Заплатите в министерствата – строго пазена тайна

0 9 883

Една от най-строго пазените тайни в държавата се оказаха средните заплати по министерствата в други ведомства. И Министерският съвет, и финансовото министерство категорично отказаха да предоставят на „Сега” информация по темата. Не бяха отзивчиви и го въпроса как върви административната реформа, колко са съкратените чиновници и как това се е отразява на заплащането

Средната заплата – само за вътрешно ползване

Години наред бюджетите за персонал на министерствата се управляват непрозрачно. Нито един министър не иска да каже какви заплати плаща.

Затова между министерствата се натрупаха много големи разлики дори в нивата на основните възнаграждения, без да има обективни  причини за това. С допълнителните възнаграждения картината става съвсем размазана.

Реклама

Министерствата и второстепенните разпоредители имат право да дават до 30% от бюджетите си за персонал за бонуси. Има администрации. в които бонусите са големи, в други парите не стигат за нищо. Някоя публични системи са с обидно ниски заплати на фона на огромни възнаграждения, получавана в избрани структури.

Всичко това не е тайна за никого – констатацията, че има прекалено голяма разлика при служителите на едни и същи нива в различните администрации, фигурира редовно в годишните доклади за състоянието на администрациите. Пише го и в последния доклад.

Ето няколко дребни примера за разликите в основните заплати за една и съща длъжност към юли 2021 г.

Най-ниската основна заплата на началник отдел в централната администрация е 810 лв. а най-високата – 5329 лв. Най-ниската основна заплата на главен юрисконсулт е 760 лв., най-високата – 3950 лв.

Някои от заплатите направо са смехотворни – 670 лв. най-ниска основна заплата на старши инспектор при 3128 лв. максимална, 650 лв. минимална заплата за финансов контрольор срещу 3228 лв. максимална. Колкото и тези възнаграждения да зависят от конкретни показатели – като професионален опит над изисквания за длъжността, ножицата е прекалено голяма. И тя е позволена от Наредбата за заплатите на служителите о държавната администрация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.