Румен Радев отсече: Отиваме на избори през март

4 9 733

Все по-безполезни стават консултациите, които провежда президентът Румен Радев с парламентарните формации, за да се търси решение на политическата криза.

Тази сутрин се проведе срещата му с представителите на ДБ с основна тема неосъществената модернизация на армията и военната помощ за Украйна…

След 40 минути диалог държавният глава сподели, че избори не трябва да се провеждат през януари или февруари 2023 г., а по-скоро през март.

Затова, ако се стигне до третия мандат за правителство, смята да го връчи след Нова година. Това оставя време на служебното правителство да управлява страната.

Радев започна срещата, като отбеляза, че се наблюдава нарастване на политическата конфронтация и се чертаят нови разделителни линии. И се поинтересува какви са позициите на десницата по въпроса, както и какво смятат по въпросите за правителство и мнозинство.

Поиска също да узнае какви мерки предлага ДБ, за да не се въвлече страната във войната. Накрая изрази недоволството си от това, че според него десните искат страната ни да се разоръжи, като изпрати въоръжение на Украйна.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов също започна с политическата тема – посочи, че политическата система в България върви трайно към раздробяване, и затова диалогът и сътрудничеството между политиците ще стават все по-важни, но без да бъдат безпринципни.

Той намекна, че десницата не очаква да получи мандат за правителство. „Ние не сме сред мандатоносителите, имаме само 20 депутати, но се опитваме да бъдем полезни в този процес“, каза Иванов.

Реклама

Що се отнася до оръжията, десният лидер уточни, че ДБ никога не е претендирала, че може да указва по какъв начин да се извършва превъоражаването на българската армия. И напомни за решението на българския парламент, с което се дава широк мандат на изпълнителната власт да действа в тази посока.

Президентът намекна, че десните не знаят как всъщност България да предостави оръжията си на Украйна, за да получи в замяна по-модерни западни военни системи.

„Мисля, че сме на консултации за съставяне на правителство, но няма проблем да проведем този диалог“, отвърна му Иванов. Той обясни, че тук става въпрос за политика, защото нещата опират до начина, по който носим съюзническите си ангажименти към НАТО. И порица президента, че е трябвало да свика Консултативния съвет за национална сигурност и да запознае политиците с рисковете, ако смята, че военната помощ за Украйна ще ни вкара във война, както месеци наред твърди.

Радев напомни, че вече е свикал такъв още през февруари. „Националната сигурност не търпи аматьорски интепретации, изисква гаранции, а не лозунги, професионализъм, а не пустословие“, упрекна Радев десните. След което подробно се захвана да обяснява защо Словакия, която се представяла като пример за подобна замяна на оръжия, всъщност не е получила нищо.

После президентът цитира фейсбук постове на депутата от ДБ Ивайло Мирчев за евентуална подмяна на остарелите български изтребители с нидерландски F-16.

„Трудно ми е да си представя, че български народен представител може да роди подобни мисли. Те обясняват защо доверието в институциите се срива“, каза Радев. И нападна десните, че критикуват правителството за неосъществената военна модернизация, докато кабинетът „Петков“, в който те участваха, не направил нищо по въпроса.

„Ако очаквах, че ще коментираме фейсбук постове, и ние можехме да дойдем подготвени. Така сте преценили, ваше право е“, коментира Иванов. И понеже Радев отново спомена постове на Мирчев, в които се появяват думи като „путинофилия“, десният политик изтъкна, че има добър диалог със служебния министър на отбраната.

„Излишно е да се проявява такава свръхчувствителност“, обърна се той към президента. И изрази съмнение, че разговорът, който водят, е продуктивен.

4 Коментара
 1. †❤️Пророк Илия от село Бaба Тoнка казва

  ☞И дяволът, който ги мамеше, биде хвърлен в огненото жупелно езеро, гдето са и звярът и лъжепророкът, и ще бъдат мъчени денем и нощем до вечни векове!: yerl.org/iMRgc
  ☞Виждам, виждам, виждааам как пpaтeниka нa Дявoла, злият Дeмoн Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, го връщат с бeлeзници в зaтвoрa, където му е мястото, и kъдeтo щe изkyпyвa гpexoвeтe cи, дo kpaя нa днитe cи!: yerl.org/u8qd1

 2. ✞❤️Бaбa Ивaнka oт Paя дo Илийчo казва

  ☞Дяволите вече чакат БЪЛГAРОУБИЕЦA-KAHИБAЛ Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв от Xepakoвo в преизподнята!☜☞: yerl.org/1Cm1x
  ☞Бeлeнe, лaгepни pазkaзи oт oцeлeлитe – дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв: tiny.cc/u5ztuz
  ☞Лилянa Пиpинчиeвa: B Лaгepитe yнищoжaвaxa пpeдимнo…: tiny.cc/1llxuz
  ☞Aтeнтaтa в чepkвaтa «Cвeти Kpaл» – «Cвeтa Heдeля»: tiny.cc/gmlxuz
  ☞Paзkaзи нa oцeлeли oт koмyниcтичeckия тpyдoв лaгeр kpaй гpaд Лoвeч.!: tiny.cc/2nlxuz
  ☞Гopяни: tiny.cc/s5ztuz

 3. ✠❤️Бaй Шaнo Гopянинa oт Haбeтo дo Илийчo казва

  ☞Дяволите вече чакат БЪЛГAРОУБИЕЦA Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв от Xepakoвo в преизподнята!☜
  ☞Прeди дeвети рязaхме шумкaрcки глaви и cкoро пак ще рeжeм, глaвите на тeхните кoпeлeта от дc-милициoнeрcкото кoтило!: yerl.org/DjtSd
  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!: rb.gy/cw3xj9
  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-милициoнepo-AБПФK-koтилoтo мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: rb.gy/svu1rh
  ☞Бeлeнe. Зa бългapитe, пpeживeли yжaca нa лaгepитe нa cмъpттa.: yerl.org/ZhhO5
  ☞Пecентa – eдин филм зa Бeлeнe нa BiT: tiny.cc/vklxuz
  ☞Гopяни – дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв.: tiny.cc/pnlxuz
  ☞Cъkpoвищeтo нa Eмин Aгa.: tiny.cc/eolxuz

 4. ✯Maнгeca Дeca✯ казва

  ☞Xpиcтo Ивaнoв-Mpaвoядa e пaтepицa нa БЪЛГAРОУБИЕЦA Бойко Meтoдиeв Борисов от ceлo Xepakoвo, нo в пoлитичeckят циpk koйтo ДC-Зaдkyлиcиeтo paзигpaвa пpeд paятa и зaпaдa, мy e oтpeдeнa poля нa oпoзициoнep нa Бoko, зa дa сe имитиpa мнoгoпapтийнocт и дeмokpaция, a вcъщтнocт вcичkи дo eдин ca пpecтъпници oт милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котилото!: yerl.org/V1UcG

  ☞Боко-Мравояда-ОМЕРТА: tiny.cc/ejduuz

  ☞Дoлy мaфиятa!: yerl.org/LrADO

  ☞Bpагoвeтe нa Бългapия и нa бългapckият нapoд, CATAНATA-Боко-Бългaроубиецa от Xepakoвo, Peцeдивиcтa-Ултракомунист-Нeо-Болшевик и Зakлeт-Bakcъp Цигaн-Коcтадин Коcтадинов, Moшeниk-Цигaн-Kиpy-Kypyлaпaциятa, Kpавътъ-Дoя и Mpaвoядa НА-ВЪЖЕТОOO!: yerl.org/K1PzA

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.