Сеч в енергетиката: Хвърчат главите на шефовете в АЕЦ „Козлодуй”, НЕК, „Булгаргаз”

1 13 057

През миналата седмица Българският енергиен холдинг (БЕХ) стартира конкурси за избор на нови директори на най-важните и големи енергийни предприятия в държавата – АЕЦ „Козлодуй“, Националната електрическа компания (НЕК), „Булгаргаз“ и „Мини Марица-изток“. По-рано такъв е бил направен и за държавния ТЕЦ „Марица-изток 2“.

На пръв поглед това е изненадваща новина, тъй като логиката е такива конкурси да се правят при редовно правителство, за да има дългосрочен хоризонт в назначенията, а не след месец избраните сега да бъдат сменени.

Но в зависимост от благоразположението на съда с тези ходове служебно правителство на президента Румен Радев може буквално да блокира бъдещи назначения в сектора и реално да продължи да го управлява дори при сформирането на нов редовен кабинет, пише „Капитал”.

Малко преди да падне от власт през април 2021 г. ГЕРБ организира подобна серия от конкурси, чрез които назначи директори на повечето енергийни дружества в страната. По тази причина последвалите два служебни кабинета на Румен Радев не успяха да сменят почти никой в сектора – просто вписванията в Търговския регистър бяха блокирани от съда.

След това кабинетът на Кирил Петков смени единствено шефът на „Булгаргаз“ (с мотив отказа от азерски газ) и този на Националната електрическа компания (заради аварията в ПАВЕЦ „Чаира“). И двете нови назначения бяха с мандат „до провеждането на конкурс“. Сегашният служебен кабинет на Гълъб Донев пък направи рокади в „Булгаргаз“ (пак заради газовите доставки) и в АЕЦ „Козлодуй“ (без ясен мотив), също до провеждането на конкурс.

На практика стана така, че въпреки изискванията на Закона за публичните предприятие рокади в тях се правят и без конкурси, стига съдът да разреши вписванията.

Какви рокади се подготвят

Последните смени в енергийните дружества бяха през лятото, когато Деница Златева беше назначена за шеф на „Булгаргаз“. Назначението на бившия депутат от БСП беше по-скоро с цел служебният кабинет на президента Румен Радев да премахне предишния директор, назначен от „Продължаваме Промяната“, Людмил Йоцов.

Заедно с нея беше сменено почти изцяло ръководството на дружеството и бяха сложени нови фигури като Димитър Спасов, Татяна Петрова-Бояджиева и Веселин Синабов. Някои от новите лица бяха без особен опит в енергийния сектор и търговията с природен газ, въпреки че в този момент държавният газов доставчик имаше нужда от сериозна доза експертност в последните месеци.

Сега е обявен конкурс за избор на трима нови членове на съвета на директорите на дружеството. Възможно е по този начин да се бетонират вече направените промени ако същите хора подадат кандидатури. Но може и да се явят нови лица.

Срокът за подаване на документи изтича на 3 декември, но информация за това кои са участниците в конкурса едва ли ще бъде публикувано скоро от БЕХ.

Реклама

Показателно е, че още на 7 ноември бе обявен подобен конкурс за ТЕЦ „Марица-изток 2“ за един нов член в съвета на директорите. В него сроковете за участие изтекоха още на 17 ноември, но и до днес няма публична информация за участниците.

На 24 ноември е обявен и конкурс за избора на един нов член в съвета на директори на НЕК. Това донякъде е странно, защото в момента там има двама човека, които са назначени до провеждането на конкурс. Единият е изпълнителният директор инж. Мартин Георгиев, който пое поста от Иван Йончев в началото на лятото.

Другият е Веселин Петров, който бе назначен през март на мястото на Светослав Спасов. Кой точно ще бъде сменен засега не е ясно, но е факт, че текущото ръководство на НЕК отчете добри финансови резултати през годината и се справи за рекордно бързо време с аварията във ВЕЦ „Цанков камък’.

Промени в мините

През 2021 г. държавните „Мини Марица-изток“ останаха без изпълнителен директор, след като дългогодишният шеф и бивш народен представител от ГЕРБ Андон Андонов се отказа от поста си.

След различни рокади и промени на 31 януари за временен изпълнителен директор – до провеждането на нов конкурс – беше назначена Илза Чинкова, която е считана за близка до партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, въпреки че не е била в листите.

При обявяването на конкурсите миналата седмица стана ясно, че БЕХ ще търси двама нови членове, които да са представители на държавата. Още един ще бъде избран от Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК). Той ще се смята за т.нар. независим експерт.

Въпросните промени в дружеството най-вероятно ще означават подменено ръководство и нов директор, който да поеме управлението в може би един от най-доходоносните моменти в историята на дружеството.

Борба за власт в АЕЦ-а

Най-заплетена изглежда ситуацията в ядрената централа. БЕХ е обявил на 21 ноември конкурс за трима нови членове, след като през лятото бяха премахнати дългогодишните членове Наско Михов и заместникът му Александър Николов (назначени по времето на ГЕРБ) и на тяхно място, до провеждането на конкурс, влязоха Георги Кирков и Андрей Красночаров. И двамата нови имат доста спорни моменти в биографията си, които предизвикаха доста реакции в публичното пространство.

Третото място е за наследник на Владимир Уручев, който беше освободен по-рано.

1 Коментар
  1. многознайко казва

    Какви глави,какви 5 лева.
    Пандиз е нужен тук и то най малко за назидание на следващите-дазнаят какво ги чака.Без значение на цвят и от коя партия са ги изпратили на тези постчета.
    Гешев-събуди се!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.