Това е шайката: ГЕРБ забави търга за доставка на газ до 2034 г.

0 6 391

Държавният доставчик „Булгаргаз“ е прекратил търга за доставка на природен газ по тръбопровод за времето от 1 ноември 2022 г. до 31 декември 2023 г. Едновременно с това е удължен срокът за подаване на обвързващи оферти за доставка на втечнен газ за десет години – от 2024 до 2034 г., съобщи „Медиапул“ като се позовава изпълнителния директор на компанията Деница Златева.

Десетгодишният търг, обявен през септември, е удължен с две седмици заради внесено от ГЕРБ на 24 октомври в Народното събрание проекторешение за същото – парламентът да задължи изпълнителната власт чрез търг да осигури неруски природен газ за 10 г., информира изданието.

Проекторешението е внесено на 24 октомври, а търгът на „Булгаргаз“ – на 21 септември. Държавната компания решила да изчака какво ще решат депутатите, а междувременно партията на Бойко Борисов оттеглила предложението си, се казва в публикацията.

Реклама

Това обаче все още не е отбелязано в деловодната система на парламента, но проекторешението не е и включвано в дневния ред на енергийната комисия, председателствана от ГЕРБ. В крайна сметка сроковете на търга били изместени с две седмици, а доставчиците се очаква да станат известни през февруари.

Изпълнителният директор поясни пред изданието, че решението за отказ от първата процедура – за тръбен газ, е взето, защото двама от общо тримата кандидати били дисквалифицирани.

Единственият останал претендент пък оферирал количества само за някои от месеците, а не за целия период. Освен това ноември изтекъл, а за декември междувременно бил проведен друг търг. Според Златева прекратяването не е проблем, доколкото интересът към доставки на втечнен газ през цялата 2023 г. бил голям.

Тя добави, че в последните два месеца на годината основни доставчици на газ в България ще са гръцките ДЕПА и „Митилинеос“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.