13-годишна лъжа на Бойко: Магистрала „Европа” остава за 2024-а

2 6 049

Магистралата „Европа“, която трябва да свърже София с граничния пункт „Калотина“, остава мираж и през 2023 г. Става дума за пътна отсечка от около 50-ина километра, за която бившият премиер Бойко Борисов още преди 13 години – в началото на първия си мандат, излъга, че ще е готова до 2012-а.

Към днешна дата това е единственият участък по направлението Лондон – Истанбул, който не е с магистрални габарити. Сърбия също имаше неизграден участък от българската граница до Димитровград, но успя да го завърши преди 2 години и то с участието на български фирми, пише Медиапул.

„Магистрала „Европа“ представлява много проблеми и малко строителство. Започваме да решаваме всички проблеми един по един“, коментира в понеделник служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който инспектира строежа.

Магистралата все още няма одобрени подробни устройствени планове, не са направени и отчужденията, нито пък проект за прословутите последни стотина метра, които трябва да свържат магистралата с граничния пункт на „Калотина“.

Изглежда сигурно, че магистралата няма да бъде завършена до края на 2023 г. Сега се търсят варианти как да не загубим европейското финансиране и предвидените за нея пари да бъдат оползотворени, каза регионалният министър.

Той изрази надежда до края на годината да бъде пусната отсечката между Драгоман и ГКПП „Калотина“, макар и с временна организация на движението. Дали ще се случи, предстои да видим.

Освен служебния строителен министър, в проведената на 21 ноември проверка участва вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев, зам.-министърът в МРРБ Захари Христов, шефът на пътната агенция Иво Иванов; Десислава Паунова от управата на АПИ, представители на „Гранична полиция“ и на строителните фирми.

Четвърта отсрочка за 15-те км от Драгоман до границата

Изпълнител на строежа е обединение начело с „Щрабаг“, което сега получи четвърта поред отсрочка за завършването на 15-километровия участък от Драгоман до граничния пункт, стана ясно по време на проверката.

Съгласно подписания договор, този участък трябваше да е готов през януари 2022 г. Последва удължаване на договора до май 2022 г., след това до септември 2022 г., до края на годината, а днес вече говорим за май 2023 г.

С днешна дата участъкът е почти готов. На места е положен и износващият пласт асфалт, на други е на биндер, а на трети се довършват съоръжения по трасето. Все още няма маркировка, не е поставен и предпазната ограда, на места се монтират шумозащитни съоръжения. Казано накратко, поне още около половин година ще е необходимо за довършването на участъка.

Последните стотина метра

Последните стотина метра – връзката на магистралата с граничния пункт, се оказаха изключителен проблем. Преди това за тях никой не говореше. За първи път служебният регионален министър Шишков съобщи за него в интервю за Медиапул в началото на октомври.

Реклама

За да се реши проблемът, е необходимо да се одобри разширение на пътното платно на магистралата в посока граничния пункт и заедно с кмета на Драгоман да се одобри подробен устройствен план, каза арх.Шишков по време на проверката.

Той обеща, че ще се направи така, че граничният пункт да се свързва с автомагистралата, а не с двулентов път, както е в момента, за да не се образува тапа.

Водят се разговори за допълване на разрешението за строеж. Процедурата е в напреднал етап и очаквам проектът да бъде внесен от строителя за одобрение след около месец, каза Шишков.

Успоредно със строителството на тези стотина метра ще тече и реализацията на втория етап от модернизацията на граничния пункт, която също започна, каза вицепремиерът Демерджиев.

По думите му целта е след като бъде изградена магистралата, тя да се свърже с пункт с много по-голям капацитет. Срокът за изпълнение е 180 дни, като стремежът е трафикът да не се затруднява, каза още Демерджиев.

Иван Шишков допълни, че новият граничен пункт ще бъде с много повече кабинки за контрол, ще придобие естетичен вид и ще стане много по-функционален и проходим.

Паркирането е изключително важен въпрос за работата на пункта, който не беше уреден, каза министър Демерджиев. Набелязали сме стъпки за неговото решаване, така че да се намерят места, които изцяло да задоволят нуждите на пункта и да не се стига до паркирали на пътя камиони, каза вътрешният министър.

Инфарктният участък между Сливница и София

Най-проблемен е последният участък от 17 километра между Сливница и София, чието строителство все още не е започнало.

Вече е одобрен подробния устройствен план за този участък от магистралата, каза министър Шишков.

„Той ще се забави, защото трябва да се строи законно, след като разрешението за строеж влезе в сила“, уточни той.

Допълни, че това няма да стане по-рано от следващите три – четири месеца, защото е необходимо извършване на отчуждаване на терените, които ще бъдат засегнати от изграждането на трасето.

„Забавянето при този участък е най-голямо и няма кой да върне седемте изгубени месеца заради липсата на ПУП. За съжаление, краят на 2023 година няма да може да бъде времето, в което магистралата ще бъде завършена в цялост“, каза още министър Шишков.

2 Коментара
  1. многознайко казва

    Добре де-като минем оттатък в Сръбско???Какво ще кажете?Как сърбите направиха тяхната си магистрала за чудо и приказ за нула време.И нещо много важно-изпълнител на обекта в Сръбско беше нашата ТРЕЙС!!!!!Нещо да ми кажете?Мърлячи сме отвсякъде-отвсякъде.И пак всичко мирише на…пари и мързел и по важното-как да не се случват нещата.
    Що да е лесно и просто,като може да е сложно и почти невъзможно.
    Трагедия……

  2. ⛔➖⛔✌️Haтaли Tpифoнoвa✌️ казва

    ☞…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв, да умреш в ЛАЙНА, гнyceн мaзeн CATAНA от ceлo Xepakoвo. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…✞Амин✞…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.