За какво се използва ибупрофен?

0 2 851

Когато човек изпитва болка, за премахването на която не се вземат мерки, това създава неприязън и дискомфорт. Те от своя страна пречат за нормалното функциониране и ефективното вършене на задачи. 

В помощ на това са изобратени различни лекарствени продукти, които действат болкоуспокояващо и чрез бързото си действие, позволяват да се върнете към ежедневието си с усмивка. Повечето от тях съдържат ибупрофен.

Екипът на онлайн аптека Гален дава повече информация относно лекарствата, които съдържат ибупрофен, действието на съставката, както и за какви състояния е подходящ приемът му.

Какво представлява ибупрофен и какво действие има?

Това е противовъзпалително и обезболяващо средство, чийто произход не е стероиден. Действа ефективно за премахване на болката и овладяване на възпалението. Нестероидното вещество действа чрез подтискане на синтеза на простагландини, които са ейкозаноиди, принадлежащи към липидите. Простагландините увеличават своето количество в организма при наличие на възпалителен процес или огнище на болка. Чрез потискането се намалява чувството за болка и възвръща нормалното състояние. 

Предимство на това обезболяващо средство е неговото бързо действие, което започва около 30 минути след прием и продължава от 2 до 6 часа.

Можете да срещнете тази активна съставка за облекчаване на болката под формата на таблетки, капсули, пластири, течност (като сироп). Най-разпространената форма за прием е перорална. Най-иновативният начин за снабдяването с него е чрез соли, които се усвояват и навлизат в кръвообращението почти веднага.

При какви състояния се приема ибупрофен?

Предимство на тази активна съставка се явява широкото ѝ предназначение. Най-честите състояния, при които се приема това обезболяващо средство, са следните:

 • болки по време на менструация;
 • главоболие;
 • повишена температура;
 • настинка, грип или възпалителен процес;
 • болки в зъба;
 • след стоматологични интервенции;
 • при травми и артрит;
 • неразположение и болезнено състояние в областта на гърба.

Кои лекарства, съдържащи ибупрофен, са ефективни?

Като едно от най-известните видове лекарства, съдържащи обезболяващата съставка, се явява Нурофен. Този лекарствен продукт съдържа различно количество от активното вещество в мг. Опаковките за деца съдържат 200 мг, а тези за възрастни – 400 мг. Нурофен осигурява бързо облекчение на болката и спомага за намаляване на възпалението. Най-известните разновидности на Нурофен са:

Реклама

 1. Нурофен Форте
  Приемът му облекчава болезнената симптоматика до 8 часа. Подходящ е да се използва за възрастни и деца над 12 годишна възраст, като дозировката се определя според милиграмите. Максималното количество, което може да приемете в рамките на 24 часа, е 1200 мг, което се равнява на три таблетки.
 2. Нурофен Експрес
  Предлага се във формата на капсули с мека обвивка, които се усвояват много по-бързо от таблетките чрез стомашната стена. Подходящ е за употреба от възрастни и деца над 6 годишна възраст. В една капсула се съдържат 200 мг.
 3. Нурофен за деца
  Предлага се под формата на течност, като в опаковката се намира спринцовка, чрез която да определите точната доза. Има две вкусови разновидности – с портокал и ягода. Подходящо е използването от деца над 3 месечна възраст, като дозировката се определя спрямо килограмите. Може да прилагате през интервал от 6 до 8 часа. Има и Нурофен за юноши, който е със съдържание на ибупрофен 100 мг в една таблетка.
 4. Нурофен стопколд
  Използва се при грипни състояния, настинки, температура, хрема, болно гърло. Предлага се под формата на филмирани таблетки в опаковка от 30 броя. Има комбинирано действие – обезболяващо и антисептично. Максимално имате право да приемате до 6 таблетки на денонощие.
Винаги приемайте по лекарско предписание или според инструкциите, посочени от производителя. Не предозирайте и не давайте повече от препоръчителната доза на вашето дете. Ако го направите, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ, където специалистите да оценят състоянието и рисковете от усложнения. 

Ако използвате Нурофен повече от препоръчителното времетраене, е добре да преустановите употребата му и да се свържете с лекуващия ви лекар, който да ви насочи към друго лечение. Прекомерната продължителност на лечението с Нурофен може да доведе до развиване на язва или проблеми с бъбреците. 

Nurofen

Какво трябва да знам преди да приема ибупрофен?

Винаги преди да приемате лекарствени продукти на основата на ибупрофен, е важно да се консултирате със своя лекар. Независимо че се продават свободно по аптеките, тези болкоуспокояващи средства не бива да се подценяват. Не приемайте лекарства на такава основа, ако:

 • имате висок холестерол;
 • сте изложени на риск от инфаркт или имате сърдечносъдова недостатъчност;
 • имате обострен гастрит или язва;
 • страдате от цироза;
 • имате бъбречна недостатъчност;
 • страдате от хипертония (високо кръвно налягане);
 • сте бременна, особено в първия триместър – доказано е, че бременни жени, които приемат ибупрофен през бременността, могат да застрашат състоянието на плода.

Ако провеждате кортикостероидно лечение, избягвайте приема на такива лекарства, защото активното вещество намалява действието на кортикостероидите и бета-блокерите.

В случай че ви предстои оперативна намеса в следващите 48 часа, не приемайте такива лекарствени продукти.

Като всяко вещество от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, ибупрофен може да доведе до следните неразположения:

 • болки в стомаха и киселини;
 • гадене; 
 • намалено отделяне на урина;
 • запек;
 • подут стомах;
 • замайване.

Като тежки нежелани реакции, които се случват при прекомерна употреба на ибупрофен, се явяват язва и бъбречна недостатъчност. 

Такива лекарствени продукти се свързват с повишен риск от инсулт и инфаркт, но не е напълно доказано прякото им действие. Прочетете листовката на продукта, преди да предприемете употреба. Ако усетите някоя от нежеланите реакции, е препоръчително веднага да се свържете с лекуващия лекар.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.