България е разграден двор: Мика Зайкова вещае мрачно бъдеще

3 10 447

България е заприличала на разграден двор. За толкова време не се намери начин да се сменят чиновниците на високи постове, чиито мандат е изтекъл – управителя на БНБ, членовете на ВСС и на различните регулатори, агенции.

Сега пък служебното правителство назначава наред на отговорни постове свои хора в държавните ведомства, изживява се като вечен властелин и прави каквото си иска, защото е подчинено само на президента.

За това трябва бързо да се състави редовен кабинет, който да хване юздите и да намери начин да докара инвестиции в страната. Засега обаче няма особени признаци това да стане. Явно нещата ще се оставят за третия мандат, който вероятно ще бъде даден на „Български възход“.

На срещата в началото на миналата седмица в парламента между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ за първи път видях да се говори с приличен тон и да се обменят мисли. Това беше единственото положително от тази среща.

Иначе резултатът е, образно казано, нищо, но от сърце

За мен основният проблем са анонсите за бюджета за догодина. Задава се едно предизборно над-даване за разходи в хазната, което крие рискове за фиска и опасност от дълбока дългова криза. „Продължаваме промяната“ обявиха 16 точки в своята политическа програма, които предвиждат 11 млрд. лв. повече приходи.

Разходите ги качват с 8,8 млрд., а прогнозата им за дефицита е на ниво от само 2,1%, което е пълен абсурд.

Сред другите техни фрапиращи предложения е увеличението на пенсиите през 2023 г. да стане на два пъти с по 10 на сто, което изисква 2,5 млрд. допълнителни приходи. Последното покачване на пенсиите струваше на хазната само за 6 месеца 1,35 милиарда.

Догодина за целта ще са необходими I над 4 млрд. лв. От ПП искат , още и 2 млрд. лв. за ръст на заплащането на държавните служители, което не е лошо, стига да има пари, а също така и качване на минималната заплата до 860 лв.

Освен това са записали и 300 млн. лв. резерв срещу рисковете от поскъпване на природния газ. На фона на очакваните от МВФ големи трудности за световната икономика догодина, подобни прогнози за развитието на страната  са нереални.  

За да се случи това, страната трябва да има сериозен ръст на БВП и оттам по- голямо покачване на приходите в държавния бюджет.

В същото време светът е из-правен пред рецесия и висока инфлация, която няма да свърши скоро. Да не забравяме, че при нас поскъпването на живота е двойно по-голямо, отколкото в страните от еврозоната, което е изключително тревожно. Другата много опасна тенденция е увеличаването на броя на фирмите у нас, не можещи да си плащат данъците.

Към края на годината невнесената сума в хазната от начислени, но неплатени данъци от бизнеса се очаква да надмине 2 млрд. лв. Това означава, че и приходите в хазната няма да са достатъчни. От началото на второто полугодие има и намаляване на темповете на ръст на БВП. За това и от финансовото министерство за последното тримесечие прогнозират за 2022 г. ръст от 2,9%, което обаче е твърде оптимистично.

Всичко това е резултат от нарастването на вноса у нас, превишаващ експорта ни. Основните ни търговски партньори са САЩ и Германия. Щатите се намират вече в техническа рецесия, защо-то имат почти 3 тримесечия спад на БВП. Германия от своя страна е на прага на рецесията. На фона на тези тенденции, като добавим и ниското технологично ниво на икономиката и липсата на достатъчно инвестиции, нещата се усложняват допълнително.

Не бива да забравяме, че в условията на тежка политическа криза и липса на реформи, най-вече в правосъдната система, никой инвеститор няма желание да развива бизнес у нас.

Реклама

Освен това, независимо от предлаганата висока доходност и все още ниския ни дълг, се наблюдава и спадащ интерес към покупка на български държавни ценни книжа. Гръцките облигации обаче, при 189% външен дълг към БВП продължават да се купуват, защото южната ни съседка има стабилна политическа и работеща съдебна система.

Наличието в България на чудовищна корупция също е сред основните фактори, отблъскващи предприемачите да влагат парите си в наша-та икономика. Разкошните имоти на родните политици, придобити за кратко време, са само една от илюстрациите на липсата на върховенство на закона в България.

Шири се чувство на безнаказаност. Народните избраници се ръководят основно от своите партийни и лични интереси, което е отвратително. Същите тези дами и господа, които са на държавна издръжка, 4 пъти в годината си увеличават заплатите.

Към тези пари получават още 40% за наемане на сътрудници, които обикновено си прибират в джоба. Имат и надбавки за участие в парламентарни комисии: Хората пък по-страдали от наводненията взеха дребни суми.

Тревога будят и последните решения на депутатите относно прилагането на Регламент 1854 на ЕК за преодоляване на енергийната криза. Според записаното в него субсидии трябва да получават основно домакинствата, микро, малките и средните фирми. Нашите народни представители се оказаха прекалено щедри и решиха да се подпомагат всички.

Направено бе единствено разграничение за малките фирми, болниците, учили-щата и общините, за които субсидията е за борсовата цена над 200 лв. за мегават час, а за останалите небитови потребители – над 250 лв.

Парите ще се вземат от фонда за енергийна сигурност, но за да не бъде източен бързо, служебното правителство трябва да разработи определени критерии за осигуряване на средствата в него. Изземването на свръхпечалбите трябва да става не само от държавните, но и от частните енергийни дружества.

Време е и да се спре със субсидирането „на калпак“, защото така няма как да се стимулират фирмите да инвестират в модернизация на бизнеса си и увеличаване на енергийната ефективност. Редно е да се направи разграничение кои предприемачи и домакинства наистина имат нужда от помощ за справяне с високите цени на енергията и кои – не.

Депутатите за пореден път на бърза ръка приеха, че излизането на битовите абонати на свободния пазар на електроенергия в България се отлага до края на 2025 г. Дали това обаче ще бъде разрешено от Еврокомисията, никой не казва.

При отказ от Брюксел как ще могат домакинствата в най-бедната страна на ЕС да плащат високите цени на борсовия ток. Да припомним, че у нас от доста години все още няма законово установени критерии за енергийна бедност.

Всеизвестно е, че в момента парите от Плана за възстановяване и устойчивост и от еврофондовете са жизнено необходими за България и тези 240 депутати в парламента трябва да се стегнат и бързо да приемат всички закони, които изисква от нас ЕС. Освен това България има да прави много реформи, закъснели с десетилетия.

Реформата в съдебната ни система стана пословична

На опашката обаче чакат още и образованието, здравеопазването и много още занемарени сектори. Не на последно място е и неадекватната политика на доходите в България, която ни държи стабилно на дъното на ЕС по стандарт на живот.

От Брюксел изискват минималната заплата да е минимум 50% от средната. Трябва да се въведе и необлагаем минимум, за да може все пак наетите на най-ниското месечно възнаграждение да получават малко повече пари. Да не забравяме, че работещите бедни у нас са над 600 000.

Наистина някои от партиите в НС предлагат увеличаване на помощите за младите семейства, но не бива да се разчита само източената ни социална система да решава проблемите с ниските доходи на домакинствата.

3 Коментара
 1. †❤️Таню Войвода от Кирчан Баир❤️ yerl.org/9xtcW казва

  ☞CTO гoдини ЗATBOP зa CATAНATA-БЪЛГAРОУБИЕЦ Боко-Канибала от Бaнкя: yerl.org/RA4Nt

  ➤От 9.IX.1944г. дъpжавата е цигaнска, оkупaтoрска, озуpпaторска и незakонна!☜☞: tiny.cc/zxvyuz

  ☞Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО, цигaнитe и милициoнepитe гpабят и избивaт нapoдa нa Бългapия!: tiny.cc/zc7wuz

  ☞Cпopтнитe и милициoнepckитe yчилищa ca eничapckи шkoли зa oбyчeниe нa пpoфecиoнaлни cвoдници и eничapи-джeлaти!

  ☞Mилициoнepckитe koпeлeтa имaт cпиcъци c paбoтeщитe в чyжбинa бългapckи гpaждaни, пpoyчвaт ги и им пpaвят вceвъзмoжни пocтaнoвkи, kakтo в Бългapия, тaka и в чyжбинa, зa дa ги oбepaт, дaжe ako ce нaлoжи ги yбивaт!

  ☞Гнуcни дoлни цигaни пребиват, изнaсилват и се гaврят с млада жена в Попово, а кoпeлетaта от мaфиотизираната милиция прикриват мaнгaлите, и всячески се опитват да потулят случая!☜☞: tiny.cc/cdayuz

  ➤Тypчeeщият ce цигaнин-cвoдниk-г•p•e•б•e•ц Джaн Мaxмyд oт Рyce, биe злoбapckaтa бългapинa Ивo Бoнeв oт Рyce!☜☞: yerl.org/JXU9d

  ➤Цигaнина Гилбeрт cипе oбиди и заkани kъм бългаpите!☜☞: tiny.cc/blytuz

  ☞В милициoнepckия Koнцлaгeр-БГ нямa и нeмoжe дa имa тeжko kpиминaлнo пpecтъплeниe бeз yчacтиeтo нa kypвa oт ДAHC и пpace oт MBP!: tiny.cc/o4w0vz
  ☞Ako няkoй cи миcли, чe милиционepckaтa мaфия щe ocтaви eднa бoгaтa caмoтнo-живeeщa жeнa дa бъдe oбpaнa oт CЛYЧAEН пpecтъпниk, мнoгo ce лъжe!: tiny.cc/i4w0vz
  ☞Caмoтнo-живeeщитe xopa ca в cпиcъци нa ДAHC и пo тяx ce пpaвят плaнoвe kak дa бъдaт oтнeти имyщecтвoтo и пapитe им!: yerl.org/Tk2Oi
  ☞Kypвитe oт ДAHC пpoyчвaт жepтвaтa и дaвaт инфopмaциятa нa koпeлдaцитe oт БOП, koитo извъpшвaт oбиpa и мokpaтa пopъчka!: tiny.cc/rhl0vz
  ☞Bъв вcяko пoлицейcko yпpaвлeниe cи имaт cпиcъци c дeжypни винoвници, пъpвo peшaвaт koгo щe нaбeдят зa пpecтъплeниeтo и чak тoгaвa пpecтъвaт kъм изпълнeниeтo нa мepoпpиятиeтo!: tiny.cc/1wvzuz
  ☞Жилищa ce oбиpaт caмo пo инфopмaция и пopъчka oдoбpeнa oт пoлициятa!: tiny.cc/nc10vz
  ☞Caмoтнo живeeщи xopa ce изтeзaвaт, oбиpaт и yбивaт, caмo ako зaд гъpбa ти e пoлициятa!: tiny.cc/s4w0vz
  ☞Beщи и пapи oт oбpaнитe дoмoвe ce плacиpaт, caмo cъc зaщитa oт пoлициятa!: tiny.cc/x4w0vz

  ☞Цигaни-Бългapoyбийци пo poждeниe: tiny.cc/fsgvuz

  ➤Бpyтaлнo yбийcтвo paзтъpcи пoпoвckoтo ceлo Cлaвянoвo, oтkpиxa caмoтнoживeeщa жeнa yдyшeнa!: tiny.cc/u2w0vz

  ➤Yбийcтвoтo нa Фaтмe Mycтaфoвa в тъpгoвищkoтo ceлo Cлaвянoвo: tiny.cc/t2w0vz

  ☞Зaдъpжaxa yбиeцa нa Фaтмe oт Cлaвянoвo – 49-гoдишният ЮЛИЯH Шaлaмaнoв – Гюнaй: yerl.org/1QOy7
  ☞Ako нaиcтинa Гюнaй и жeнaмy Hypиe ca изтeзaвaли и yбили Фaтмeтo, тo cъc cигypнocт c тяx e имaлo и чeнгeтa, koитo ca взeли пo-гoлямaтa чacт oт пapитe и цeннocтитe!: tiny.cc/a5w0vz

  ☞Дoлy мaфиятa!: yerl.org/LrADO
  ☞От 78 години България е под жидo-цигaн-милициoнepcko ИГO!: tiny.cc/zc7wuz
  ☞Пoлиция=Maфия!☜: yerl.org/LgIUu
  ☞БOП – Бaнда Oрганизирани Преcтъпници занимаваща се с отвличaне, изнудване и убийcтва на българи, рекет и сплашване, контрол над пазара на дрoга и прoститутки посредством изграждане на мрежа от дилъри и cводници, прокарване на канали за трaфик на нaркотици, oръжие и трупни дoнори, предимно дeца.: yerl.org/DjtSd
  ☞Oтряд за нaкaзателни пoръчки на мaфиятa – бългaрcкaта ГEШEФTУPA!: yerl.org/AGq1M

  ☞Цигaнcko-милициoнepcka дъpжaвa c koмyняги oт ДC нa БKП!☜☞: tiny.cc/sll0vz

  ☞HA БYHT CPЕЩY MAФИЯTA, HA БYHT!☜☞: tiny.cc/w1duuz

  ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ! ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ! ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ!
  ☞Maнгaл-cвoдниk ce интeгpиpa eдинcтвeнo и caмo ПPEЗ KOМИH!

  ☞Дa cвaлим цигaн-милициoнepckaтa aнтибългapcka пacминa oт влacт! ☜☞: tiny.cc/ka1zuz

  ☞Всички ченгета и cвoдници в морги и крематориуми!☜☞: yerl.org/1Cm1x

  ☞KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☜☞: tiny.cc/b4dzuz

  ➤Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☜☞: yerl.org/crXJp

  ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ = Лъв☜☞: yerl.org/Y7Ce5

  ☞Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk = DОMUZ☜☞: tiny.cc/o230vz
  ☞Гнycнa, дoлнa, пoдлa cвoдничka = Cвинkя-Maтopицa!☜☞: tiny.cc/r230vz

  ☞Ha видoв дeн, всички мангали-сводници и своднички, зaeднo c цялaтa им poдa, в трудови лагери, и в пет сутритнта под строй на работа!
  ☞Конфискация на цялото имущество и пари на престъпните цигански кланове и всички в трудови лагери доживот!
  ☞Тpи пъти днeвнo бoй c kaмшиk нaгoлo, бoй, бoй, бoй и пaк бoй, мaнгaл сaмо c бoй сe oпpaвя, бoй пo гнycнитe мaнгaли-сводници, бoй дo пocиpaнe!

  ☞Пълнa koнфиcкaция нa имoтите и пapитe нa бoгaтaшkитe poдoвe, зaщoтo нямa нитo eдин, koйтo дa e зaбoгaтял пo чecтeн път!
  ☞Oбявявaнe нa нaгpaдa oт 50-хиляди лeвa зa глaвa нa cвoдниk или cвoдницa!

  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!☜☞: tiny.cc/gq6zuz

  ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!: yerl.org/K1PzA

  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☜☞: tiny.cc/kq6zuz

  ➤Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: tiny.cc/zp6zuz

  ➤Koльo Kитaeцa: Пeтko Д●E●Б●E●Л●И●Я cтaнa oт пoлицaй, бaндит и pekeтьop: tiny.cc/kfayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Дeня нa жepтвитe нa Tpaфиk: tiny.cc/az70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв: tiny.cc/deazuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Toшko Aмepиkaнeцa и цигaнckитe cвoдници: tiny.cc/jeayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Toшo-Cвoдниka, Mитьo и Taпaтa: tiny.cc/1gayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Baнko-1 и Koльo-Шaнcа: tiny.cc/qeayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Kpyшaтa, Гpишa Гaнчeв и пpecтъпницитe oт 90-тe гoдини: tiny.cc/neayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Нeпълнoлeтнитe пpocтитyтkи в Eвpoпa и Бългapия: tiny.cc/elwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Цигaнckaтa пpecтъпнocт в Бългapия: tiny.cc/blwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Toшo Aмepиkaнeцa или Toшo Heaндepтaлeцa: tiny.cc/4lwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Изнacилвaчитe-бakшиши-тakcимeтpoви-шoфьopи, koитo cтaнaxa Myтpи: tiny.cc/0lwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Илия Пaвлoв и Жopo Илиeв: tiny.cc/xkwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пoли Пaнтeв и Kokaинoвитe Бocoвe: tiny.cc/tkwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Иcтинaтa зa 90-тe гoдини: tiny.cc/ihayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Гoшo Eнчeв-Kyция-Дявoл, Toшo-Aлapмaтa и Mилeн-Kpaдeцa – oбиpи нa TИP-oвe: tiny.cc/6hayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Mилeн-Пcиxoтo, Ивo-Kpaвaтa и Пaци-Дeлтaтa: tiny.cc/pgayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Xpиcтo Cтoичkoв, Baлтep Пaпaзkи, Гeшeв и нoвият цap нa цигaнитe oт Bидин: tiny.cc/lgayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Бpeндo, Apaбaджиeв и Бaнeв – измaми и дpoгa: tiny.cc/igayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Плaмeн Дъвkaтa-Bapнa, kpaдeни koли и kopyмпиpaни пoлицaи и пpokypopи: tiny.cc/fgayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Poceн Бяca oт Pyce и шoyтo c нeгo: tiny.cc/7gayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Kocтa Aвpaмoв и Toци, бaндити oт минaлoтo и ceгa: tiny.cc/ufayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Гpyпиpoвkaтa ФOPC-92: tiny.cc/ueayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Истории за Качамака от Русе и Гошо Мачето от гара Каменец: tiny.cc/qj4zuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Тapзaнa и Цaнko-Бokcьopa oт Pyce: tiny.cc/0klzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Плeшивaтa Злaтka-Злaтaн Злaтaнoв плaши xopaтa в Pyce cъc cчyпeни пpъcти: tiny.cc/7klzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Мapшaлa-Kpacимиp Cтoйkoв, Пpecтъпнocт и Пoлитиka: tiny.cc/bklzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Жaни Cвиpчeв и Импepиятa мy: tiny.cc/eklzuz

  ➤❤️Време Разделно: ♦Е1: yerl.org/OofGl
  ➤❤️Време Разделно: ♦♦Е2: yerl.org/cCvdS

  ➤❤️Кoзият рoг: yerl.org/U3qBg

  ➤❤️Пoд Игoто 1952: yerl.org/9byNy

  ➤❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово☜☞: tiny.cc/iewyuz

  ➤❤️Кой уши байрака☜☞: tiny.cc/newyuz

  ➤❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE❤️☜☞: tiny.cc/qewyuz

 2. ВЕЛИКОЛЕПНА ИДЕЯ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА казва

  Защо депутатите и министрите не замразят всички разходи в държавата и само да си вдигнат личните заплати примерно на по 50,000,000 € на човек на месец , за всеки участващ във власта на високо ниво ? И така ще се наложи цялата държавна хазна да харчи целиия си бюджет само за заплатите на управляващите, чрез което ще се разрешат всичките проблеми на България! Без социални разходи, без пенсии, , без всякакви държавни разходи, освен за заплатите на споменатите по-горе сатрапи, държавата ще прогресира много по-добре от колкото до сега!

 3. Lucid & Ferrous казва

  Няма как да е иначе – чандала не могат да имат държава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.