В ПЪЛНА ТАЙНА: Властта отряза манджата на бежанците от Украйна (ДОКУМЕНТ)

0 8 707

Цяла седмица българската държава мълчи относно изхранването на украинските бежанци по програмата за настаняване. Както „Сега“ писа, то бе спряно с новите условия на програмата след втората половина на ноември.

Решението бе взето от правителството на неприсъствено заседание на 16-и този месец. Тогава бе съобщено (почти тържествено), че програмата се удължава до 24 февруари, като бе спестен фактът, че е редуцирана с изхранването.

Но на терен истината нямаше как бъде скрита – предоставянето на храна спря веднага в държавните бази, а в хотелите положението се задържа ден-два благодарение на доброволни усилия на собствениците.

Успоредно във времето след 16 ноември държавата предприе безсрамно и унизително за самата нея поведение – не само защото липсва разясняване на причините за решението; а и защото нито една институция или представител на управлението не събра смелост за най-елементарното – да оповести спирането на храната като факт сам по себе си.

На контактните телефони отговорите са прозаични: „Положението е такова, каквото е“. „Сега“ прати въпроси до правителствената пресслужба и Министерството на туризма, но отговори липсват.

Главата бе заровена в пясъка, все едно проблем не съществува – вероятно с надеждата, че други теми като падналата ракета в Полша, Световното първенство по футбол и т.н. пренасочват общественото внимание.

В момента положението с изхранването се спасява от БЧК, неправителствени доброволчески организации, чрез усилията на отделни граждани. Или пък… въобще не се спасява, тоест бежанците стоят гладни.

Реклама

Ситуацията е изключително тежка в държавните бази, където са настанени новопристигнали хора или множество социално слаби и болни, които нямат възможност да купуват храната.

В хотелите пък вече са сложени цени, или са увеличени (ако преди това е ставало с доплащане) – проблемите там не се усещат чак толкова остро, защото не малка част от настанените могат да си плащат. Общо пребиваващите по програмата украинци в момента са около 13 000.

При липсата на реакция валят хипотези защо бе спряна храната. Някои доброволци предполагат, че държавата е свършила парите. Други допускат, че е станала неволна грешка при изписване на решението.

Трети коментират, че правителството не е спирало храната изрично. Истината е, че неволно действие е невъзможно, нито пък, за да се спре храната, е нужно нещо да бъде разпореждано специално.

Сравнение между отделните решения ясно показват, че кабинетът дава точни указания за какво се отпускат 15-те лева по програмата.

Така на 16 ноември ясно е упоменато, че парите са единствено за подслон/нощувка; на 20 май: за подслон и тридневно хранене (извадки от актовете на МС – на снимката).

Възможно е днес на редовното правителствено заседание да бъде взето ново решение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.