Англия се тресе: Ирландската фамилия Мортън съди БГ пирамидата Nexo за $59 милиона

0 15 487

След като прокуратурата в САЩ подпука пирамидата Nexo, БГ измамата е на мушката и във Великобритания, след като тримата ирландски предприемачи Шейн, Оуен и Джейсън Мортън съдят маскираната като криптобанка Nexo във Висшия съд в Лондон. Обвинението е, че през 2021 г. Nexo първо е замразила без обяснение тегленията на потребителите в платформата си, след като те са започнали да продават своите NEXO токени, криптовалутата на компанията.

По-късно ищците твърдят, че Nexo чрез свой служител е поискала от тримата предприемачи да продадат NEXO токените си с 60% отстъпка, което им е нанесло директни щети над 57 млн. долара.

Ирландците твърдят още, че условието на Nexo е предполагало, ако те не се съгласят, да загубят и всички останали свои средства – общо 126 млн. долара в разнообразни криптовалути.

Искът е за по-високо обезщетение, защото цитира и допълнителни загуби като последствие от невъзможността на инвеститорите да изпълнят стратегията си. Nexo от своя страна казва, че всичко, описано в иска, е било по взаимно съгласие, ищците са на печалба и от събитията е минало прекалено много време. (Пълната позиция на компанията, може да видите тук)

Макар делото да не засяга настоящи събития, а такива от март 2021 г., то се появява в неудобен момент не само за Nexo, но и за целия криптопазар.

В последните седмици всички погледи на криптопазара са насочени към едно съдебно дело – несъстоятелността на борсата FTX. Новините за блокираните там (или може би изчезнали) милиарди на инвеститори и счетоводния хаос (или може би измама) валят.

В тази изнервена среда почти всички големи играчи са принудени постоянно да опровергават всевъзможни обвинения, съмнения, анализи и слухове – че те са следващото домино, че и при тях е ставало същото, че вече имат огромни тегления и нямат достатъчно ликвидност.

Делото е заведено в края на септември 2022 г. и се отнася предимно за събития от март 2021 г. То е срещу кайманското дружество на Nexo, Nexo Capital Inc.

Юридическите представители на семейство Мортън обясниха пред „Капитал“ това забавяне с „кореспонденция между двете страни преди започването на делото, както изисква протоколът“. Те изтъкват още, че в продължение на над половин година Nexo не е потвърдила кое точно дружество на компанията е оперирало акаунтите и средствата на Мортън.

Ищците, братята Шейн и Оуен Мортън, заедно с братовчед им Джейсън Мортън, са основатели, собственици и директори на регистрираната в Малта компания за разработка на софтуер и аутсорсинг на бизнес услуги Red Acre.

Именно върху забавянето ще се гради и защитата на Nexo, която е собственост на Коста Кънчев, бивш съдружник във фирмата за бързи заеми „Кредисимо“, и Антони Тренчев, бивш депутат в 43-ото Народно събрание от групата на „Реформаторски блок“.

В отговор на запитване от „Капитал“ компанията заявява, че смята иска за несъстоятелен и ще защитава правата си: „Nexo счита, че искът е предявен опортюнистично две години след настъпване на съответните събития, датиращи от периода 2020 г. – март 2021 г.

Считайки казуса за приключен, сме разочаровани от опитите за възобновяването му.“

В позицията си Nexo не опровергава изрично твърденията на Мортън за замразяването на акаунтите им, a за сделките с NEXO токените твърди, че те са се случили с тяхно съгласие.

Това не е първото дело срещу Nexo – компанията е в съдебна битка в сходен иск заради ликвидирани позиции на потребители върху криптовалутата Ripple от края на 2020 г., а освен това през септември щатът Ню Йорк също обяви, че съди компанията заедно със седем други щата в САЩ.

Делото на семейство Мортън е сравнително малко за мащаба на Nexo, но заслужава внимание заради комбинацията от сумата на твърдяната щета, сериозността на обвиненията и тайминга, който може да предизвика и странични щети.

В началото на годината активите под управление на Nexo, според данните на компанията, бяха над 12 млрд. долара. Към 23 ноември след краха на FTX те вече са 2.7 млрд. долара, като е трудно да се каже каква част е заради обезценяване на криптовалутите и каква заради хипотетичен отлив на клиенти.

Семената на приятелството

Нещо повече – тримата недоволни ирландски инвеститори не са били просто обикновени клиенти. В един момент те са сред най-големите държатели на NEXO токени с около 7.6% от пуснатите в обращение 560 млн. броя.

NEXO е корпоративната криптовалута на Nexo, като тя може да се търгува свободно, но основно се използва, за да могат потребителите на платформата да теглят кредити с по-ниска лихва и да вкарват депозити с по-висока лихва. В момента, за да се ползват най-добрите предлагани условия, изискването е 10% от общата стойност на портфейла на инвеститора да бъде в NEXO токени.

Шейн Мортън купува за пръв път NEXO токена на компанията през ноември 2019 г., докато Оуен и Джейсън Мортън го правят съответно през септември и октомври 2020 г. В рамките на малко повече от година те придобиват общо около 43 млн. NEXO токена, като са използвали платформата и за други криптовалути.

Последната покупка е направена от Оуен Мортън на 8 декември 2020 г. Цената на NEXO тогава е била около 40 цента за монета, но малко след това започва огромно изкачване и към момента, в който Мортън твърдят, че акаунтите им са били замразени, цената е около 2.5 долара за монета.

Някои от токените, купени от Шейн Мортън, са били придобити на цена под 10 цента, а огромната част от монетите и на тримата – на цена под 20 цента, т.е. дори с отбива от 60% те са били на печалба.

В позицията си по делото Nexo застъпва именно тезата, че Мортън са спечелили пари при сделките си с компанията. „Ищците са професионални инвеститори с богат опит във финансовата индустрия.

Те са използвали платформата Nexo, за да извършат редица транзакции в големи размери, генерирали им значителни печалби. Транзакциите включват споразумения с фиксиран срок и последваща продажба на NEXO токените. Както в традиционните пазари, така и при търговията с криптовалути е съвсем естествено спот сделки в големи размери и в кратки срокове да се изпълняват при по-големи спредове“, пише в позицията.

В иска си адвокатите на Мортън се позовават на правилата на платформата Nexo, според които компанията трябва да изпълни заявено теглене на активи от нея в рамките на 24 часа, а при особено големи суми – до 72 часа.

Кълновете на съмнението

В края на 2020 г. семейство Мортън „стават все по-притеснени относно Nexo Capital“. Според тях притесненията им се дължат на:

– липсата на прозрачност на корпоративната структура и с кое дружество имат договорни отношения;

– дали Nexo Capital спазва съществуващите финансови регулации, относими за Великобритания, ЕС и САЩ;

– дали Nexo Capital има разрешително от британския финансов регулатор FCA;

– дали Nexo Capital има желание да спази обещанието си, направено на сайта на платформата на 27 август 2020 г., да публикува одитирани финансови отчети;

– колко е общият обем на токена NEXO, както и колко от тях са собственост на компанията или служители на компанията.

Ищците твърдят, че са повдигнали всички въпроси в кореспонденцията с компанията през декември 2020 г., но не са получили „задоволителни отговори“.

Така през март 2021 г. тримата Мортън решават, че ще изтеглят парите си от платформата, които към онзи момент са точно 126 068 923 долара. По отношение на парите си в NEXO токени те решават да продават и теглят по начин, който да не срине цената, което би се отразило зле не само на Nexo и токена, но и на тяхното собствено финансово състояние.

Реклама

На 9 март 2021 г. Шейн Мортън твърди, че е продал 1.05 млн. NEXO токени чрез OTC (over the counter) сделка, т.е. директна продажба на предварително уговорена цена с конкретен купувач, без да влияе на пазара. Същата сума продава и Джейсън Мортън. На 18 март Шейн Мортън тегли още 400 хил. NEXO токена и чрез платформата на Nexo ги обръща в други криптовалути, а на 22 март повтаря с още 700 хил. токена. Същия ден брат му Оуен тегли 282.6 хил. токена.

Семейство Мортън твърди, че ограниченията им в платформата са започнали точно в 16:22 часа централноевропейско време на 22 март 2021 г., когато върху акаунтите им е наложен лимит за теглене 150 хил. долара.

До края на деня ограничението върху акаунта на Оуен Мортън е вдигнато до 500 хил. долара. По-малко от 24 часа по-късно бутонът Withdrawal за теглене става напълно неактивен и посивява в интерфейса на приложението.

Мортън продължават да използват платформата за обръщане на NEXO токените им в други криптовалути. Шейн Мортън твърди, че е успял да конвертира 386.4 хил. токена в друго крипто на стойност 957 хил. долара, като това се е случило в рамките на 19 отделни транзакции.Оуен Мортън твърди, че е конвертирал 1.038 млн. токена в криптовалути на стойност 2.572 млн. долара, като това се е случило чрез 52 отделни транзакции.

В иска си двамата твърдят, че около 14 часа на 23 март 2021 г. бутонът за конвертиране също е бил деактивиран. Така на практика двамата остават без достъп до нито един от активите си.

Според делото към този момент в портфейла на Шейн Мортън е имало: 11.6 млн. NEXO токена (с пазарна стойност около 29 млн. долара), 224.98 биткойна (12.8 млн. долара), 307.5 Pax Gold (538 хил. долара) и 119 хил. Stellar Lumens (47 хил. долара). В сметката на Оуен Мортън е имало 16.6 млн. NEXO токена (с пазарна цена около 42 млн. долара) и 56 биткойна (3.2 млн. долара).

Още 10.5 млн. NEXO токени са заключени в сметката на Джейсън Мортън. Неговият случай обаче е различен, защото според иска възможността му за теглене е била спряна още на 30 септември 2020 г. Джейсън Мортън не участва в частта от иска за нарушението на договора, а само в частта, която ищците смятат за изнудване.

Мортън твърдят, че всичко това се е случило без предупреждение. В делото те се аргументират с правилата за ползване на Nexo, които, според тях, са били нарушени от самата компания. Конкретно, те посочват, че компанията не е спазила точки 6 и 13 от правилата си за ползване.

Допълнително те се позовават и на случаи и принципи от британското право, според които Nexo се е държала като нелоялен търговец на услуги.

Mr. Hristiyan Hristov и HNW клиентите

Мортън казват, че след като акаунтите им са били замразени, са повдигнали въпроса пред „основната им точка за контакт с компанията“ – служител на име Християн Христов, който според тях е бил мениджърът, отговарящ за връзката им с Nexo, и е действал от името на Nexo Capital.

„Капитал“ изпрати на Nexo въпроси по отношение на ролята на Християн Христов в компанията, но в отговор получи само становището на компанията по случая.

Името Християн Христов се споменава само веднъж във всички публикации и сайтове на компанията – като част от серията „People Fundamentals“, в която Nexo представя част от служителите си.

Според публикацията от 28 септември 2022 г. той работи като Account Management Team Lead, т.е. управление на клиентски акаунти. В интервюто си за рубриката Христов казва, че отговаря за „HNW клиентите“ – high net-worth, или казано с по-прости думи, най-заможните потребители на Nexo.

Според иска Христов е предложил телефонен разговор, на който Мортън са се съгласили. По време на него Мортън твърдят, че Христов неколкократно е попитал защо те искат да продават своите NEXO токени.

Той е обяснил и че акаунтите им са замразени именно за да бъдат спрени допълнителни продажби, които биха се отразили на цената на корпоративната криптовалута. В отговор Шейн и Оуен Мортън твърдят, че са му казали, че цената не е паднала след продажбите им.

Мортън твърдят, че след тази размяна е дошло и предложението на Христов: или да продадат всичките си NEXO токени на компанията с 60% отстъпка от пазарната им цена, но без никакви лимити за теглене след това; или да продадат токените си с 50% отстъпка и с ограничения за теглене след сделката.

И в двата случая според иска Христов е направил уточнението, че Мортън ще могат да изтеглят всички останали видове криптовалути от платформата, включително и тези, които са били в депозитния продукт на компанията. Ключовото тук е, че ако не пожелаят да продадат токените си с отстъпка, останалите им криптовалути на стойност десетки милиони долари не могат да бъдат изтеглени.

Вследствие от тази размяна адвокатите на ирландските предприемачи обвиняват Nexo, че думите на Христов, които се считат и като думи на Nexo Capital, са „заплаха, че ако ищците не приемат предложението, то Nexo Capital ще наруши договорите, или в случая ще продължи да нарушава договорите, като пречи на изтеглянето на пари от акаунтите“.

Допълнително, те твърдят, че предложението на Христов на практика е ултиматум и ако Мортън не се съгласят с една от двете възможности, ще загубят повече пари, отколкото при варианта, в който губят само разликата между пазарната стойност на NEXO токените си и тази, на която ще ги продадат на компанията.

В иска пише, че в крайна сметка Мортън се съгласяват да продадат NEXO токените си с 60% отстъпка спрямо пазарната им цена, като всичките им активи в корпоративната криптовалута се обръщат в стейбълкойна Tether (USDT).

В същата валута се обръщат и други техни активи, които са в EURx, стейбълкойн, който се използва от Nexo като еквивалент на еврото и основно в депозитния продукт на компанията. И тогава, и сега, лихвеният процент по депозитите в EURx достига 12% за премиум клиентите, сред които са били и Мортън.

Така на 24 март Nexo конвертират монетите на Мортън при курс 1.004 вместо пазарния курс към онзи момент – 2.53.

Тримата ирландци получават общо еквивалента на 38.8 млн. долара в USDT, но пазарната цена на активите им е била близо 100 млн. долара. Разликата е 59.2 млн. долара (виж таблицата). Тримата успяват да изтеглят всичките си останали пари в различните криптовалути.

Плодовете на войната

В иска си Мортън не посочват конкретна сума, която искат да им бъде присъдена. Вместо това техните претенции са разделени на няколко части.

Първо, те искат да им бъде изплатена разликата между „най-добрата цена, която ищците биха могли да получат за своите NEXO токени чрез пазара, ако бяха имали възможност да използват своята стратегия за продажба през март 2021 г.“, и цената, на която Nexo е изкупила от тях корпоративната си криптовалута – в тази част претенциите са за поне 59 млн. долара.

Второто им искане е по-сложно. До средата на 2021 г. Nexo изплаща дивиденти върху държателите на NEXO токени – конкретно 30% от нетната печалба на компанията във финансовия период 30 юни 2020 до 30 май 2021 г., или в случая 20.4 млн. долара. Дивидентът също се изплаща в NEXO токени. Изплатеният през 2021 г. е последният, преди правилата да се променят – затова е наречен и „The Final Dividend“.

Ищците твърдят, че в кореспонденция преди делото Nexo се е съгласила, че те трябва да получат част от дивидента. В претенциите си те искат да им бъде изплатена разликата между това, което са получили като дивидент (общо около 530 хил. NEXO токена), и това, което са могли да получат при изпълнение на инвестиционната си стратегия, но конкретна сума не е посочена.

Третото искане е претенция за допълнителни щети, нанесени на Мортън от Nexo заради нарушението на договорите помежду им, като тази част е оставена за експертна оценка. Допълнително Мортън претендират и за начислението на лихви върху обезщетенията, като тази част също е оставена по преценка на съда.

Предвид вида на делото, преценката на съда ще бъде особено важна. Поради факта, че става дума за сделки в криптовалути, всички те могат да бъдат проследени върху публичния блокчейн.

И двете страни твърдят, че разполагат с добре документирана кореспонденция. Следователно решението на съда би трябвало да се базира на два въпроса: дали Nexo е имала право да замрази акаунтите на семейство Мортън и дали сделката по продажбата на NEXO токените е легитимна и с двустранно съгласие, а не направена по принуда и при цени прекалено далеч от пазарните. Седи въпросът и за допустимостта, предвид че случилото се датира от март 2021 г.

Но може би най-неприятният момент за Nexo от това дело е, че независимо от изхода точно в този момент се заостря фокусът върху нейната корпоративна криптовалута NEXO. Тя не е уникална и много криптокомпании залагат на собствени токени за вътрешна употреба, но те бяха и в основата на някои от големите фалити на 2022 г. Част от срива на борсата FTX се дължи именно на това, че балансът й е бил изкуствено раздут от собствения й FTT токен.

По подобен начин Celsius, друга криптобанка и вече бивш конкурент на Nexo, се срина за дни през юни, защото част от обезпеченията бяха в нейния собствен токен CEL, чиято стойност също бе нереалистична и без ликвидност да се обърне в традиционни пари. Тези случаи засилиха аргумента, че корпоративните токени често са пари от въздуха.

NEXO токенът е тема, която е била повдигана и от регулаторите в САЩ. Според щата Кентъки над 95% от всички издадени монети се намират в портфейлите на самата Nexo, което поставя под съмнение доколко цената е истинска – и още повече каква би била ликвидността, ако компанията тръгне да продава големи количества заради нужда от средства.

През последната половин година Nexo твърди, че нейният бизнес модел е по-консервативен и устойчив от този на фалиращите компании, което е и обяснението на българската криптобанка защо не е последвала съдбата им и защо все още предлага депозити върху на практика твърди валути срещу 12% лихва.

Дори това да е така, нейният бизнес модел е силно зависим от токена NEXO, а подобни дела биха могли да разклатят доверието в него.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.