ДАЛИ? Властта проверява съдийката Даниела Дончева с баровска къща от фонд „Земеделие”

1 12 643

Агроминистърът Явор Гечев обяви в понеделник, че ведомството му ще направи проверка на информацията, че семейството на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева притежава къща с басейн в село Долна Баня, финансирана по Програмата за развитие на селските райони. Къщата е финансирана с 236 000 лв., както преди дни съобщи разследващият сайт Bird.bg.

„Ще имам ангажимента изрично да направим проверка, ще се самосезираме и ще изпратим резултатите допълнително“, заяви Гечев.

Имотът е собственост на фирмата на мъжа на Дончева – Илия Карамучев. Финасирането е получено от дружеството му “Далия-08”. В него съдружник е и майката на съдия Дончева.

Според Bird.bg фирмата е отчитала нулеви разходи за персонал. До 2016 г., когато изтича мониторингът върху проекта са записани приходи от 98 хил. лв.

Mediapool изпрати въпроси до съдия Дончева дали имотът е бил ползван по предназначение като къща за гости. От Софийския апелативен съд отговориха, че тя не притежава личен имот къща за гости.

„Дружеството, собственост на съпруга на съдия Дончева, притежава имот, който е бил финансиран от Държавен фонд „Земеделие”. Той е използван като туристическа къща за гости в изискуемия програмен период, за което са извършвани съответните проверки от компетентните органи“, заявиха оттам.

Реклама

Агроминистърът припомни в понеделник, че субсидирането на къщите за гости с европари е спряно още преди 7 години.

„В момента къщите за гости са спрени от Програмата за развитие на селските райони, защото мярката беше опорочена във времето. Държавен фонд „Земеделие“ иска връщане на средства при нас 50% от къщите за гости“, коментира земеделският министър.

През пролетта на тази година стана ясно, че Брюксел очаква България да възстанови 28.7 млн. евро от средствата, осигурени от бюджета на ЕС, за изграждане на т. нар. „къщи за гости“.

Изграждането на къщите, целеше да осигури алтернативна заетост в селските райони извън земеделието. Оказа се обаче, че голяма част от къщите не се ползват с цел туризъм, а съмненията са, че с европарите са построени лични вили. Някои от субсидираните къщите за гости се оказаха, че на лица, близки до властта.

Тогава генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Вилле Итала заяви, че у нас 746 къщи за гости са получили над 103 милиона евро субсидия. От тях 377 са били проверени и нито една от тях не изпълнява поставените цели за разнообразяване на икономическите дейности на регионално равнище и за разкриване на работни места.

Отделно от това българските власти са проверили 288 къщи и за 253 са установили нарушения – 88 на сто.

Итала добави, че за 158 къщи е препоръчано вложените средства от ЕС да бъдат върнати изцяло.

Общо 456 къщи не са били проверени, защото сроковете за това са изтекли, поясни той. Изградилите къщи по европрограмата имат задължение да поддържат инвестицията – 5 години. Именно този срок при тези проекти вече е бил изтекъл и затова те не са подлежали на проверка.

1 Коментар
  1. Дааааа казва

    Тази къща струва 350 – 400 хиляди, ама в евро. Това са мръсни пари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.