Къде е Лаура Кьовеши? Прокурор пожален за рекета „Осемте джуджета”

0 13 291

Европрокурор №1 Лаура Кьовеши ще свърши ли някаква работа срещу корумпираните в България? Този въпрос се нуждае от спешен отговор, след като стана ясно, че бившият шеф на закритата бухалка специализирана прокуратура – Димитър Франтишек, няма да бъде наказан заради скандала „Осемте джуджета“. Решението е взето от Върховния административен съд (ВАС) и е окончателно, съобщи lex.bg.

Искането за образуване на дисциплинарно дело бе внесено миналата година от сегашния вътрешен министър Иван Демерджиев, който тогава бе начело на министерство на правосъдието. Освен за Франтишек той поиска наказания и за още двама обвинители. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отказа и така се стигна до обжалванията пред ВАС.

В разследването на организацията „Антикорупционен фонд“ бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор Златанов разказаха как е направен опит да им бъдат отнети фирмите.

Двамата имат спор за имущество и бащата търси помощ от бившия следовател Петьо Петров. След това е образувано дело срещу сина и той е арестуван. Междувременно срещу бащата започва натиск да се раздели във фирмите, а синът е закаран в болница заради тежки здравословни проблеми.

Реклама

Именно в болницата той е посещаван от нотариус, за да прехвърли дялове от фирмите си. Посещенията са разрешени от другите двама прокурори, за които Демерджиев настояваше да бъдат наказани – Мария Николова и Нели Славова.

В материалите по дисциплинарката се твърди, че Франтишек е знаел за готвеното прехвърляне. Той получил информация от друг прокурор – Ангел Кънев, на когото пък се обадил надзирател от следствения арест на ул. „Майор Векилски“ в София. След това Кънев върнал обаждане и казал, че прокурор Франтишек знаел за прехвърлянето на дяловете.

Тези твърдения обаче не са били доказани, приемат два състава на ВАС. Затова заявяват, че ВСС правилно е решил да не наказва прокурор Франтишек.

В момента той работи в Софийската градска прокуратура. Там, след закриването на спецорокуратурата, преназначени и двете прокурорки – Николова и Петрова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.