Мафията черпи: Цигарите поскъпват шоково – с колко и кога?

3 8 107

Според решение на кабинета от сряда с изменение на преходните и заключителните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се предлага график за увеличение на акцизните ставки върху тютюна и тютюневите изделия от 2023 година до 2026 година. Мотивът е прогнозируемост на разходите за вносителите и производителите, но и повече приходи в бюджета.

Мярката ще удари най-силно по джоба тези, които пушат евтини цигари, а най-малко — онези със скъпите папироси.

Най-пострадали ще бъдат потребителите на бездимните нагреваеми тютюневи изделия – увеличението е от 233 лева за килограм до 400 лева за килограм за 4 години. Това е почти двойно поскъпване на кутия за всяка година с по 30-40 стотинки. Пушачите на евтини цигари пък ще трябва да се бръкнат в джоба с по 20 стотинки.

Решението на Министерския съвет подейства като шамар за потребителите и търговците на цигари. Причината е, че то бе прието на тъмно, дори и без задължителното по за това обсъждане.

А това е в нарушение на Закона за нормативните актове, който изисква всяка законодателна инициатива на правителството да бъде предварително представена на всички граждани и организации за широка и публична обществена дискусия, пише „Галерия“.

Но нито на сайта на Министерството на финансите, което е инициатор на акцизните промени, нито на сайта на Министерския съвет за обществени консултации, обаче има и следа от предварително публикувани текстове. Вероятно и на заседанието на Министерски съвет в сряда повечето от служебните министри не са били запознати какво точно съдържа решението, което гласуват.

Само преди две седмици същият този Министерски съвет внесе за разглеждане и гласуване от Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. В него обаче нямаше и дума за нови налози върху тютюневите изделия. Нещо повече – от финансовото министерство и кабинета категорично отрекоха да предлагат подобни промени с мотива, че те вече са били отхвърлени от парламента. Две седмици след това те се отричат от всичко това и внасят промените в акциза, но през друг закон.

Само преди няколко месеца, през юни, предложението за 4-годишен акцизен график за повишаване на акцизите не успя да мине пред Народното събрание.

Реклама

Сега служебният кабинет прави промяната, но през задната врата – чрез промени в ДОПК. На всичкото отгоре с изненадващи ставки, много по-различни от тези през юни.

Бизнесът е, меко казано, изненадан. Преди внасянето на злополучните текстове за акцизите в Народното събрание през юни вносители и производители договориха точен график за поскъпването на акцизите.

Този календар беше еднакво неизгоден за всички, което означава, че е най-приемлив за всички страни – разбирай, губим всички, а не някои. Това предложение обаче явно не е приемливо за новото правителство. Решението им е копирало под индиго предложение на една компания, което е било отхвърлено от всички в началото на годината.

Ясно е едно – накрая ще плаща потребителят.

Според представители на индустрията увеличението ще удари най-бедните, тези, които цепят стотинката, за да си платят сметките. Ще има бум на контрабандата, намаляване на легалното потребление, спад на ДДС и акцизи в хазната, загуба на заетост и ликвидиране на цели тютюневи региони.

Докато правителството се чуди как да обере своето население, контрабандата не спи. Само за последната седмица МВР е заловило близо 7 млн. къса нелегални цигари. Както е известно органите на реда залавят около 10 до 20 на сто от криминалното производство. Това означава, че на пазара за седмица са се завъртели около 35 млн. къса или близо 2 млн. кутии.

И това без да пресмятаме ефекта върху здравето на населението от цигари, които се правят с некачествен тютюн, в мръсни цехове и при неясно каква хигиена. Сега изходът отново е в ръцете  на депутатите.

Единственото разумно решение, което предлага тютюневият бранш, е да се върне договорката от средата на годината, която бе записана в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет. Тя предвиждаше еднакво процентно увеличение на акциза за всички видове тютюневи изделия, а причината да не бъде прието в Народното събрание беше единствено краткият срок за влизане в сила.

Това, от една страна, ще защити фиска, като донесе допълнителни приходи, но и ще запази потребителите, на които няма да се налага да плащат повече за цигари.

3 Коментара
 1. многознайко казва

  Да де-ама доходите не ги вдигате.Пак тичате пред вятъра.
  Да живее контрабандата……това ще постигнете-нищо повече.А с нея/контробандата/ сте доказали повече от 30 години-не можете да се борите.
  Така че-преди да скочите-не казвайте ХОП!

 2. Lucid & Ferrous казва

  „А с нея/контрабандата/ сте доказали повече от 30 години-не можете да се борите.“
  Защо да се борят с контрабандата бе човек, нали точно това е целта, защото от нея им капе мазното.
  Освен това, цигарите не променят психиката, но наркотиците и алкохола – да. Ей за това е световният вой срещу тютюнопушенето, а не срещу наркотиците. Дрогирано офчо стадо лесно се подкарва в желаната посока.

 3. Lucid & Ferrous казва

  Всеки след 16-17 г се нуждае от неутрализиране на ежедневния стрес – от школото, от университета, от работната среда, от тъпия началник, от вечно растящите цени на всичко, от управниците, от държавата …от жената/мъжа, от проблемите с дечурлигата… Като си малък, ще се оплачеш на мама/тати Иванчо ме обиди, Марийка ме наби, като си порасъл няма на кого. И запалваш цигара, наливаш си едно питие и стресът се преживява. Или се дрогираш, наливаш се с алкохол, пребиваш или убиваш който ти падне с подръчни средства или МПС..
  The choice is yours. Лошото е че сме останали много малко по територията. След десетина години дори много да ви се иска да убиете някого, няма да има кого.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.