Шанс за БСП! Корнелия Нинова бяга в Брюксел

1 13 741

БСП има шанс за изплува от дъното – провалената лидерка Корнелия Нинова готви бягство от вътрешнополитическия живот на страната след година и половина, когато има намерение да се установи в Брюксел като евродепутат, разкриха за „Филтър“ двама независими един от друг информатори от централата на червените на „Позитано“.

Лидерът на БСП смятала да се спаси от вътрешнопартийната опозиция със сладка заплата и безметежен престой в центъра на Европа, където се събират чиновниците от Стария континент.

Обикновено изборите за Европейския парламент са през май, а новите депутати влизат във функциите си през юни. Мандатът на сегашните ни евродепутати изтича в края на пролетта – началото на лятото на 2024 година. Именно тогава са и следващите избори за наши представители в Брюксел.

По стечение на обстоятелствата именно след две години свършва и вторият мандат на Нинова като председател на БСП. По устав тя няма право на трети и ще търси ново кариерно развитие. Паметливи припомнят, че именно по настояване на Нинова бе въведен мандатният принцип за председател на партията, а изборът за най-високия пост при червените се провежда вече при пряк вот от страна на партийните членове.

Единственото условие е до урните да отидат над 50 на сто от социалистите. Преди това нововъведение председателят се избираше от делегатите на партиен конгрес.

Междувременно Корнелия Нинова въведе и ограничението от три мандата за депутатите – нещо, което вече не се спазва, защото сред сегашните народни представители на левицата има хора, които имат зад гърба си по пет, шест или седем парламента, каквито са случаите с Кристиан Вигенин, Георги Гьоков и Георги Свиленски.

Реклама

Рекордьор с осем парламента е любимецът на Нинова и несменяем депутат от Бургас Петър Кънев, за когото се говори, че е един от главните спонсори на БСП. Нещо като продължител на делото на прокудения от левицата олигарх Георги Гергов от Пловдив.

За палавия чичка Narod.bg разкри, че протекъл в разследване на сутеньорска банда. Според записи със СРС-та Петър Кънев си поръчвал непълнолетни жрици на любовта, докато е „на работа“ в парламента. Смята се, че скандалът е вдигнат на трупчета, за да държат милионера на къса каишка…

Амбициите на Нинова да си осигури адресна регистрация в Брюксел вероятно са в резултат на това, което преди години направи Сергей Станишев. След като остави партията в ръцете на Михаил Миков, Станишев се захвана с международна дейност и стигна до върха в йерархията при европейските социалисти.

Към днешна дата България има 17 евродепутати, като петима от тях са избрани от листата на БСП и са членове на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Това са доскорошният председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, Иво Христов – бивш шеф на кабинета на президента Румен Раев, журналистката Елена Йончева, икономистът Цветелина Пенкова и международникът Петър Витанов.

Почти сигурно е, че нито един от тези представители на БСП в Европарламента няма да попадне отново в листата, която ще бъде водена от Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП е в обтегнати отношения с всеки един от тях и ще направи всичко възможно да ги държи далеч от партията и от Брюксел. Почти сигурно е и друго – на следващите европейски избори БСП едва ли ще успее да постигне резултата от предишните и прогнозите са, че ще изпрати в най-добрия случай трима евродепутати.

1 Коментар
  1. Lucid & Ferrous казва

    Те в БСП-то ги обичат тия работи. Герги Първанов не си ли поръчваше ученички след ловните си подвизи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.