СКАНДАЛНО: Шефът на БАБХ д-р Христо Вълчанов мачка поръчка за 9,5 млн. (ДОКУМЕНТ)

2 10 921

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отново влиза в светлините на прожекторите със скандал. Източник на Narod.bg от кабинета „Гълъб Донев” алармира за чутовен скандал с една от най-големите обществени поръчки за 2022-а в сферата на информационните технологии.

Оказва се, че поръчка за близо 9,5 млн. лева, спусната от БАБХ, вече има ясен победител, който обаче така и не е обявен от екипа на новия директор на агенцията д-р Христо Вълчанов. Резонният въпрос е защо?

Проверката ни показа, че става дума за реорганизиране и поддръжка на ключови за агенцията регистри, което ще направи работата по-лесна, а корупцията – все по-трудна.

От сайта за обществени поръчки по конкретния казус научихме, че БАБХ поддържа 72 регистри, чрез които се обработва информация по петте области на контрол относно:

– регистрация на животните и животновъдните обекти;

– регистрация на обекти за производство, търговия и транспорт на храни и странични животински продукти;

– производство и търговия с ветеринарномедицински продукти;

Реклама

– производство, търговия и транспорт на фуражи;

– пускане на пазара на продукти за растителна защита и торове и свързаните с тях дейности и осъществяване на фитосанитарен контрол

Проектът ще осигури промяна на организацията на регистрите, електронизация на работните процеси и консолидиране на информационните източници.

Поръчката е за 7 821 590 лева без ДДС, или близо 9,5 млн. с данъка, показа проверката на Narod.bg.

Подаването на офертите е било до полунощ на 11 юли 2022 – понеделник, отваряне на оферти – на 12 юли 2022, вторник, а отваряне на ценовите предложения – на 3 ноември 2022-а, четвъртък. Оттогава изминаха близо две седмици, в които е ясно коя е фирмата-победител, но странно защо БАБХ мълчи?

Дали настоящият директор на агенцията Христо Вълчанов, поел поста от Христо Даскалов, не се опитва да се договаря?

2 Коментара
  1. многознайко казва

    Добре де-не стана ли ясно ,че този ЗОП в Б Ъ Л Г А Р И Я е извор на корупция и не работи.Не ме интересуват никакви европейски нормички.На практика на такива сладки местенца слагате прости,посредствени и алчни хорица,които мислят само да ручат.И то забележете -не някоя и друга хилядярка,а все там,където се въртят милиони.СТИГА ВЕЧЕ!Едно време имаше Комитет по планиране и всички държавни доставки ставаха от там,Министерство на външната търговия и т.н.Тогава да сте чули нещо такова,като комисионни и рушвети?Ще кажете-ама ние сме в ЕС.Не -не сме.По зле сме от Того даже.Всички крадат и рупат за сметка на търпеливия българин.Умишлинно не казвам народ,щото и народ не сме….И забележете-никой не иска да спре това безумие,което е навсякъде-нефти лекарства,кеф ти каквото се сетиш.На фона на това ми кажете една сфера за коато да ми кажете ето тука нещо е направено и то е ОК.Само едно……

  2. Ruslan казва

    Уникално поръчкова статия хаха , колко пари взехте за тая глупост ? Излагате се народе :):):)

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.