦИК.

При неуредени въпроси комисията обикновено не взима решение и се оправдава с дупката в закона. Другата възможност е в пленарната зала партиите да се обединят около решението не да премахват района, а да отложат създаването му, за да има достатъчно време да се разпишат и детайлите.

Пред Mediapool депутати посочиха, че са запознати с проблема, но няма единно решение как точно да се определят мандатите и „най-вероятно това ще бъде оставено в ръцете на ЦИК“.

Какво остава?

Единствените текстове, които все още не са обсъждани в пленарна зала, са идеята на ДПС за скенери и същинското връщане на хартиените бюлетини, от което започна цялата сага с измененията на изборния закон.

Идеята за скенери или иначе казано за машини „като в Америка“ (бел.ред. – по Бойко Борисов) е на ДПС и бе отхвърлена в ресорната комисия, но сега изглежда има шансове тя да бъде окончателно приета.

Предложението на движението е избирателите да гласуват на хартиени бюлетини, които след това да минават през сканиращо устройство, поставено върху кутията, в която се съхраняват бюлетините. Партията предлага скенерът да разполага с принтер, който да отпечатва обобщени данни в края на деня. Идеята е, ако бюлетината е попълнена неправилно, скенерът да не я приема.

В правната комисия ГЕРБ не подкрепи това предложение, но след това Борисов даде знак, че е възможно решението да бъде ревизирано.

Депутати от партията и официално, и неофициално също се обявиха „за предложението“. Това беше странно, защото и скенерите, като сегашните машини, трябва да имат изходен код, на който от ГЕРБ нямат доверие.

На фона на надигащата се в парламента подкрепа за скенерите, се заговори, че доставчикът на сегашните устройства – „Сиела Норма“, вече има готовност в кратки срокове да предостави нужната бройка скенери.

Другият текст – за връщането на хартията, има мнозинство от ГЕРБ, БСП и ДПС и ще бъде приет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.