А Иванчева? Румен Радев помилва 22-ма затворници – вижте историите им

4 10 591

След като близо 2 години вицепрезидентът Илияна Йотова не помилва нито един престъпник, процесът се е отпушил в края на м. г. Това видя „Сега“ в регистъра на указите за помилване.

Така от декември 2021 г. до октомври т.г. са помилвани 9 души. Повечето от тях са получили висшата държавна милост заради изключително тежкото си здравословно състояние. С тях помилваните от началото на първия мандат на Румен Радев стават 22-ма.

Темата за правото на президента да помилва нашумя в последните дни, след като в президентството бяха депозирани 4000 подписа с искането осъдените за корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъдат извадени от затвора с помилване.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, на която Радев е делегирал правото да помилва, обясни, че молбата ще бъде разгледана както всички останали. Основен принцип на този инструмент е, че той не може да бъде ползват за преразглеждане на присъди.

Освен това обичайно се последява дали са изчерпани съдебните механизми, какъвто е условното предсрочно освобождаване.

Помилваните

С указ от миналия декември е помилван 76-годишен мъж, осъден за причиняване на смърт по непредпазливост, упражнявайки правно регламентирана дейност (в регистъра няма информация, но това например може да е лекарска грешка, б.а.).

Той е осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок и 3 години лишаване от право да упражнява професията си. Тъй като е в много тежко здравословно състояние, е помилван с остатъка от наказанието лишаване от право да упражнява дейността. Това е единственият случай на помилван за 2021 г.

Първият за 2022 г. е от март. Висшата държавна милост е получил и 52-годишен мъж с основно образование и без професия, който е осъден на 2 г. затвор за измами, извършени при условията на опасен рецидив и в особено големи размери. Той е помилван с остатъка от 10 месеца, които са му оставали да излежи.

Човекът е онкоболен, след няколко операции и химиотерапия и редица придружаващи заболявания. „Вследствие многобройните и тежки заболявания изтърпяването на наказанието е прекъсвано многократно и за дълги периоди.

Здравословното състояние очевидно е непреодолима пречка за провеждане на корекционен процес, а наказанието би било проява на нехуманно отношение“, пише в мотивите си специалната комисия, която подпомага вицепрезидента в проучването на молбите за помилване.

Следващият помилван също получава милост заради много тежкото си здравословно състояние с тежки и необратими последици. Той е на 33 години, осъден на 10 месеца затвор за държане на наркотици.

Не става ясно каква част от наказанието си е изтърпял, но е помилван с остатъка.

34-годишен, осъден за маловажен случай на кражба на пробация, е следващият помилван заради тежко здраве.

Реклама

С указ от същата дата милост получава и тежко болен 50-годишен мъж, осъден на 8 месеца затвор за шофиране след употреба на алкохол, повреда на чужди движими и недвижими вещи и причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

През септември т.г. е помилван 65-годишен мъж, осъден на 12 години затвор за умишлено убийство. Опростен му е остатъкът от наказанието – 6 години и 9 месеца. Освен че има рак, човекът е и с тежка деменция и е агресивен.

„Тежкото здравословно състояние с недобра перспектива очевидно е непреодолима пречка за провеждане на корекционен процес, а наказанието би било проява на нехуманно отношение към молителя“, пише комисията.

Със същия мотив е помилван да не излежи оставащите му от присъдата 2 г. и 11 м. 67-годишен мъж, осъден на 3 години и половина затвор за измами в особено големи размери.

Особени случаи

Два от случаите на помилвани не са на хора с тежки здравословни проблеми. Единият е на 51 г. Осъден на общо 2 години затвор за наркотици по няколко дела (в регистъра не се уточнява, но вероятно става дума за държане).

Наказанието на мъжа е от 2000 г. „като междувременно не са предприемани действия за привеждането на тези присъди в изпълнение“, пише комисията. Според нея това, че са минали повече от 20 години, без да е искано изпълнението на присъдите, поставя под сериозен въпрос въобще смисъла на изтърпяване на такова наказание след такъв дълъг период на бездействие.

„Междувременно молителят и семейството му са се установили от над 5 години легално в чужбина, където съпрузите работят, а детето посещава училище и има сериозни спортни успехи. Интеграцията им там е успешна, а поведението – законосъобразно“, пише още комисията. Човекът е помилван изцяло през октомври т.г.

Помилван със замяна на наказанието доживотен затвор без замяна с доживотен затвор със замяна е 53-годишен мъж, осъден за грабеж, придружен с убийство и придобиване и държане на незаконно огнестрелно оръжие.

Човекът е в затвора от повече от 20 години. За този период „преминава през сериозна трансформация в личностен и поведенчески аспект“, мотивира се комисията. И допълва, че има трайна положителна промяна в поведението и нагласите на осъдения – критичен е към извършеното, разкайва се, а поведението му е стабилно.

След като вече е осъден само на доживотен затвор, убиецът ще има право да иска от съда и предсрочно освобождаване, когато изтърпи 30 години зад решетките. Това е вторият подобен случай. В първия затворникът вече излезе на свобода.

Основни принципи

Помилването води до безусловно освобождаване на осъдения изцяло или отчасти от изтърпяване на наложеното му наказание. То е приложимо от момента на влизане на присъдата в сила за наказания, които не са изпълнени или погасени по давност.

Помилването не е приложимо към наказанията конфискация, обществено порицание и лишаване от ордени и звания, тъй като тези наказания са изпълнени изцяло с влизане на присъдата в сила.

Държавната милост се полага само в изключителни случаи и не е приложима, ако ще доведе до нарушаване на конституционни принципи. С него, например, не може да се преразглеждат влезли в сила присъди.

4 Коментара
 1. Васил казва

  Никакво помилване на Иванчев, тя е корумпирани и е доказано

 2. Препатил казва

  Всеки, който е имал работа с общини знае колко добре си вършат работата. С имоти от две общини в София и двете са като близначки, еднакво корумпирани, нагли, арогантни, невъзпитани. НИКАКВО ПОМИЛВАНЕ ЗА АЛЧНИТЕ МРЪСНИЦИ ОСТАВИВИЛИ БЕЗ ПАРИ СЕМЕЙСТВА ЗА ДА ГРАБЯТ ПОДКУПИ, ИНАЧЕ ОПРАВИЯ НЯМА. ЗАТВОР ЗА ГАДНИТЕ “НЕВИННИ” общинарки!

 3. Рускиня казва

  Всеки, който е имал работа с общини знае колко добре си вършат работата. С имоти от две общини в София и двете са като близначки, еднакво корумпирани, нагли, арогантни, невъзпитани. НИКАКВО ПОМИЛВАНЕ ЗА АЛЧНИТЕ МРЪСНИЦИ ОСТАВИВИЛИ БЕЗ ПАРИ СЕМЕЙСТВА ЗА ДА ГРАБЯТ ПОДКУПИ, ИНАЧЕ ОПРАВИЯ НЯМА. ЗАТВОР ЗА ГАДНИТЕ “НЕВИННИ” общинарки!

 4. ラブドール казва

  ラブドール tpe これがフォーマットの問題なのか、インターネットブラウザの互換性と関係があるのか​​はわかりませんが、投稿してお知らせしたいと思います。

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.