ББР олекна с 300 милиона – Румен Вълка намаза

2 48 949

Около 300 млн. лв. от големите кредити, дадени от държавната Българска банка за развитие, няма да бъдат върнати. Причината е, че фирмите са получили евтините заеми почти без обезпечения.

Това съобщи пред Нова тв изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев. За пример той даде фирмата “Роудуей кънстракшън”, в която банката е назначила свой управител.

Преди година стана известно, че „Роудуей кънстракшън“ е сред VIP-клиентите на ББР със заем от 150 млн. лв.

Този заем държавната банка е дала на „Роудуей кънстракшън“, за да купи малката фирма „Пътстройинженеринг“ АД със седалище в кърджалийското село Груево и чийто предишен собственик е олигархът на ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка.

Условията по връщането на заема са доста съмнителни заради гратисното плащане на главницата, изместено в края на падежа през 2029 г.

„Когато един кредит е даден на куха фирма, когато един кредит за 150 млн. лв., а реално обезпечението е 15-20 млн. лв., няма откъде да бъдат събрани парите“, коментира Арабаджиев.

Все още няма информация какво се случва с подадения в прокуратурата сигнал за „Роудуей кънстракшън“ , нито какво е установило разследването на ДАНС.

Реклама

Арабаджиев коментира и обвиненията на ГЕРБ към сегашното ръководство на ББР, че е платило с лека ръка 1 млн. лв. за консултантски услуги по неосъществен облигационен заем за 1 млрд. лв. 

Той обясни, че Управителният съвет на банката е взел решение да пласира облигации на международните пазари през миналата година при много изгодни условия като идеята е била с този заем да се покрие по-скъп заем, взет от китайски банки.

Така очакванията са били да се спестят 60-70 млн. лв. „Привлякохме едни от най-добрите инвестиционни банки, а именно Citi, JPMorgan и ING за мениджъри по емисията“, с които работи и Министерство на финансите за държавния дълг“, посочи Арабаджиев.

Въпросният 1 млн. лв. е платен на две адвокатски кантори в Лондон – „Clifford Chance” и „Аllan&Overy”, консултирали облигационния заем. Войната в Украйна обаче е осуетила финансовата операция – поскледвалото повишение на лихвите е направило рефинансирането на кредита на ББР неизгодно.

Води се политическа битка между две партии и ББР няма работа в нея, посочи Арабаджиев.

Той съобщи, че до две седмици банката ще сключи финансиране от 700 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа на цена „в пъти по-ниска от тази, на която се финансира държавата“.

Тези средства ще бъдат предоставени за нисколихвени заеми за бизнеса, каза Арабаджиев.

2 Коментара
  1. многознайко казва

    И що няма никой в ареста?Даже и в затвора…..Ако отида аз за 10 000 лева кредит ще искат обезпечения до девето коляно и обратно.Значи тия,които са се подписали под тия договори от страна на банката-до един-директно в ареста докато им насрочет делцето.Всички по веригата.Да не забравяме и реципиента/получателя/,защото ако помислим е осъществил всички текстове за измама по НК.
    Е -що нема действие от който трябва,след като от миналата есен материалите си „почиват“ в прокуратурата??
    Ама и за тях важат текстовете-престъпление по служба…..

  2. Keyser Soze казва

    Потърсих финансиране от ББР за моя малък бизнес. Е няма такива условия, 6.5 процента годишна лихва и няма гратисен период. После запитах търговските банки, лихвите при тях са между 3 и 4 процента годишно. Мафията си има държава…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.