Народът срещу Румен Вълка: Олигархът на ГЕРБ-ДПС ще гори по 1344 тона боклук на ден край Велико Търново

1 9 703

Инвестиционното намерение на „Петрургия“ ЕООД на Румен Гайтански – Вълка за строеж на „цех за производство за каменна вата със собствен енергоизточник“ във великотърновското село Върбовка отново ще бъде обсъдено от експертния екологичен съвет към РИОСВ – Велико Търново. Това ще се случи на 24 ноември – следващия четвъртък.

Зад скромното наименование се крие проект на олигарха на ГЕРБ-ДПС за изграждане на най-големия инсинератор в Европа, който трябва да изгаря по 1344 тона отпадъци на денонощие, или над 400 хил. тона на година.

Инсталация с такива размери ще предизвика мащабно замърсяване на въздуха, почвата, водите и растенията в радиус от близо 50 км, предупредиха от гражданско сдружение „Ти решаваш“, което събра над 20 000 подписа от местното население против проекта на „Петрургия“. Отпадъците, които ще се отделят при изгарянето, ще поставят в риск здравето на жителите в цялата Великотърновска област, включително в областния град.

Отделно от това 67 камиона ще трябва да возят по 20 т товар всеки ден, което ще произведе допълнително огромно количество вредни емисии и разбиване на пътищата. „Става дума транспортирането на RDF, изгарянето на RDF, транспортиране на отпадъчни пепел и шлаки от процеса на изгаряне, транспортиране на готова продукция, замърсяване с диоксини, фурани и тежки метали“, посочиха от „Ти решаваш“.

Това ще е вторият експертен съвет, свикан от РИОСВ. Първият беше през февруари. Тогава мнозинството гласува за проекта на „Петрургия“, но новоназначеният директор на екоинспекцията върна процедурата в начална фаза заради възраженията на част от членовете на съвета.

Реклама

Любопитен детайл, осветен от гражданския комитет е, че преди месец служебният екоминистър е разменил директорите на РИОСВ Велико Търново и Русе със странния аргумент „за обмяна на опит и добри практики“. В резултат е бил насрочено заседание на експертния съвет. Очаква се то да бъде ръководено все пак от титуляра му инж. Мая Радева, която върна предишната процедура – ако от министерството не измислят друг ход

Експертният съвет се състои от поне 17 души, като за вземане на решение са достатъчни половината от гласовете. В състава му влизат служителите на дирекции плюс допълнителен състав, който в момента се състои от 12 представители институции – басейновата дирекция, кметове, регионалният историческия музей, областната дирекция по земеделие, ВиК Йовковци, гражданските организации „За Земята“ и „Балканка“ и други. След експертния съвет в 7-дневен срок трябва да се произнесе директорът на РИОСВ. Неговото решение може да се обжалва пред екоминистъра и пред административния съд

По време на първия заместник-кметът на община Павликени – инж. Анастасия Вачева, и кметът на с. Върбовка – Ивелин Розинов, гласуваха ЗА инвестиционното намерение въпреки протестите на гражданите. През март общинският съвет в Павликени взе решение, с което задължи представителя на общината да гласува против строежа на завода за отпадъци

До РИОСВ са изпратени и десетки протестни писма от граждани, представители на бизнеса, както и на лекари срещу този мегапроект. Всички те са обединени от желанието за чиста околна среда и запазване на здравето на жителите на региона.

От гражданското сдружение предупредиха, че в община Павликени рискът е от няколко инсталации за изгаряне на отпадъци и множество кариери. Освен проекта на Гайтански се строи „Инсталация за изгаряне на опасни болнични отпадъци“ от фирма „Рубитерм“ в индустриалната част на Павликени, както и инсталация за рециклиране на производствен отпадък от пластмаса на „Унипак“ АД, отново с технология изгаряне при високи температури, съобщиха активистите. Те посочиха като замърсител и добива на каменна фракция и транспортирането й от множеството отдадени концесии в общината.

На 21 ноември, понеделник, от 17.30 ч. в читалище „Братство-1884“ в Павликени ще се проведе открита среща на сдружението „Ти решаваш“ с граждани, медии и други заинтересувани по повод предстоящия екосъвет. На 24 ноември от 9.30 ч. се организира протест пред сградата на РИОСВ във Велико Търново.

1 Коментар
  1. Uncle SAM казва

    Порт ВАРНА“ДОГАНбейово“-Кораби с ИТАЛИАНСКИ БОКЛУЦИ-ТЕЦове на Ковачки и инсинератори на ДПС Вълка=Геноцид за БГ НАРОД

    300 МИЛИОНА ЛЕВА от БГ ХАЗНА бяха дадени на РУСКО-БЕЛОРУСКИ фирми да дълбаят Варненското езеро за да може прта на ДПС ДОГАН да събира такси от пристигащи ИТАЛИАНСКИ КОРАБИ пълни с БОКЛУЦИ които да се горят в ТЕЦове и съоражения на ДПСбизнесмени КОВАКИ/ВЪЛКА

    За ДПС-КОВАЧКИ,ДОГАН,ВЪЛКА,Вальо ЗЛАТЕВ -ПАРАТА
    За всички бг граждани миризмата и лайната /вносни италиански/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.