Ето как краде ГЕРБ: „Карантината” се затлачи, в чие чекмедже потънаха 17 млн.?

1 49 633

По-малко от две години след завършването му новото рибарско пристанище „Карантината“ във Варна се оказа блокирано от пясъчните наноси, които го засипват и трябва да бъде спешно удълбочено. Това показва обява, публикувана от общинското предприятие „Паркинги и синя зона“, в чиито активи се намира пристанището. То беше построено с 14 млн. лв. без ДДС, т.е. близо 17 млн. лева, по-голямата част от които европейско финансиране.

В обявата е записано, че пристанище „Карантината е „реконструирано и модернизирано“ през 2020 г., а в процеса на експлоатацията му входът към порта се е затлачил с пясъчни наноси.

Те били привлечени от вълнението и теченията от съседния Аспарухов плаж. Причината била „формираната зона на вълнова сянка, в която плаващите наноси се утаяват“. Това налагало извършване на неотложни възстановителни драгажни работи.

В така поднесената информация от администрацията на варненския кмет Иван Портних има поне две напълно неверни неща:

Първо – основен проблем с реализацията на проекта за строеж на рибарското пристанище „Карантината“ беше, че в действителност то е изградено от нулата едва след получаване на европейското финансиране, а не „разширено и реконструирано“, каквото беше изричното условие на Оперативна програма „Рибарство и аквакултури“.

Условията по мярка „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки“ на програмата посочваха изрично, че е недопустимо подпомагането за изграждане на новопостроени пристанища или новопостроени рибни борси. Точно такъв обаче е случаят с „Карантината“.

Второ – поне до април т.г. пристанището не беше получило т.нар. удостоверение за експлоатационна годност – документ, без който нито едно пристанище в България не може да приема плавателни съдове и да обработва товарите им.

По тази причина няма как затлачването с пясъчни наноси да се е случило „в процеса на експлоатацията“ на „Карантината“, тъй като пристанището на практика не е работило след завършването на строителните дейности по него.

Снимки и видео, публикувани от „Дневник“, показват, че входът на пристанището е бил непроходим за рибарски кораби и дори по-големи лодки още през есента на м.г.

Разследване на причините, довели до това състояние на съоръжението, показаха, че то е било грешно проектирано, а местната администрация е отказала да се вслуша в мнението на специалистите. (Как пясъкът превзе входа на пристанището само за година – вижте в края на текста)

Още при представянето на проекта те твърдяха, че теченията във Варненския залив се движат от север на юг край морския бряг. По тази причина отварянето на пристанището срещу посоката им ще доведе до затлачването му с пясък. Нито едно от тези предупреждения обаче не беше чуто.

Реклама

Спешният старт на изпълнението на проекта „на инженеринг“ (строителят сам проектира в хода на работата) беше даден по изричното настояване на лидера на ГЕРБ и тогавашен премиер Бойко Борисов.

Предвиденото сега драгиране трябвало да възстанови „началното положение на водната линия такава, каквато е била преди изграждането на пристанището“, пише в обявата на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ във Варна.

Но пак според мнението на експерти, с които „Дневник“ разговаря, това отново ще е само временно решение за максимум две години, след което отново ще са нужни „неотложни дейности“ по удълбочаването му.

„Карантината“ се превърна в един от най-шумните провали на кмета Иван Портних, след като друго разследване на „Дневник“ установи, че в завършения си вариант то ще може да покрие едва една трета от проектния си капацитет.

В началото на юли м.г. в отговор на зададени въпроси от транспортното министерство съобщиха, че според издаденото удостоверение за експлоатационна годност след откриване на рибарско пристанище „Карантината“ то ще може да приема едва 43 плавателни съда вместо 116, заложени в проекта за строителството му.

На практика това означаваше, че над 60% от капацитета на пристанището оставаше неизползваем заради липса на необходимото оборудване по кейовете му. На недооборудваните кейови места на пристанището липсваха т.нар. котви, които са задължителни за всеки подобен пристан, както и редица други специфични съоръжения, свързани с предназначението му. Освен това на по-голямата част от кейовите места нямаше колонки за снабдяване с вода, ток и интернет на пристаналите кораби.

Оказа се дори, че още при проектирането на пристанището са били пропуснати задължителните кнехтове – съоръжения за изтегляне и привързване на рибарски лодки.

Заложените по проект въжета не отговаряли на стандартите за якост и т.н., и т.н. В същото време пристанището бе оборудвано с впечатляваща система от видеокамери за наблюдение на всяко от местата за акостиране от няколко различни ъгъла.

За коригирането на тези пропуски беше организирана процедура за възлагане на обществена поръчка на стойност 360 хил. лв., която беше спряна заради констатирани нарушения. А това отново отложи издаването на удостоверение за експлоатационна годност на пристанището.

Колко точно ще похарчи сега Варна за удълбочаване на злополучното пристанище не се знае. В публикуваната обява за предстоящото драгиране беше посочен телефонен номер за информация. На него обаче след дълго позвъняване отговори секретарка, за да каже, че посоченото лице за контакт не е на работа „в момента“.

„Дневник“ изпрати въпроси във връзка с „инвестиционното предложение“ до пресцентъра на местната администрация във Варна. До приключването на работата по този текст – три дни по-късно, отговори не бяха получени.

1 Коментар
 1. ❤️Пeшo Aнгeлoxyйний oт Чepeшkитe❤️ казва

  ☞XYЙ, XYЙ, XYЙ, зa kypвитe и пeдepacитe c keтчapa, XYЙ, XYЙ, XYЙ, гoooляяяяяяяяяяммм XYYYЙЙЙЙЙЙЙЙЙ!: tiny.cc/hv11vz

  ☞Гнycнитe милициoнepи-бългapoyбийци kpият, чe 12-гoдишнoтo cиpийcko мoмичe Peйcян от ceлo Бoляpинo, e билo oтвлeчeнo, битo, изтeзaвaнo и мнoгokpaтнo изнacилвaно от бaндa-гaдни-мaнгaли-cвoдници!☜

  ➤Гнуcни дoлни цигaни пребиват, изнaсилват и се гaврят с млада жена в Попово, а кoпeлетaта от мaфиотизираната милиция прикриват мaнгaлите, и всячески се опитват да потулят случая!☜☞: tiny.cc/cdayuz

  ➤Цигaнина Гилбeрт cипе oбиди и заkани kъм бългаpите, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!☜☞: tiny.cc/blytuz

  ☞Moшeницитe Цигaн-Kиpy-Измaмaтa от ceлo Гpaмaдe и Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa ДC-мoнeтa, имитиpaт двyбoй, kaтo цeлтa e дa cи пoдaвaт тoпkaтa, зa дa вoдят зaпaдa и paятa зa нoca.: yerl.org/5vZ5D

  ☞CTO гoдини ЗATBOP зa CATAНATA Боко-Канибала от Бaнкя: yerl.org/RA4Nt

  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☜☞: tiny.cc/kq6zuz

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.