КУРИОЗ: Христо Иванов закрива „Демократична България”

3 14 377

Христо Иванов тласка „Да, България” да стане придатък на лявата популистка формация „Продължаваме промяната”. Това би довело до пълното поглъщане на партията от организацията на Кирил Петков и Асен Василев, която на практика е лявоцентристка.

Подобна е констатацията на част от вътрешнопартийната опозиция на бившия правосъден министър.

Решението да се работи за правителство на малцинството с втория мандат на „Продължаваме промяната“ е посрещнато на нож от голяма част от представителите на клуб „9 декември“ (датата на учредяването на „Да, България”), който бе създаден през март тази година като контрапункт на политиката на лидера Христо Иванов.

В редиците на „9 декември” намериха място ярки личности като бившия военен министър Велизар Шаламанов, юриста Калоян Янков, университетския преподавател проф. Александър Кьосев и тенисистката Мануела Малеева.

Калоян Янков директно нападна Христо Иванов, че не търси решения на патовата политическа ситуация и след четири парламентарни избори се задава пети вот. „На правителство на малцинството с втория мандат на „Продължаваме промяната” вече никой не вярва, но този вариант продължава да се обсъжда.

В противен случай трябва да се каже,че е по-добре да има правителство с първия мандат на ГЕРБ”.

Според Янков позицията на „Демократична България” щяла да има най-голяма тежест в разговори за първия мандат и създаването на проатлантическо правителство.

Реклама

Все по-често се задават и въпросите защо може да се говори за кабинет с БСП, а с ГЕРБ не може. Изводите са, че Христо Иванов иска да закрие „Демократична България”, за да си подготви по този начин личното политическо оцеляване в редиците на „Промяната”.

Подобни са съмненията и за политиката на отговорните фактори в другата формация, която е коалиционен партньор в „Демократична България”, а именно партията „Демократи за силна България” (ДСБ).

Там разпадът и маргинализацията са тотални. Цели структури напускат създадената от бившия премиер Иван Костов формация в знак на несъгласие с лидера Атанас Атанасов, който бе разкрит от „Филтър”, че вкарва като съветници в парламента бивши ченгета и хора от кръга „Монтерей”.

Младежката организация на ДСБ също се разпусна, а две от най-ярките представителки на партията – Елена Спасова ц Цецка Бачкова, бяха изключени с болшевишкия мотив, че уронват престижа на партията.

Тежестта на генерал Атанас Атанасов в ДСБ и на ДСБ в коалицията „Демократична България” намалява със страшна сила и партията наистина е обречена да бъде придатък не само на „Да, България”, но и на „Продължаваме промяната”.

Първи за процесите на корозия заговори Методи Лалов. Атанас Атанасов е хванал властта и я упражнява еднолично. Според негови доскорошни съратници странно е единомислието и еднаквото говорене с Татяна Дончева, която е сред най-близките му политици.

А последното показва зависимости, коментират в партията. Засега лидерът в сянка Иван Костов мълчи.

3 Коментара
 1. НАСРАНИЯ ПРОКОФИЕФ казва

  Бати сфиньията

 2. ИСТИНАТА казва

  А бе, наистина ли е , „БСП“ =“бсп“ +“дпс“ +ОПГ „герб“, и се НАРИЧА КОАЛИЦИЯ „РАЗДЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ“?!?!?! А, от КОГА е така????

 3. 45 години стигат казва

  ИВАН КОСТОВ-Драгалевския циган е “ДЕСЕН“ защото стоял от ДЯСНО на другаря Тодор Живков и отдясно на Андрей Луканов
  ХРИСТО ИВАНОВ съшо е “ДЕСЕН“ понеже стоял от дясно на рода на БКП лидера Вълко Червенков а също докато бащата на Христо Иванов по СОЦа бил ПГУ ДС служител във БГ посолство в МОСКВА ,Христо стоял в ДЕСНИЯ ъгъл на посолство
  Тези факти дават основание на 2-та лидери да претендират за ДЯСНОТО пространство както и че “времето е наше“/девиза на СДС/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.