Аферист от ГЕРБ проспал обира на „Лукойл” с цените на бензина, защо ли?

4 13 339

Съревнование между ГЕРБ и служебното правителство как да бъдат намалени скандално високите цени на бензина и дизела върви от няколко седмици. Както е ясно, почти 100% от продаваните у нас горива са произведени от „Лукойл Нефтохим Бургас”, собственост на руската „Лукойл”. Нефтът, преработван в рафинерията, също е само руски, предаде „Уикенд”.

След началото на войната в Украйна и отказа на повечето страни по света да купуват тамошна суровина, петрола от Сибир се продава с отстъпка между 30 и 40% спрямо борсовите цени. При подобно намаление, би трябвало българските горива да са сред най-евтините в Европа.

Да, ама не. Сравнение с официалните данни на ЕС показва, че цените на българските бензин и дизел са доста по-високи от съседните ни държави, чиито рафинерии купуват петрол без отстъпка.

Ценовата преса далеч не е от сега. Години наред експерти и представители на бизнеса алармират, че „Лукойл” брутално злоупотребява с монополното си положение, надувайки до безобразие цените, които без малко да стигнат космическите 4 лева.

Опитите за реакция от държавата започнаха едва от няколко седмици. От ГЕРБ се заканиха да внесат в парламента закон, с който „Лукойл” да плаща по 1 лев за всеки продаден литър гориво и след това средствата да се използват за компенсации на шофьорите.

За да не остане назад, служебното правителство обяви намерение да обложи с извънреден данък свръхпечалбите на бургаската рафинерия. Събраните пари също трябва да се използват за подпомагане на шофьорите, вместо отстъпката от 25 стотинки да се плаща от бюджета.

И двете предложения все още са само на думи, но според експерти е напълно възможно най-после да се озапти обира на руснаците. Друг е въпроса защо това не е направено по-рано.

Все пак държавата и до момента е собственик на златна акция в рафинерията, която дава възможност да се упражнява контрол и налага вето върху важни решения в дружеството. Включително и върху хитрите схеми с офшорки, които позволяват на руската „Лукойл” всяка година да източва стотици милиони от печалбата на бургаската рафинерия.

За да не сме голословни, ще уточним, че за последните 15 години „Лукойл Нефтохим Бургас” е все на огромна загуба. Едва миналата, руснаците благоволиха да обявят положителен резултат от 75 млн. лева, който за милиардните им обороти е наистина смешен.

Отговорност за толериране на наглата схема носи представителя на държавата в управлението на рафинерията, оправдават се служебния кабинет. Енергийният министър припомни, че през 2017 г. за държател на златната акция е назначен Красимир Първанов.

Оказва се, че през целият си престой като член на надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас”, Първанов не е изпратил нито един доклад или сигнал за ставащото в рафинерията до министерството на енергетиката, въпреки че има задължението да представя тримесечни отчети. Както можем да предположим, Красимир Първанов едва ли е пропускал да си взема огромната заплата от рафинерията.

Бездействието на назначената от ГЕРБ калинка не е изненадващо. Все пак той няма и грам опит в петролния бизнес, припомнят експерти.

Изборът на Красимир Първанов за представител на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас” става малко след като става заместник-министър на енергетиката. Назначението му, за което изрично настоява лидера на НФСБ Валери Симеонов, моментално предизвика скандал и протести от бизнес организации.

В специално писмо до премиера Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова те написаха: „Не може да останем безучастни към назначаване на човек с лоша репутация и коментирани зависимости в енергийните среди”.

Реклама

Бизнес организациите припомниха и печалните последици за държавата в периода 2010-2011 г. когато Красимир Първанов ръководи НЕК. Именно той е човекът подписал фаталния анекс №12 към договора за строителство на АЕЦ „Белене” с „Атомстройекспорт”. Първанов сключва споразумението, без да има специално разрешение от тогавашния ресорен министър Трайчо Трайков.

В случая не става дума за поредното документче. С подписа на Първанов, НЕК окончателно се ангажира да поръча на руснаците реакторите за „Белене”. По-късно „Атомстройекспорт” използва именно този анекс като ключов аргумент за завеждане на арбитражното дело в Женева.

Резултатът от него е ясен. Националната електрическа компания бе принудена да плати на руснаците 1,2 млрд. лева, за два никому ненужни ядрени реактора, които и до днес ръждясват в някой склад.

След като стана ясно, че Първанов е сложил тайно подписа си под скандалния анекс, избухна огромен скандал и Бойко Борисов го уволни от поста. Мястото му начело на НЕК бе заето от друг виден кадър с профил на типична калинка – някогашният продавач на закуски Валентин Николов, чиято биография „Уикенд” вече е описвал.

Малко след уволнението на Първанов, лъснаха и други наследени сюрпризи. Оказа се, че като шеф на НЕК той дал разрешение за строителството на хиляди мегавати слънчеви и вятърни централи, които впоследствие доведоха до финансов колапс в енергетиката.

Договорите с частните фирми им гарантираха, че Националната електрическа компания ще изкупува произведения от тях ток в следващите 20 години, на цени десетки пъти над пазарните. Милионите от своя страна се плащат от фирми и граждани, чрез сметките им за електроенергия. 

Както можем да се досетим, сред възползвалите се от златната мина няма случайни хора. Каква изненада, сред уредилите се с десетилетни договори и гарантирани огромни печалби на гърба на всеки потребител се оказаха синът на Красимир Първанов – Петър, и негови съдружници. Чрез свои фирми те успяват скоростно да построят няколко фотоволтаични централи и сключат договор с управляваната от татко Красимир държавна компания.

За капак на всичко при откриването на един от соларните паркове официален гост е именно Красимир Първанов като изпълнителен директор на НЕК, става ясно от публикации по темата. От това по-явен конфликт на интереси, здраве му кажи.

До момента обаче не се е чуло, таткото да е санкциониран. Няма и информация от Първанов да се е заинтересувала и прокуратурата, заради анекса с руснаците за „Белене”. Единственото последствие от действията е уволнението му като шеф на НЕК през 2011 г.

Скоро след това, захранените с държавни милиони слънчеви централи се озовават директно в негови ръце. Други пък са продадени с впечатляваща печалба.

Днес апатичния представител на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас” притежава два от парковете – ФЕЦ „Бойница 1”, за която в миналото са подавани сигнали, че ежедневно произвежда повече ток от мощността на слънчевите си панели, и ФЕЦ „Гюргич – 4”. С печалбите скандалният енергетик успява да си накупи куп къщи, парцели и апартаменти в цялата страна.

Колкото и да изглежда странно, но именно имотните сделки, а не биографията му стават повод за уволнението на Красимир Първанов като зам.-министър на енергетиката. Неговото име цъфна в разразилият се през 2019 г. скандал „Апартаментгейт”.

За Първанов се разбра, че си е пазарувал апартамент от 150 кв.м. заедно с два гаража на цени в пъти под пазарните. Продавач във всеки от случаите е фирма, за която се твърди, че се е облагодетелствала от специално гласувана малко преди това законова поправка.

Разразилият се скандал коства поста на Красимир Първанов в министерството, но вероятно за компенсация тогавашните управляващи го оставят като представител на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“.

4 Коментара
 1. многознайко казва

  Много сте наивни ей…..Това човече има закваска за закулисни действия,когато си позволяваше да рекетира инвеститорите на строежи още като шеф в ЧЕЗ.Седеше си в кабинетчето на ул.Симеон и рекет след рекет.Има още живи негови колеги,които могат да потвързят,как държеше папките им за плащане/изкупуване/ на трафопостове и ел.съоръжение и си касираше човека.После НЕК,после зам.министър и сега това местенце.Мълчанието/пасуването/ и то си има цена.“Проверен“ кадър.Явно с прекрасна „отчетна“ форма под масата….Е те такива кадри са нужни на правилните управляващи.Не е ясно обаче,защо все още е там,а не при бай Ставри……А да сетих се-защото става дума за злоупотреба милярди а не за няколко хиляди щета……

 2. Пуст всегда будет ДЕНГИ казва

  Докато мафоита БОРИСОВ бе на ВКАСТ 12 ГОДИНИ
  ЛУКойл НЕплати нито лев в БГ хазната
  Бившия шеф в ЛУКойл правешкия тарикат агент КГБ Валентин Златев бе ментор на мафиота и МАФИОТСКИТЕ схеми
  ЛУКойл България бе ЕДИНСТВЕНАТА в СВЕТА петролна рафинерия на ЗАГУБА -ЧУДО НЕ виждано /все едно НАРКОбарон да е на загуба/
  Всяка година от 12 ЗЛОщастни за бг народ години от ГЕРБавото управление на триглавия ЗМЕЙ – БОКО .ЗЛАТЕВ ,АЛЕКПЕРОВ-ЛУКойл спестяваха от НЕплатено ДДС,такси,акцизи ,КОНТРАБАДНИ неотчетни к-ва през порт Росенец м-у 650- 850 МИЛИОНА ЛЕВА на година умножено по 1 ГОДИНИ =Прави едни между 7 и 11 МИЛИАРДА ЛЕВА които вместо да отидат за пътища ,заплати ,образование ,здравеоазване иноваци в полза на бг народ ОТИДАХА
  За 4 и 5 * ЛУКСозни хотели във БАРСЕЛОНА ,ЯХТпорт във БАРСЕЛОНА,луксозни вили имоти по хълмовете на БАРСЕЛОНА
  През дружество “SALAMANCA Group“ Алекперов ,БОКО,ЗЛАТЕВ са закупили десетки имоти във БАРСЕЛОНА барабар с местния ЯХТпорткйто акостират много яхти с БЕЛО от Мароко ,Колумбия и Бразилия
  ЛУКйл е на ЗАГУБА но ЗЛАТЕВ всяка година КУПУВА и СТРОИ по един мега Олимнлузив ХОТЕЛ за по 100-150 МИЛИОНА ЕВРА
  Един хотел на Св.Влас с 600 СТАИ /НАЙ-големия хотел във Бълграия/за 100 МИЛИОНА
  Един хотел от веригата “МАРИОТ“ на карибския о-в Сейнт Луис за120 МИЛИОНА евра
  Един САФАРИ линклузив хотел в ТАНЗАНИЯ за богати руски и английски ЛОВЦИ
  Един хотел СПАголф вПРАВЕЦ за50 милиона евра
  Два хотела от веригата РИУ в Сл.бряг
  6 БРОЯ ВЕИ/ФЕЦе паркове с НАЙ-много мВт от всички бизнесмени във БГто
  Вили за 3-4 МИЛИОНА евра в луксозния гръцки курорт СЪНИ Резортс ХАЛКИДИКИ до вилите на руски олигарси
  Вили на гръцкия о-в Скиатос
  ЛУКСозни яхти паркирани по гръцки яхт портове
  ХОТЕЛИ и имоти в бг гр.Приморско
  Конюшни с породисти арабски коне за по 250 хил евра в бивши СОЦ ловни резиденции в Етроплоския балкан , “Паламара “ и района на с.Воден Разградско
  Всички тези БЛАГИНКИ за милиарди и много други КГБееца ЗЛАТЕВ има в комбина и чадър от БОЙКО МАФИОТА
  Корупцоните схеми и октопода на КГБееца ЗЛАТЕВ се простират и в БСП

  МЪЖА на лидерката на БСП -Корнелия РАБОТИ за ЗЛАТЕВ като митнически агент по горивата в ЛУКойл така КОРНИтъче на 2 СТАНА -СИНа банкер при капиталистите в Голдман сакс в САЩ ,МЪЖА при комунягите КГБ Москва и ЛУКойл
  КГБееца АЛЕКПЕРОВ ЛУКоул в други страни е с конфискувани активи за 1,27 МИЛИАРДА евра но във БГто с чадър от БОКО винаги е на + и дори ЗАКУПВА МОЛ България за 100 МИЛИОНА лева/Алекперов и ЗЛАТЕВ обичат цифрата 100 по 1милион/

  КГееца ЗЛАТЕВ,мафиота БОКО и руския олигарх кгбеец Алекперов като РАКови ТУМОРНИ образувания с разсейки пиявици кърлежи-изчадия които изсмукват жизнените сили/сокове и енергия на БГ Икономика и бг данъкоплатци

  Представете си само тези 7-11 МИЛИАРДА евра какво биха могли да дадат на бг народ и икономика едно “НОРВЕЖКО ,ШВЕЙЦАРСКО или ДУБАЙско БЛАГОДЕНСТВИЕ“

 3. Uncle SAM казва

  Румънската ДЪРЖАВА и румънски СЪД ГЛОБИХА ЛУКойл Румъния с 250 МИЛИОНА ЕВРА или малко под 3 МИЛИАРДА ЛЕЙ за НЕлоялни търговски практики,опити за СХЕМИ и НЕплащане на данъци

 4. †❤️Таню Войвода от Кирчан Баир❤️ yerl.org/9xtcW казва

  ☞Цигaн-Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo oпитaвш ли ce дa yбиeш нeвинeн ЧOВEK, имaй гoтoвнocт ckopo дa YМPEШ, БOЖИEТO възмeздиe cпoxoждa вcekигo!☜

  ☞Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО, цигaнитe и милициoнepитe гpабят и избивaт нapoдa нa Бългapия!: tiny.cc/zc7wuz

  ☞Цигaнинa Тoдop Живkoв пpие и озeмли 19 изгoнени от цяла Евpопа цигaнски paзбoйничeckи плeмена, нaд 350 000 цигaнина!☜☞: tiny.cc/ahl0vz
  ☞Сeга теxните размнoжили cе пoтомци маpодеpстват в клeта Бългapия и в цялa Eвpoпa!☜☞: tiny.cc/dlytuz

  ☞Гнуcни дoлни цигaни пребиват, изнaсилват и се гaврят с млада жена в Попово, а кoпeлетaта от мaфиотизираната милиция прикриват мaнгaлите, и всячески се опитват да потулят случая!☜☞: tiny.cc/cdayuz

  ☞Cпopтнитe yчилищa ca eничapckи шkoли зa oбyчeниe нa пpoфecиoнaлни cвoдници и eничapи-джeлaти!

  ☞Цигaни-Бългapoyбийци пo poждeниe: tiny.cc/fsgvuz

  ➤Тypчeeщият ce цигaнин-cвoдниk-г•p•e•б•e•ц Джaн Мaxмyд oт Рyce, биe злoбapckaтa бългapинa Ивo Бoнeв oт Рyce!☜☞: yerl.org/JXU9d

  ➤Цигaнина Гилбeрт cипе oбиди и заkани kъм бългаpите!☜☞: tiny.cc/blytuz

  ☞Цигaнcko-милициoнepcka дъpжaвa c koмyняги oт ДC нa БKП!☜☞: tiny.cc/sll0vz

  ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ = Лъв☜☞: yerl.org/Y7Ce5

  ☞Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk = DОMUZ☜☞: tiny.cc/o230vz
  ☞Гнycнa, дoлнa, пoдлa cвoдничka = Cвинkя-Maтopицa!☜☞: tiny.cc/r230vz

  ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ! ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ! ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ!
  ☞Maнгaл-cвoдниk ce интeгpиpa eдинcтвeнo и caмo ПPEЗ KOМИH!

  ☞Ha видoв дeн, всички мангали-сводници и своднички, зaeднo c цялaтa им poдa, в трудови лагери, и в пет сутритнта под строй на работа!
  ☞Конфискация на цялото имущество и пари на престъпните цигански кланове и всички в трудови лагери доживот!
  ☞Тpи пъти днeвнo бoй c kaмшиk нaгoлo, бoй, бoй, бoй и пaк бoй, мaнгaл сaмо c бoй сe oпpaвя, бoй пo гнycнитe мaнгaли-сводници, бoй дo пocиpaнe!

  ☞Дoмyзa Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo пpeдчyвcтвa, чe мy идвa koлeдaтa, kвичи нъ yмpялy и cъ мятa в пpeдcмъpтнa aгoния: tiny.cc/c39tuz
  ☞Дoлy мaфиятa!☜☞: yerl.org/LrADO

  ☞…¸¸¸…††††††…¸¸¸…И дяволът, който ги мамеше, биде хвърлен в огненото жупелно езеро, гдето са и звярът и лъжепророкът, и ще бъдат мъчени денем и нощем до вечни векове!☜☞: yerl.org/1Cm1x

  ☞…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Виcoko kpъвнo и PAK зa дyшмaнитe, cвoдницитe, дoнocницитe и CEMETO им до девето коляно. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸: yerl.org/lwyAm

  ☞Eй НAPOДE, вдигaй ce НA OPЪЖИE, дa създадем наказaтeлна рота, и да прoчиcтим България от бългaрoyбийците: tiny.cc/lml0vz

  ☞HA БYHT CPЕЩY MAФИЯTA, HA БYHT!☜☞: tiny.cc/w1duuz

  ☞Дa cвaлим цигaн-милициoнepckaтa aнтибългapcka пacминa oт влacт! ☜☞: tiny.cc/ka1zuz

  ☞Всички ченгета и cвoдници в морги и крематориуми!☜☞: yerl.org/1Cm1x

  ☞KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☜☞: tiny.cc/b4dzuz

  ➤Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☜☞: yerl.org/crXJp

  ☞Пълнa koнфиcкaция нa имoтите и пapитe нa бoгaтaшkитe poдoвe, зaщoтo нямa нитo eдин, koйтo дa e зaбoгaтял пo чecтeн път!
  ☞Oбявявaнe нa нaгpaдa oт 50-хиляди лeвa зa глaвa нa cвoдниk или cвoдницa!

  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!☜☞: tiny.cc/gq6zuz

  ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!: yerl.org/K1PzA

  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☜☞: tiny.cc/kq6zuz

  ➤От 9.IX.1944г. дъpжавата е цигaнска, оkупaтoрска, озуpпaторска и незakонна!☜☞: tiny.cc/zxvyuz

  ➤Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: tiny.cc/zp6zuz

  ➤❤️Време Разделно: ♦Е1: yerl.org/OofGl
  ➤❤️Време Разделно: ♦♦Е2: yerl.org/cCvdS

  ➤❤️Кoзият рoг: yerl.org/U3qBg

  ➤❤️Пoд Игoто 1952: yerl.org/9byNy

  ➤❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово☜☞: tiny.cc/iewyuz

  ➤❤️Кой уши байрака☜☞: tiny.cc/newyuz

  ➤❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE❤️☜☞: tiny.cc/qewyuz

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.