Приятелят на Бойко се разбърза: БСП олигархът Георги Гергов гази закона, за да грабне панаира

0 7 525

Тази сутрин пред Търговския регистър е било подадено заявление за вписване на увеличението на капитала на дружеството „Пълдин туринвест“, в което мажоритарен собственик е пловдивският олигарх и личен приятел на Баце – Георги Гергов.

Това съобщи в профила си във фейсбук общинският съветник в Пловдив Веселина Александрова (Демократична България). Поисканото увеличение е с размера на акциите от Пловдивския панаир, които варненският кмет от бандата на ГЕРБ Иван Портних апортира в „Пълдин туринвест“.

Заявлението пред Търговския регистър е подадено въпреки несъгласието на Общински съвет в Пловдив, изразено с решението му от 24 ноември т.г.

Според Александрова, подаденото днес заявление драстично съкращава срока, в който кметът на Пловдив Здравко Димитров трябва да поиска отмяна на решенията на Общото събрание на „Пълдин туринвест“.

„По правилата на Търговския регистър, подаденото заявление се разглежда и заявеното може да бъде вписано след три работни дни, т.е. кметът следва да предяви иск най-късно до утре“, написа в профила си в социалната мрежа тя .Как без решение на общинския съвет кметът на Варна е уговарял продажба на публична собственост – тук.

За тази цел групата съветници на „Демократична България“ в Пловдив са отправили днес искане до Здравко Димитров, с което го призовават да защити обществения интерес и незабавно да поиска от съда отмяна на решенията, взети на Общо събрание на акционерите в „Пълдин Туринвест“ също на 24 ноември т.г.

Реклама

Според Текстовете на Търговския закон общинският дял в търговски дружества не може да бъде намаляван без изрично решение за това на съответния Общинския съвет.

Освен това Общинският съвет в пловдив изрично изрази желанието си за активиране на т.нар. „блокираща квота“ по Закона за общинската собственост.

Освен всичко останало според съветниците от „Демократична България“ в Пловдив Общото събрание на акционерите на „Пълдин туринвест“ е нередовно свикано.

В устава на компанията е записан 7-дневен срок за свикване, вместо определения с Търговския закон срок от 30 дни.

„Цялата съдебна практика по подобни казуси до момента показва, че се дава предимство на срока, заложен в закона, тъй като според него акционерите трябва да разполагат с 15 дневен срок, в който да направят предложения за промяна, или допълване на дневния ред на свиканото събрание, каза за „Дневник“ Александрова.

С определения в Устава на „Пълдин туринвест“ 7-дневен срок това законово условие няма как да бъде спазено“, обясни тя.

В случай, че кметът на Пловдив не обжалва по съдебен ред решение за увеличаване на капитала на „Пълдин туринвест“ с акциите на Варна в Пловдивския панаир, прокуратурата би трябва да се самосезира, или да бъде сезирана за нарушенията на два закона, смята още Веселина Александрова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.