Битката за панаира продължава: Пловдив заведе иск срещу Георги Гергов

0 4 597

Община Пловдив заведе иск пред Окръжен съд – Пловдив срещу взетите решения на Извънредното общо събрание на акционерите в „Пълдин Туринвест“ АД на червения олигарх Георги Гергов, проведено на 24 ноември тази година. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

За предприетата стъпка има решение на Общински съвет – Пловдив от същата дата. С него се иска отмяна на решенията на Извънредното общо събрание на акционерите, едно от които е вливането на акциите на Община Варна към „Пълдин Туринвест“, поради противоречието им със закона и учредителния договор на дружеството.

Едновременно с това е направено искане за спиране на охранителното производство по вписването на решенията на Извънредното общо събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“ АД, заявени по партидата на дружеството на 28 ноември 2022 г.

Реклама

По този начин се елиминира рискът от вписване на заявения апорт на акции и промени в устава на дружеството, които по естеството си ще доведат до намаляване на дела на Община Пловдив в капитала на „Пълдин Туринвест“ АД, респективно в „Международен панаир Пловдив“ АД, до окончателно произнасяне на Окръжен съд Пловдив по редовността и законосъобразността на взетите решения от „Пълдин Туринвест“ АД, се казва още в съобщението на общината.

На Извънредното общо събрание на „Пълдин Туринвест“ акциите на Община Варна от Международен панаир – Пловдив бяха придобити от дружеството.

В него участие имат бизнесменът Георги Гергов с 50,36 на сто и Община Пловдив с 25 на сто. Община Варна притежаваше 29 на сто от акциите на Панаира.

Така бизнесменът и личен приятел на Бойко Борисов вече ще управлява 79,36 процента от дяловете му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.