Какво става? Корнелия и Гешев се сдушиха

0 8 587

Странен синхрон между Корнелия Нинова и обвинител №1 Иван Гешев лъсна днес, след като прокуратурата изненадващо започва проверка по твърденията на лидера на БСП за манипулиране на машинния вот на последните предсрочни парламентарни избори, съобщава БНР.

От държавното обвинение ненадейно се самосезирали по нейните и на социалиста Георги Свиленски изявления по време на обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс, казаха за БНР от Софийската градска прокуратура.

Оттам уточниха, че проверката е възложена на Държавната агенция „Национална сигурност“, на която е указано извършването на конкретни действия, свързани с процедурата за провеждане на машинното гласуване, осъществяването на връзката между сървърите, кодирането на достъпа, съхраняването на кодовете за достъп, съхраняването на машините за електронно гласуване, ключовете за тях, флашките, достъпът до устройствата и др.

След приключването на проверката материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и евентуалното наличие на основания за образуване на досъдебно производство, съобщават от прокуратурата.

Реклама

„Имаме съмнения, че последните избори са фалшифицирани. Надяваме се прокуратурата след онзи ден да се е самосезирала“, обяви само преди ден Нинова и вече имаме реакция. Повод са машините, които в деня на изборите изписвали на екрана „Дневникът е подправен“.

Нинова коментира, че притежават разписки от секционни комисии, в които има разлика по 5-6 гласа между това, което е отчела машината, и това, което е на бележката.

„Направете сметка по 5-6 гласа на 12 000 машини какво излиза“, изръси поредната дивотия Нинова. По думите ѝ Централната избирателна комисия е трябвало да излезе с доклад има ли разминаване между протоколите от машините и преброяването на разписките.

За изписването на машините на надписа „Дневникът е подправен“ стана ясно още в самия ден на изборите, но прокуратурата се сезира по този казус едва сега след твърденията на новата дружка Корнелия Нинова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.