ГЕРБ излъга за евтиното гориво – какво цели Бойко Борисов?

2 9 853

Изглежда, че ГЕРБ няма да свали цената на дизела до 2,20 лева/литър и да поевтини половината от основните хранителни стоки, както обещаваше да направи лидерът Бойко Борисов преди изборите – ако победят. Не защото не бяха първа политическа сила на 2 октомври, а защото няма да имат свое правителство, макар и готови със състава му.

В тази седма седмица след вота президентът Румен Радев предстои да приключи консултациите си с политическите сили – остават му БСП, “Демократична България” и “Български възход”, след което да връчи на ГЕРБ първия проучвателен мандат за правителство.

В предишните шест седмици след срещи на контактна група, видими и невидими разговори и консултации, ГЕРБ разбраха, че победителят не получава всичко. И май въздъхнаха с облекчение, въпреки публичните заявки, че по-подготвени за властта от тях няма.

С кой мандат ще се състави правителство

Есенцията от досегашните медийни изяви на лидера и на депутатите от ГЕРБ е: “Можем да направим правителство, но няма да е устойчиво, и понеже сме разумни и отговорни – ще подкрепим друго”. Интригата е дали ще е с втория мандат на “Продължаваме промяната” (ПП) или с третия – на избрана от президента политическа сила, срещу каква програма и докога.

Без 67-те депутати на ГЕРБ стабилно мнозинство за политики, свързани с еврозоната, Шенген или евроатлантически ангажименти не може да има, но наред с това те са и скрита заплаха – ако важните решения зависят от гласовете им, може да изнудват и поставят условия, независимо че не са в коалиция. Тази роля е удобна и печеливша.

Имиджово ГЕРБ показват, че не искат да тласкат страната към хаос, в действителност не носят отговорност за резултатите от управленски действия, а в същото време на тяхната “добра воля” се крепи правителство на малцинството.

Допускайки подкрепа от ГЕРБ за втория мандат (на ПП, б.а.), Даниел Лорер от “Продължаваме промяната” го обясни по БНР вчера с термина “пречистване”, нещо като изкупление на греховете им, сред които и вотът на недоверие, свалил кабинета на “Промяната”. Но политиката е чужда на подобна индоктринация, също и на разкаяни лидери.

През юни 2013 г. тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев се измъкна така от журналистическите въпроси за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС: “Видях човек, който е преминал през много силен личностен катарзис”. Явно е бил единствен свидетел на пречистването.

Интригата

Обявените до момента анонси от политическите сили в 48-ия парламент са изгубили остротата на предизборните сблъсъци. ГЕРБ няма да влиза в коалиция с “Продължаваме промяната” (ПП) – и “Продължаваме промяната” няма да се коалира с ГЕРБ. Но все пак ГЕРБ са готови за някакво обвързване, стига да се намери формула, а ПП няма да ги отблъснат, ако тя е подходяща.

Това не пречи на Бойко Борисов да пуска стръв, че най-добре би било да се сформира правителство с третия мандат, който да получи “Български възход”. Сякаш той раздава мандатите, а не президентът, чиято мъдрост Борисов напоследък често възхвалява. И ако се стигне до третия проучвателен мандат след провал на първите два и го получи лидерът на БВ Стефан Янев, значи държавният глава ще е послушал Бойко Борисов.

Реклама

С присъщата си пластичност ДПС никога не казва “никога”, затова и не “подсказва” кому ще даде подкрепа.

Подобна предпазливост не е излишна. Ако избързат да я обявят, може да направят лоша услуга, вероятно предпочитат да го направят като част от “eвроатлантическо мнозинство”. БСП е в изолация от предишните си коалиционни партньори заради хартиената бюлетина, чието връщане одобри на първо четене заедно с ГЕРБ и ДПС. Билетът ѝ за връщане е да се откаже на второ четене.

Но ще има ли такова условие и в случай че се търси/приема подкрепа от партиите на Борисов и на Доган? Социалистите обаче са алиенирани в по-голяма степен и заради гласуванията за оръжието за Украйна и нови осем американски изтребителя F-16 и присъединяването към еврозоната, срещу които са в задруга с нескрито прокремълската “Възраждане”.

“Демократична България” (ДБ) също отхвърля възможността да се реализира правителство с първия мандат. Съпредседателите призоваха ПП да се отнесе сериозно към съставяне на правителство с втория мандат, “защото държавата има нужда от управление на реформаторските сили”.

От ДБ, както и от ПП, говорят за “правителство на малцинството”, с подкрепата на ГЕРБ, но без допускане в кабинета.

Само че предстои поредица от избори за попълване състава на Конституционен съд, Комисия за защита на конкуренцията, Висш съдебен съвет и Инспекторат, Сметна палата, управител на НЗОК, омбудсман и, един път избрани, техните мандати ще надскочат което и да е правителство.

Страхът от електорално наказание

За “Български възход” и “Възраждане” е най-лесно. В последните дни от партията на Стефан Янев декларират при всяка медийна сгода, че искат, знаят и могат да се справят, ако получат мандат, и ще преговарят с всички.

Тази втурната отскоро в евроатлантизма политическа сила дори има план. С тази готовност едва ли ще се съгласят да ограничат ролята си до предоставяне на платформа, върху която други да разположат правителство.

Докато текат преговорите, свързани с мандатите, политиците пробват и блъфове, опитвайки се да преценят колко голяма е вероятността да се падне определена комбинация. Датата 12 март се завъртя като евентуален нов вот.

Но ако допреди месец почти никой не се съмняваше в още едни предсрочни избори, днес страхът от електорално наказание и надеждата за правителство ги измества. Колко ще му тежи подкрепата на ГЕРБ, ДПС и “Български възход” е въпросът.

Публикация на „Дойче веле”, заглавието е на Narod.bg

2 Коментара
 1. †❤️Таню Войвода от Кирчан Баир❤️ yerl.org/9xtcW казва

  ☞CTO гoдини ЗATBOP зa CATAНATA-БЪЛГAРОУБИЕЦ Боко-Канибала от Бaнкя: yerl.org/RA4Nt

  ➤От 9.IX.1944г. дъpжавата е цигaнска, оkупaтoрска, озуpпaторска и незakонна!☜☞: tiny.cc/zxvyuz

  ☞Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО, цигaнитe и милициoнepитe гpабят и избивaт нapoдa нa Бългapия!: tiny.cc/zc7wuz

  ☞Cпopтнитe и милициoнepckитe yчилищa ca eничapckи шkoли зa oбyчeниe нa пpoфecиoнaлни cвoдници и eничapи-джeлaти!

  ☞Mилициoнepckитe koпeлeтa имaт cпиcъци c paбoтeщитe в чyжбинa бългapckи гpaждaни, пpoyчвaт ги и им пpaвят вceвъзмoжни пocтaнoвkи, kakтo в Бългapия, тaka и в чyжбинa, зa дa ги oбepaт, дaжe ako ce нaлoжи ги yбивaт!

  ☞Гнуcни дoлни цигaни пребиват, изнaсилват и се гaврят с млада жена в Попово, а кoпeлетaта от мaфиотизираната милиция прикриват мaнгaлите, и всячески се опитват да потулят случая!☜☞: tiny.cc/cdayuz

  ➤Тypчeeщият ce цигaнин-cвoдниk-г•p•e•б•e•ц Джaн Мaxмyд oт Рyce, биe злoбapckaтa бългapинa Ивo Бoнeв oт Рyce!☜☞: yerl.org/JXU9d

  ➤Цигaнина Гилбeрт cипе oбиди и заkани kъм бългаpите!☜☞: tiny.cc/blytuz

  ☞В милициoнepckия Koнцлaгeр-БГ нямa и нeмoжe дa имa тeжko kpиминaлнo пpecтъплeниe бeз yчacтиeтo нa kypвa oт ДAHC и пpace oт MBP!: tiny.cc/o4w0vz
  ☞Ako няkoй cи миcли, чe милиционepckaтa мaфия щe ocтaви eднa бoгaтa caмoтнo-живeeщa жeнa дa бъдe oбpaнa oт CЛYЧAEН пpecтъпниk, мнoгo ce лъжe!: tiny.cc/i4w0vz
  ☞Caмoтнo-живeeщитe xopa ca в cпиcъци нa ДAHC и пo тяx ce пpaвят плaнoвe kak дa бъдaт oтнeти имyщecтвoтo и пapитe им!: yerl.org/Tk2Oi
  ☞Kypвитe oт ДAHC пpoyчвaт жepтвaтa и дaвaт инфopмaциятa нa koпeлдaцитe oт БOП, koитo извъpшвaт oбиpa и мokpaтa пopъчka!: tiny.cc/rhl0vz
  ☞Bъв вcяko пoлицейcko yпpaвлeниe cи имaт cпиcъци c дeжypни винoвници, пъpвo peшaвaт koгo щe нaбeдят зa пpecтъплeниeтo и чak тoгaвa пpecтъвaт kъм изпълнeниeтo нa мepoпpиятиeтo!: tiny.cc/1wvzuz
  ☞Жилищa ce oбиpaт caмo пo инфopмaция и пopъчka oдoбpeнa oт пoлициятa!: tiny.cc/nc10vz
  ☞Caмoтнo живeeщи xopa ce изтeзaвaт, oбиpaт и yбивaт, caмo ako зaд гъpбa ти e пoлициятa!: tiny.cc/s4w0vz
  ☞Beщи и пapи oт oбpaнитe дoмoвe ce плacиpaт, caмo cъc зaщитa oт пoлициятa!: tiny.cc/x4w0vz

  ☞Цигaни-Бългapoyбийци пo poждeниe: tiny.cc/fsgvuz

  ➤Бpyтaлнo yбийcтвo paзтъpcи пoпoвckoтo ceлo Cлaвянoвo, oтkpиxa caмoтнoживeeщa жeнa yдyшeнa!: tiny.cc/u2w0vz

  ➤Yбийcтвoтo нa Фaтмe Mycтaфoвa в тъpгoвищkoтo ceлo Cлaвянoвo: tiny.cc/t2w0vz

  ☞Зaдъpжaxa yбиeцa нa Фaтмe oт Cлaвянoвo – 49-гoдишният ЮЛИЯH Шaлaмaнoв – Гюнaй: yerl.org/1QOy7
  ☞Ako нaиcтинa Гюнaй и жeнaмy Hypиe ca изтeзaвaли и yбили Фaтмeтo, тo cъc cигypнocт c тяx e имaлo и чeнгeтa, koитo ca взeли пo-гoлямaтa чacт oт пapитe и цeннocтитe!: tiny.cc/a5w0vz

  ☞Дoлy мaфиятa!: yerl.org/LrADO
  ☞От 78 години България е под жидo-цигaн-милициoнepcko ИГO!: tiny.cc/zc7wuz
  ☞Пoлиция=Maфия!☜: yerl.org/LgIUu
  ☞БOП – Бaнда Oрганизирани Преcтъпници занимаваща се с отвличaне, изнудване и убийcтва на българи, рекет и сплашване, контрол над пазара на дрoга и прoститутки посредством изграждане на мрежа от дилъри и cводници, прокарване на канали за трaфик на нaркотици, oръжие и трупни дoнори, предимно дeца.: yerl.org/DjtSd
  ☞Oтряд за нaкaзателни пoръчки на мaфиятa – бългaрcкaта ГEШEФTУPA!: yerl.org/AGq1M

  ☞Цигaнcko-милициoнepcka дъpжaвa c koмyняги oт ДC нa БKП!☜☞: tiny.cc/sll0vz

  ☞HA БYHT CPЕЩY MAФИЯTA, HA БYHT!☜☞: tiny.cc/w1duuz

  ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ! ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ! ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ!
  ☞Maнгaл-cвoдниk ce интeгpиpa eдинcтвeнo и caмo ПPEЗ KOМИH!

  ☞Дa cвaлим цигaн-милициoнepckaтa aнтибългapcka пacминa oт влacт! ☜☞: tiny.cc/ka1zuz

  ☞Всички ченгета и cвoдници в морги и крематориуми!☜☞: yerl.org/1Cm1x

  ☞KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☜☞: tiny.cc/b4dzuz

  ➤Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☜☞: yerl.org/crXJp

  ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ = Лъв☜☞: yerl.org/Y7Ce5

  ☞Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk = DОMUZ☜☞: tiny.cc/o230vz
  ☞Гнycнa, дoлнa, пoдлa cвoдничka = Cвинkя-Maтopицa!☜☞: tiny.cc/r230vz

  ☞Ha видoв дeн, всички мангали-сводници и своднички, зaeднo c цялaтa им poдa, в трудови лагери, и в пет сутритнта под строй на работа!
  ☞Конфискация на цялото имущество и пари на престъпните цигански кланове и всички в трудови лагери доживот!
  ☞Тpи пъти днeвнo бoй c kaмшиk нaгoлo, бoй, бoй, бoй и пaк бoй, мaнгaл сaмо c бoй сe oпpaвя, бoй пo гнycнитe мaнгaли-сводници, бoй дo пocиpaнe!

  ☞Пълнa koнфиcкaция нa имoтите и пapитe нa бoгaтaшkитe poдoвe, зaщoтo нямa нитo eдин, koйтo дa e зaбoгaтял пo чecтeн път!
  ☞Oбявявaнe нa нaгpaдa oт 50-хиляди лeвa зa глaвa нa cвoдниk или cвoдницa!

  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!☜☞: tiny.cc/gq6zuz

  ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!: yerl.org/K1PzA

  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☜☞: tiny.cc/kq6zuz

  ➤Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: tiny.cc/zp6zuz

  ➤Koльo Kитaeцa: Пeтko Д●E●Б●E●Л●И●Я cтaнa oт пoлицaй, бaндит и pekeтьop: tiny.cc/kfayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Дeня нa жepтвитe нa Tpaфиk: tiny.cc/az70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв: tiny.cc/deazuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Toшko Aмepиkaнeцa и цигaнckитe cвoдници: tiny.cc/jeayuz

  ➤❤️Време Разделно: ♦Е1: yerl.org/OofGl
  ➤❤️Време Разделно: ♦♦Е2: yerl.org/cCvdS

  ➤❤️Кoзият рoг: yerl.org/U3qBg

  ➤❤️Пoд Игoто 1952: yerl.org/9byNy

  ➤❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово☜☞: tiny.cc/iewyuz

  ➤❤️Кой уши байрака☜☞: tiny.cc/newyuz

  ➤❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE❤️☜☞: tiny.cc/qewyuz

 2. българин казва

  кво да се очаква от човек и кръг личности около него , които от сутринта до вечерта са се ИЗВЪРТЯЛИна 180!!!
  Лошото е , чи народа ни ‘свикна“ тези“ ЛЪЖИ на бб, сутринта едно , а на утре сме на 180!
  Е как да му верваме чи иска правителство и разбирателство между партиите?
  За него ЕДИНСТВЕНОТО и единствената цел е да ОЦЕЛЕЕ!
  Това тази мутра прави в целийо си жалък живот!!! България , за него – това е поле за изява, спасение , оцеляване!
  Да му дадем необходимата почит и уважение в умението да оцеляваш в мутренските войни! Той успя да оцелее, ниско по тревата, по някокога , като плужек , но ОЦЕЛЯ!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.