БСП във Видин се разцепи – остана без ръководство

0 10 753

Видинското БСП е в насипно състояние и няма дори оперативно ръководство, обясняват пред „Уикенд” запознати с кризата.

По неволя с делата на Столетницата в дунавския град се заел уважаваният хирург проф. Радослав Гайдарски, който е родом от с. Градец и има голям авторитет в района.

Към него започнали да гравитират и няколко възрастни господа социалисти – пенсионирани военни, които не можели да приемат равнодушно съдбата на своята партия.

На този екип се разчита да заздрави и вдигне на крака организацията в традиционно червения видински край, обясняват източниците ни.

В същото време Филип Попов, който официално се води лидер на левицата в града и дори беше депутат, имал съвсем други грижи.

На последните избори той не влезе в парламента и сега се опитвал да се закачи за някоя добре платена служба в Централната избирателна комисия. Затова нямал време да се занимава с проблемите на местното БСП. Така поне твърди мълвата.

На свой ред 30-тината отцепници – бивши шефове на социалистите във Видин и общински съветници, вече правели тънки сметки за предстоящите местни избори. Да припомним, че хората, които през лятото напуснаха БСП, са до един приближени и лично задължени на Михаил Миков.

Реклама

Той също се раздели с партията в началото на миналата година. Неговите видински протежета сега планират да направят сдружение „Спасение за Видин”.

С него се надявали не само да участват в кметските избори, но и да ги спечелят. Името на формацията не е още на сто процента утвърдено, но щяло да съчетание от думи с акцент върху спасението на дунавския град, уточняват запознати.

Кметът на града д-р Цветан Ценков на свой ред не смятал да се предаде без бой, а се готвел да управлява втори мандат, казват източниците ни. Той е бивш царски депутат и става кмет през 2019 г. с подкрепата на местна коалиция с участието на СДС и други формации.

За втори мандат обаче имал желание да се присламчи към ДПС, твърди мълвата в града. Щял да разчита на съдействието на депутата Димитър Аврамов.

Самият Димитър Аврамов наскоро за пореден път се отказа от депутатския си мандат, за да продължи онова прословуто дело, в което го съдят за търговия с влияние.

Да обясним – навремето той минава за протеже на всемогъщата Искра Фидосова и тогава му е заръчано от важни клечки в ГЕРБ да поиска два пъти по 50 хил. лева, а също и 3000 декара земя от скандалния земеделски производител Светослав Илчовски.

Това било рушвет, след който щели да се решат проблемите на Илчовски с Фонд „Земеделие”.

Делото от години се прехвърля от един в друг съд, а самият Димитър Аврамов неизменно влиза в Народното събрание. След толкова категорични резултати в Северозападна България Аврамов вече минава за най-големия експерт – изборджия. Иначе казано – всичко си е по старому, така както е описано в Алековия фейлетон „Угасете свещите!”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.