ГЕРБ в паника: ОЛАФ даде на Гешев измами за €12 милиона с пречиствателни станции

1 16 099

ГЕРБ е в паника – Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ съобщи, че е изпратила на българската прокуратура за последващи действия два случая на злоупотреби с европейски средства в размер на почти 12 млн. евро.

Става дума за разследвания на ОЛАФ на два проекта, финансирани от европейските фондове за изграждане и модернизация на съоръжения за пречистване на отпадни води.

При единия проект, който е за управление на води и на отпадни води, по анонимен сигнал са раследвани пет договора за строителство и надзор, като са открити доказателства, че при възлагането са представени фалшиви документи, както и че последващата некачествена работа е била одобрена по време на фазата на изпълнение.

Нарушенията са довели до неправилно харчене на 6.9 млн. евро европейски средства. ОЛАФ препоръчва на Европейската комисия да си ги изиска обратно от българските власти.

Проектът е с давност от повече от 10 години, но европейската агенция не дава повече подробности, тъй като според правилата на функционирането й заподозрените се смятат за невинни до произнасянето на национален съд.

За втория случай се дават повече подробности, като се съобщава, че става въпрос за модернизация на пречиствателна станция, завършена през 2012 г. Разследването на ОЛАФ е показала, че станцията за пречистване на отпадни води никога не е била пусната в експлоатация.

Реклама

Заради липсата на поддръжка в продължение на 10 години замърсителите от отпадъчните води сега представляват риск за общественото здраве и околната среда, се казва в съобщение на службата, разпространено късно в сряда.

Службата за борба с измамите препоръчва на еврокомисията да си прихване за сметка на България 4.8 милиона евро, като неправилно похарчени и да ги възстанови на европейския бюджет.

Тъй като и двата проекта са завършени и разплатени преди създаването на службата на европейския главен прокурор, тя няма компетентност по тях.

В случая българската прокуратура може да поиска съдебно преследване за нарушенията, констатирани от ОЛАФ, или Европейската комисия да си поиска обратно парите чрез българското правителство.

Според доклад на ОЛАФ, публикуван през юни, за последните пет години в България е повдигнато само едно обвинение по сигнал на службата.

От общо 17 случая с установени нередности или нарушения по 13 изобщо не е взимано отношение от българските власти. От четирите случая, три са приключени, без да се повдигне обвинение.

През 2021 г. Европейската служба за борба с измамите съобщи пред Европейския парламент, че разследва 29 сигнала за възможни злоупотреби с европейски средства в България.

1 Коментар
  1. Товорищ Гешев вьй болшой бушон казва

    Както казва популярния руски певeц Бабек Мамерздаев;
    Не надо паники
    ,вьiй герберасти все в ТИТАНИКЕ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.