Пълен сирак: Лекари се гаврят с болния от церебрална парализа Любомир Еленков (СНИМКИ)

0 10 879

Шанс за лечение и по-добър живот най-после има болният от церебрална парализа кръгъл сирак Любомир Еленков, похвали се със сълзи на очи неговата баба Саня Христова, предаде „Уикенд”.

До щастливата развръзка за Любчо се стига не благодарение, а въпреки съдействието на Националната здравноосигурителна каса и няколко коравосърдечни лекари, които имат претенции да са светила в ортопедията.

Базирайки се на заключение, което те дават без дори да си видели на живо 19-годишният си пациент, касата отказва да плати необходимите му 4 операции в Германия. Баба Саня, която се грижи самоотвержено за своя внук от деня на раждането му, не се предава.

С помощта на адвокатите доброволци Женя Желязкова и Петър Николов тя обжалва решението на Здравната каса. Преди дни Административен съд – София град отмени отказа на НЗОК, след като защитниците на Любчо категорично доказват, че то е взето напук на всякакви правила. Магистратите връщат топката отново в касата, която трябва повторно да се произнесе дали да плати операциите на Любчо.

Междувременно, с помощта на хиляди добри хора и техните дарения, две от интервенциите са направени, но бабата на момчето няма как да събере останалите средства със скромната си пенсия.

Ние от „Уикенд”, а и всички добри хора, с чиито здравни вноски НЗОК се разпорежда, искрено се надяваме, че този път решението ще е в полза на Любчо. Най-малкото, че от раждането си до ден-днешен той има изключително злощастна съдба и заслужава да му се даде шанс да живее поне малко по-нормално.

Любчо е кръгъл сирак от деня на раждането си. На 8 март 2002 г. майка му и баща му са пометени от пиян шофьор, докато пресичат пешеходна пътека на столичен булевард. Ивайло и бременната в осмия месец Невена са откарани в „Пирогов”, където лекари се борят за живота им.

Докато вадят бебето 40 дни преди термина от корема на Невена, тя издъхва, без дори да разбере, че е станала майка. Мъжът й умира 8 месеца по-късно, без да излезе от будната кома и да види сина си.

А Любчо е с тежки здравословни проблеми – поради липсата на кислород, скъсана плацента, скъсана пъпна връв, той се ражда с една от най-тежките форми на детска церебрална парализа.

От тогава за сирачето се грижат баба му Саня Христова и дядо му Влади. Двамата нито за ден не се оплакват от тежкото изпитание. Казват, че майка му Невена им го е подарила, за да има за какво да живеят.

Уви, нещастията не свършват до тук. След силният стрес от трагедията с дъщеря му и зет му, дядото на Любчо Влади ослепява. Въпреки ужасяващите несгоди, баба Саня и дядо Влади успяват да отгледат внука си, без да го лишават от нищо. С помощта на десетки доброволци и приятели, Любчо завършва успешно 12 клас.

През цялото това време сирачето се нуждае от поддържащо лечение, няколко операции  и последвалата рехабилитации, за да не прогресира болеста му. Огромните средства за това се набират с дарения и помощ от „Българската Коледа”.

По съвет на лекари, в края на миналата година Любчо и баба му отиват на контролен преглед в една от най-реномираните немски ортопедични клиники.

Реклама

Мнението на медиците там е, че той се нуждае от още 4 операции. Те няма да го излекуват, но ще помогнат да се подобри съществено състоянието му, предотвратявайки нови изкривявания на костите му.

Бабата на Любчо веднага подава молба от негово име до Националната здравноосигурителна каса. По закон тя е длъжна да плати разходите за лечение в чужбина на всеки здравно осигурен, което не може да се извърши у нас.

Към молбата са приложени куп епикризи и изследвания от Специализираната Болница за рехабилитация в Банкя и немската клиника. Лекарите в Банкя потвърждават, че Любчо се нуждае от нови операции, които да спрат прогресирането на болестта му.

Немските им колеги от своя страна описват подробно какви точно интервенции планират и очакваният ефект от тях. Пациентското досие е изпратено до комисията в НЗОК, която одобрява плащанията за лечение в чужбина.

Заради изключително сложният казус е взето решение разглеждането на случая да се възложи на външни експерти. Те трябва да се произнесат дали подобни операции е възможно да се направят със същия успех и в България.

Междувременно немските лекари изпращат свое заключение, че състоянието на Любчо се влошава изключително бързо и операциите трябва да се направят максимално бързо.

Макар десетките лекари, преглеждали Любчо, да са категорични, че няма как да му се помогне у нас, мнението на двама от членовете на лекарската комисия към касата е противоположно.

Интересно е, че медицинските светила стигат до това заключение, без дори да са си направили труда да прегледат младежа. Или поне да се съберат заедно, за да обсъдят представените им епикризи и резултати от изследвания.

Третият лекар е на обратното мнение. В своя доклад той пише, че „операциите не могат да бъдат извършени в безопасни и оправдани срокове в лечебно заведение на територията на Република България. Лечението не може да бъде проведено с еднакъв резултат с този в чужбина”. За това предлага здравната каса да поема разходите на Любчо в немската клиника.

Естествено, НЗОК се съгласява с първите двама и в името на спестените около 50 000 евро оставя на произвола на съдбата тежко болния сирак Любчо. Бабата на момчето моментално обжалва пред съда отказа на касата. По време на делото, двамата й адвокати, които работят напълно безвъзмездно, успяват да докажат, че становищата на двамата топ-ортопеди са дадени проформа, без въобще да анализират в детайли състоянието на момчето. Може би разчитайки те да приберат парите от операциите…

Назначеното от съда вещо лице също е на мнение, че операциите на Любчо в Германия нямат алтернатива.  Магистратите се съгласяват и отменят отказа на здравната каса. Да се надяваме, че при новото произнасяне, шефовете и няма да се водят само от идеята да спестят някой лев, а ще се погрижат за здравето на Любчо.

Нещо, което при цялата си нерадостна съдба и тежък живот той заслужава. Още повече, че днес парите са доста по-малко, след като с дарения от добри хора, две от операциите на младежа вече са направени.

Докато чака новото решение на НЗОК, бабата на Любчо също не стои със скръстени ръце. В опит да събере пари за операциите на внука си, тя продава домашно приготвени коледни меденки.

Всеки, който иска да ги купи и помогне на момчето, може да се свърже със Саня Христова през страницата във Фейсбук „Да помогнем на Любчо”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.