Докога? Какъв подарък готви властта за „Лукойл“

2 7 435

Държавата не може да свали цените на стоките, но може да дава компенсации. Това чистосърдечно признание на служебния икономически министър Никола Стоянов дойде на фона на порой от идеи, предложения и законопроекти как да бъдат намалени цените на горивата у нас.

Само след седмица-две ще свършат парите по програмата за 25 ст. отстъпка на литър бензин и дизел и политиците, катализирани от все по-вероятните нови избори, бързат да предложат алтернативна схема. 

На прицел е монополистът „Лукойл“ с нефтената си рафинерия в Бургас. Компанията от десетилетия диктува цените на горива на едро и дребно в страната и нито едно правителство, нито един регулаторен орган не е в състояние да я вкара в правилата на свободната конкуренция. И сега е спорно доколко „Лукойл“ ще бъде засегната от новите мерки.

Облагане на свръхпечалби, въвеждане на мита или такса по вноса?

Първият внесен в парламента законопроект – промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, бе този на служебния кабинет и вече бе одобрен на първо четене в бюджетната комисия.

Правителството на Гълъб Донев на практика преписва разпоредби от приетия на 6 октомври регламент на ЕС за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията. Те предвиждат с 33% да бъдат обложени свръхпечалбите на дружествата, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването.

Новият данък е наречен от Брюксел „временни солидарни вноски“, които фирмите от тези сектори трябва да направят заради печалбите си от скока на цените на горивата. Според еврорегламента под свръхпечалба се разбира печалба през 2022 г. и/или 2023 г., която надхвърля с повече от 20% средните облагаеми печалби през четирите данъчни години – от 2018 г. до 2021 г. 

От тази разпоредба ще бъдат засегнати 32 компании, но 15 от тях са на загуба през последните години, т.е. от тях не може да се вземе нищо, обясниха от МФ. Кой знае защо те пазят в тайна кои са тези компании. МФ само съобщи, че от солидарните вноски очаква скромните 72 млн. лв. за 2022 г.

След като дълго време Бойко Борисов обясняваше, че трябва да се сложи таван на цената на бензина и дизела у нас, ГЕРБ вече имат друго предложение за сваляне на цените на горивата – начисляване на такса върху вноса на руски петрол, или по-точно върху разликата между цената на по-скъпия сорт „Брент“ и по-евтиния „Уралс“, с който работи бургаската рафинерия.

„Така ще се събират около 1 лв. на литър гориво – 100 млн. лв. на месец, тъй като разликата в цените на двата сорта е 30-40% в полза на руския.

В момента обаче тази разлика не се вижда по българските бензиностанции и потребителите плащат като за гориво от сорт „Брент“, обясни депутатът Делян Добрев – основен вносител на законопроекта на ГЕРБ.

Той предвижда събраните 100 млн. на месец да отиват за компенсации в бензиностанциите по подобие на схемата с действащата в момента остъпка от 25 ст.

Добрев обаче е вносител и на проекторешение, с което парламентът да задължи Министерския съвет да приложи мерки за намаляване на цените на бензина и дизела. Предлагат се три варианта: въвеждане на мито за руския суров петрол, въвеждане данък/такса върху свръхпечалбата на собствениците и преработвателите на нефтопродукти от руски петрол или друга мярка по преценка на МС, различна от първите две.

„Продължаваме промяната“ също излязоха със свои идеи за овладяване цената на горивата – предлагат НС да задължи служебния кабинет да забрани износа на нефтопродукти, произведени от „Лукойл Нефтохим“ от евтиния руски петрол.

„Смисълът на дерогацията, която правителството на Кирил Петков договори от европейската забрана за внос на руски нефт от 5 декември, е внесеният руски нефт и произведените от него горива, чиито цени са значително под пазарните, да остават за ползване само за нуждите на българските потребители и бизнеси“, смятат от ПП.

Забраната за износ на нефтопродукти от руски петрол бе приета в последните дни на правителството на Кирил Петков, но служебният кабинет има намерение да я вдигне. Според служебния енергиен министър Росен Христов забраната за износ на горива на „Нефтохим“ само ще ги оскъпи още повече у нас и дори може да се стигне до спиране на производството им.

Реклама

Как допълнителното облагане ще намали крайната цена на горивата?

Засега няма яснота как ще се харчат парите, събрани от солидарната вноска, нито как ще се отрази това върху цените на горивата на дребно. Според законопроекта на МС средствата ще се събират с нормалния данък печалба – т.е. ще отиват в държавния бюджет, откъдето могат да се използват за всякакъв вид харчове.

Очакваните 72 млн. лв. са направо мижави на фона на хвалбите на служебното правителство, че замисленият от тях пакет от мерки хем ще увеличи съществено сегашната отстъпка от 25 ст., хем тя ще се ползва не само от гражданите, но и от фирмите. Отделените преди това 150 млн. лв. стигнаха само за четири месеца и се ползваха само от гражданите.

Ако се приеме схемата на ГЕРБ, отчисленията от вноса на руския петрол ще се събират във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, където постъпват и вноските от свръхпечалбите на производителите на електроенергия. От там се компенсират всички небитови потребители на ток.

Как ще се разделят двата финансови потока, не е ясно, но дори те да стигнат до бензиностанциите, ефектът им ще е спорен за крайния потребител. Няколко дни преди въвеждането на отстъпката от 25 ст. на литър например търговците на едро и дребно вдигнаха цените и на практика се оказа, че изгодата за крайните клиенти е не повече от 10 ст. на литър. Разликата от 15 ст. отиде в джоба на търговците.

Ще мине ли „Лукойл“ отново между капките?

Най-голямият парадокс е, че макар мерките да са насочени срещу „Лукойл“, тя вероятно няма да бъде засегната от тях. Компанията години наред декларира загуба и прехвърля печалбите от дейността си в свои дъщерни компании извън България. Едва преди година тя промени схемата и премина към работа на ишлеме, като отчете печалба от 75 млн. лв. за 2021 г.

Не е ясно какъв ще е финансовият резултат тази година. Собственик на суровината и на „Лукойл Нефтохим“ вече е швейцарската „Литаско“, която прибира цялата печалба от реализацията на преработените нефтопродукти. Бургаската рафинерия печели само от таксата за преработка. Експерти изчисляват, че „Нефтохим“ вероятно ще отчете свърхпечалба от не повече от 100 млн. лв. Това означава допълнителна вноска в бюджета от не повече от 33 млн. лв.

„Внесеният в НС законопроект, който в спешен порядък бе одобрен в бюджетната комисия, изглежда като нагъл опит за безобразен по мащаб подарък за „Лукойл“, коментира икономистът от ИПИ Лъчезар Богданов. Той посочва, че от началото на войната руският петрол е по-евтин с 23 до 35 долара на барел от сорт „Брент“.

От тази разлика и благодарение на издействаната от държавата дерогация от ембаргото върху руския петрол „Лукойл“ печели по 100 млн. долара на месец, или над 1,2 млрд. долара за година. Този финансов резултат обаче няма да го видим в отчетите на дружеството.

Икономистът Георги Ганев припомня, че „Лукойл“ е и най-големият потребител на електроенергия в България. Като такъв получава и най-големите компенсации за ток именно от фонд „Сигурност на електроенергийната система“, където би трябвало да прави вноски, ако се приеме схемата на ГЕРБ.

„Да спрем да плащаме компенсации за тока тогава на „Лукойл“. Защо да даваме пари в единия джоб и после да ги вземаме от другия?“, недоумява Ганев.

Делян Добрев е уверен, че неговият вариант действително ще доведе до облагане не само на „Нефтохим“, но и швейцарската „Литаско“ и всяка друга компания, която преработва руски петрол в рафинерията.

Според икономиста Красен Станчев България трудно може без щети да се наложи данък на компания от друга данъчна юрисдикция като „Литаско“. „Много е интересно защо, откакто имаме договор с „Лукойл“, държавата не е направила други неща за по-нормална конкурентна среда, като например да осигури задължителиен достъп до акцизните складове на „Нефтохим“ за ползване от други търговци.

Или пък защо „Лукойл“ има изключителни права над пристанището „Росенец” и въпреки руските санкции заради войната концесията бе продължена да действа в следващите 24 години?”, пита Станчев.

Предстои да видим дали властта, която и да е тя – временна или постоянна, правителство или парламент, ще направи поредния подарък за „Лукойл“. Или ще стигне до по-ефективни мерки за намаляване на цените на горивата.

Публикация на „Сега“, заглавието е на Narod.bg

2 Коментара
 1. многознайко казва

  Пак смешки си измислят управляващите8които и да са те/.Нито капка петрол от дерогирания такъв не следва да излиза извън България.Ама тук изниква въпроса-кой контролира процеса?Първанов ли?Дето държи златната акция.Смях в залата.После пак за тока.Кому е нужно да изнасяме ефтиния ток от Козлодуй и да раздаваме някакви помощи?Козлоду е строен и се експлоатира за задоворяване на нуждите на БЪЛГАРИЯ.Строен е с нашите пари за нашите нужди.Освен товастраната/а и не само нашата/се намира във форсажор и въобще не следва да ни интересуват борис-морси,защото нашия народ е беден и има нужда от ефтин ток,който така или иначе си произвежда и не следва в положение на форсмажор да ни интересуват директиви и др.подобни.Помислете и ще видите,че съм прав.Стига сте полягвали на този сбъркан модел на ЕС.Иначе-още подпомагайте и тези,които печелят от енергоносители милиони в минута…….Мислете за народа.

 2. ✌Деница Симеонова✌ казва

  ☞Лeнa Paйбepа пpeдчyвства, чe щe ядe гoлям бoй и зaтoва избягa във Фpaнция пpи cecтpa cи!: cutt.us/m2SV7

  ☞Ядoxa ли Бoko-Kaнибaлa ceлo Xepakoвo и Цвeтaн-Пъпeшa от ceлo Шyмa, чoвeшko мeco нa „дyxoвнитe зakyckи“ пpи kpaвapитe или дa!: yerl.org/j8WRt
  ☞Koлko чoвeka личнo e yбил Бoko-Бългapoyбиeцa ceлo Xepakoвo, koлko мoмичeтa e изнacилил и koлko e пpeвъpнaл в poбини-пpocтитykи, koлko-xиляди ca caмo-YБИТИТE oт cлyжбитe и милициятa чoвeци, пo издaдeнa ycтнa зaпoвeд на Бoko-Бългapoyбиeцa, Ъ!: is.gd/1MCLeb
  ☞Xиляди yбити oт Бoko-милициятa мъжe, жeни и дeцa ca зapoвeни пoд Бoko-мaгиcтpaлите и бeтoниpaни в koлoнитe нa Бoko-мocтoвeтe, зaтoвa нa тakивa мecтa пocтoяннo зaгивaт нeвинни чoвeци пpи yж-kaтаcтpoфи!: yerl.org/P21ar
  ☠Гpoбищaтa зoвaт Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!☠: yerl.org/Apamu

  ☞Moшeницитe Цигaн-Kиpy-Измaмaтa от ceлo Гpaмaдe и Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa ДC-мoнeтa, имитиpaт двyбoй, kaтo цeлтa e дa cи пoдaвaт тoпkaтa, зa дa вoдят зaпaдa и paятa зa нoca.: yerl.org/5vZ5D

  ☞Случайни там горе няма, aбcолютнo вcичkи пoлитици ca нacлeдници нa шyмkapитe-тepopиcти и ca oт ДC-БKП-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!: yerl.org/lwyAm
  ➤Cpoдявa ги тepopиcтичнoтo минaлo нa тexнитe пpeдци и oмepтaтa нa OПГ-тaтa в koитo вcичkи тe ca «БPATЯ» пoжизнeнo, a пpoтивoпocтaвянeтo нa пapтиитe e циpк зa пpeд пpocтaтa paя!: tiny.cc/wewyuz

  ☞Oплeтeни ca в пpеcтъпни cxeми kaтo свински черва!
  ☞Kиpy-Измaмaтa e ckлючил фиkтивeн дoгoвop зa 1-млн. лв. c koнcyлтaнтитe WHITE&CASE oт Xapвapд!: cutt.us/5uR8B
  ☞Kиpy-Измaмaтa ce cpeщa ТAЙНO с Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг: cutt.us/Gfihu
  ☞Kиpy и Acaн ce xвaнaxа нa гepбepacтkoтo xopo!: cutt.us/kgA5k
  ☞Министър на на Кирил Петков свързан с Axмeд Доган: cutt.us/l0FOB
  ☞Гербопитек и човек на Кирил Петков лапнаха златни имоти в Царево: cutt.us/63WQH
  ☞Управляват ни цигани oт ДC-Милициoнepckoтo koтилo!: yerl.org/jqo5d
  ☞Бaщaтa нa Циган-Kиpy, Циган-Пeтko Пeтkoв c kyпeнaтa диплoмa зa yчитeл пo биoлoгия, cтapшинkaта-дoнocниk oт ДC-BKP, от ceлo Cokoлoвo-Лoвeшko, e kyпил мaйka мy Maнгeca-Beнeтa от ceлo Гpaмaдe-Дyпнишko, зa двe oвцe и eднo мaгape. ☞Фakт!☜
  ☞Пo вpeмeтo нa Лykaнoв, Циган-Пeтko Пeтkoв пpeнacяше kyфapчeтaтa c пapи нa вeличиятa oт ЦK нa БKП и ДC в Aвcтpия cpeщy koмиcиoннa.
  ☞Пocлe, Циган-Пeтko Пeтkoв бeшe вpъзka мeждy гeн. Acпapyxoв и гpупиpoвkитe.
  ☞A Бaщaтa нa на Циган-Асен Bacилeв, дълги години е бил зам-шеф на KAT-Xасково.
  ☞Циган-Kиpy нaлял 100-бoнa във фиpмa нa kyмa cи Бopиcлaв Cтeфaнoв!: cutt.us/Jn8vV
  ☞Нa изпpoвoдяk oт влacттa, Пpocтo-Kиpo пpибpa плaж, милиapди и eднa бaнka: yerl.org/Ap3CC
  ☞Биo-лaбopaтopийтe нa Kиpy-Измaмaтa, cъбиpaт гeнeтичeн мaтepиaл oт бългapckият нapoд зa «Биг Фapмa» нa Бил Гeйтc и фoндaциятa «Pokфeлep», c цeл cъздaвaнaтo нa «eтничeckи вakcини-бългapoyбийци»!: tiny.cc/axvzuz

  ☞Шyмkapckaтa Милициoнepo-AБпФK дъpжaвнa cигypнocт «ДC», чpeз cвoитe kyчeтa Дoгaн, Гoцe, Бoko и Фъpчил, вpъщa нa влacт милициoнeoo-мaфиoзkитe клaнoвe oт ЦK нa БKП, oт зoрaтa нa 90-тe, kоитo cтoят зaд koмyниcтичeckитe koнцлaгepи, и кoитo oт 9.IX.1944г. дo днec избиxa милиoни бългapи, oтkpaднaxa и изнecoxa зaд гpaницa 320 милиapдa дoлapa нapoднa пapa!
  ☞Cлyжeбният вицeпpeмиep пo yпpaвлeниe нa eвpoпeйckитe cpeдcтвa в нoвия kaбинeт, Aтaнac Пekaнoв, e плeмeнниk нa eнepгийния oлигapx Xpиcтo Koвaчkи, oт шaйkaтa ГEPБ-ДПC.
  ☞Дядoтo нa Aтaнac Пekaнoв, нa koгoтo e kpъcтeн вицeпpeмиepът, e изтъkнaт члeн нa Okpъжния koмитeт нa БKП в Плoвдив, akтивeн бopeц пpoтив фaшизмa и kaпитaлизмa!: cutt.us/muzAo
  ☞Пъpви бpaтoвчeд нa дaмaтa oт Opиoн Becka Meджидиeвa пoe здpaвнoтo миниcтepcтвo: yerl.org/IHX8M

  ☞HA БYHT CPЕЩY MAФИЯTA, HA БYHT!☜☞: tiny.cc/w1duuz
  ☞Дa cвaлим цигaн-милициoнepckaтa aнтибългapcka пacминa oт влacт! ☜☞: tiny.cc/ka1zuz

  ☞Всички ченгета и cвoдници в морги и крематориуми!☜☞: yerl.org/1Cm1x
  ☞KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☜☞: tiny.cc/b4dzuz
  ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☜☞: yerl.org/crXJp

  ☞Пълнa koнфиcкaция нa имoтите и пapитe нa бoгaтaшkитe poдoвe, зaщoтo нямa нитo eдин, koйтo дa e зaбoгaтял пo чecтeн път!
  ☞Oбявявaнe нa нaгpaдa oт 50-хиляди лeвa зa глaвa нa cвoдниk или cвoдницa!

  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!☜☞: tiny.cc/gq6zuz

  ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!: yerl.org/K1PzA

  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☜☞: tiny.cc/kq6zuz

  ➤Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: tiny.cc/zp6zuz

  ➤❤️Кой уши байрака☜☞: tiny.cc/newyuz

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.