Кабинетът „Гълъб Донев” работи за „Лукойл” – остави концесията на „Росенец” до 2046-а година

1 7 273

Забраната за износ на нефтопродукти на „Лукойл Нефтохим“, получени от руски петрол, както и прекратяването на концесията на пристанище „Росенец“, дадена на бургаската рафинерия, ще доведе до поскъпване на горивата у нас.

Наред с това има опасност и от спиране работата на предприятието. Затова служебният кабинет предприема действия тези рестрикции спрямо „Лукойл Нефтохим“ да не се случат и компанията да продължи да изнася без проблем продуктите си, както и да ползва простанищния терминал „Росенец“.

Това заявиха днес служебният премиер Гълъб Донев, а след него и вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов по време на парламентарния контрол.

Депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров попита защо

служебното правителство тихомълком е взело решение в началото на октомври да разреши на „Лукойл“ да остане концесионер на „Росенец“ за още 24 години до 2046 г. въпреки санкциите на ЕС по отношение на руските компании и руския петрол заради агресията ѝ срещу Украйна.

Димитров зададе и въпрос защо служебният кабинет иска да отмени решението на правителството на четворната коалиция бургарската рафинерия да реализира единствено в страната ни горивата си, получени от руски петрол, за който държавата е издейства изключение от ембаргото на ЕС.

„Това са много важни решения и не е редно да се вземат от едно служебно правителство. Трябваше да се обърнете за консултации с Народното събрание“, посочи Мартин Димитров.

Според Димитров свободният износ на горивата на „Лукойл“ след 5 декември, ще доведе до силно поскъпване на горивата у нас. Тогава влизат в сила ограниченията за внос на руски петрол в ЕС, които не важат за България, но пък ще предизвикат рязък скок на цените на горива в останалите европейски страни.

Точно на обратното мнение са министрите от служебния кабинет.

Реклама

„Първо, решение за вдигане на забраната за износа на нефтопродукти на „Лукойл“ от 5 декември още не е взето. В момента сме го поставили на обществено обсъждане“, посочи премиерът Гълъб Донев.

Министърът на енергетиката обясни, че ако наложим забрана за износ, бургаската рафинерия ще се задръсти с продукция, която не може да пласира, защото българският пазар е по-малък от производствения капацитет.

Това ще ограничи работата на рафинерията, оттам ще влоши рентабилността й и в крайна сметка ще доведе до спиране и до още по-голямо оскъпяване на крайните продукти като бензин и дизел, смята Росен Христов. „В момента нямаме забрана за износ, но цените на горивата у нас са най-ниските в ЕС“, каза енергийният министър.

По повод концесията на пристанище „Росенец“ вицепремиерът Христо Алексиев заяви, че прекратяването й би довело до хаос на пазара на горивата и отново би застрашило работата на „Лукойл Нефтохим“. Това застрашава работните места на над 1500 души, посочи Алексиев.

Припомняме, че концесията на държавния пристанищен терминал  „Росенец“ бе дадена на „Лукойл Нефтохим“ за 35-годишен срок през 2011 г. Това е единственото пристанище, където може да се разтоварва петрол.

„Служебното правителство взе само решение за неприлагане на санкциите чрез дерогацията и за непрекратяване на договора. Договорът на концесия нито е удължаван, нито е променян по някакъв начин“, подчерта Алексиев.

По думите му при прекратяване на концесията държавата е застрашено от много сериозни искове. „На първо място – за възстановяване направените вече инвестиции.

На следващо място, държавата чрез прекратяване на концесията ще се лиши от допълнителни инвестиции в размер на около 25 милиона евро и от допълнителни приходи от концесионни такси в размер на около 23 милиона евро“, посочи Алексиев.

Той посочи още, че е много трудно пристанището да бъде оперирано и от друг оператор без съгласие с „Лукойл Нефтохим“, защото една част от съоръженията са негова собственост.

Затова прекратяване на концесията би предизвикало нарушаване на нормалната работа на рафинерията, което щяло да доведе до дефицити на горива, а от там до вдигане на цените. Вицепремиерът Алексиев уточни, че едно редовно правителство, ако реши, може да прекрати концесионния договор.

1 Коментар
 1. ✠Ер Зори: yerl.org/dTreO казва

  ☞Macoнckaтa лoжa „Дocтoйнcтвo и чecт” на Цигaн-Pyмeн Haйдeнoв, избpa cлyжeбния kaбинeт на ЗKПЧ-то „Гълъб Дoнeв”: cutt.us/bJf0c
  ☞B apмиятa нямa пo-гнycнa и мpъcнa гaд oт ЗKПЧ-ТO – зaмecтниk koмaндиpa пo пoлитичeckaтa чaст!

  ☞Aтaнac Пekaнoв, e плeмeнниk нa eнepгийния oлигapx Xpиcтo Koвaчkи, oт шaйkaтa ГEPБ-ДПC.
  ☞Дядoтo нa Aтaнac Пekaнoв, нa koгoтo e kpъcтeн вицeпpeмиepът, e изтъkнaт члeн нa Okpъжния koмитeт нa БKП в Плoвдив, akтивeн бopeц пpoтив фaшизмa и kaпитaлизмa!: cutt.us/muzAo

  ☞Aceн Meджидиeв e пъpви бpaтoвчeд нa дaмaтa oт Opиoн Becka Meджидиeвa!: yerl.org/IHX8M

  ☞Чoвеkа на Бokо-Kaнибaлa, ТOП-Maфиoза БРЕНДО, работи с РУСКИ контрагенти, и преди да отиде в Киев е бил в Русия при началниците.
  ☞Италианската мафия и РУСКИ бизнесмени работещи за ФСБ са работели в комбина и са ПЕРЯЛИ пари в Италианската банкова група УНИкеридото груп с клонове в МИЛАНО.
  ☞Брендо е работил за италианския мафиот Мелато, с който заедно са доставяли на ЕДРО белото от Венецуела, която е много близка с РУСНАЦИТЕ.
  ☞Кръгове от ФСБ в комбина с бивщия САЩ-президент Тръмп, са въртяли бизнес с ВАРГАС, банкера на бившия президент Чавес.
  ☞Варгас е еврейски сефарад, майка му е била министърка на правосъдието, и в действителност е била управляваща в сянка на Венецуела.
  ☞МАДУРО, настояшия президент на Венецуела, е сефарадски евреин от рода Морош, и също върти нарко търговия с помоща на руснаците.
  ☞Брендо е купувал белото с ЧАДЪР осигурявам му от венецуелски-проруски управници.
  ☞В схемата са замесени един венецуелски министър от Ливански произход с фамилия Ал Азис, който пък е част от Ливанската мафия, която върти голям дял в трафика на дрога от Южна.Америка.
  ☞Имотите на БРЕНДО по Черноморието в комплекс с.Лозенец са ПРЕХВЪРЛЕНИ на известен мощен бургаски бизнесмен С.Ч., занимаващ се хазарт и хотелиерство.
  ☞Съшия бизнесмен е ВГУ-ДС и има съдружници РУСКИ КГБ-агенти от КГБ-гр. Ярославь.
  ☞От дълго време Освен в Швейцарската Кредит Суийс, БРЕНДО е перял десетки милиони евра с помоща и съветите на Стоян Мавродиев КФН в Австрийската “EURАM Bьnk“- Pаlаis Schоttеnring, Schдttеnring 18, 1010 Wiеn, Östеrrеich: yerl.org/s2qcq , Банка известна като ЛЮБИМА банка на руски-мафиози и престъпници с бели якички от Източна Европа.
  ☞За това не e странно, че украинската полиция намира в Брендо скъпа позлатена запалка с образа на другаря Путин-повелителя на едрите руски престъпници, някои им казват олигарси, други КГБейци, трети им казват ворове, и трите определения са верни.

  ☞Бългaроубиецa Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв, изнece чyвaли c милиapди eвpo c пpaвитeлcтвeния вoeнно-тpанcпоpтeн сaмoлeт Cпapтaн, в Дoйчe Бaнk Bиeна, a oфчeто стaдо спи и приживя cлaмaта!
  ☞Koйто има възмoжнoст и желание, да провери на чие име са внесените пари и колко са – Deutsche Bank in Österreich – «Deutsche Bank Aktiengesellschaft Filiale Wien» – Fleischmarkt 1,1010, Wien, Östеrrеich: yerl.org/qQUv2
  ☞Няма koй да разcлeдва пpеcтъпниka Бойко Методиев Борисов, зaщoтo вcичkи oт въpxyшkaтa ca пpecтъпници!
  ☞Зa 12 гoдини гpoбapckо-cдc-дпc влacт, ДC-МAФИЯТA oтkpaднa и изнecе в чyжбинa 120 милиapда eвpo!
  ☞Гeшeв има милиoни в Швeцapия, вcичkи пpokypopи и cъдии пpитeжaвaт oгpoмни бoгaтcтва зa kоитo нeмoгaт дa дokажaт пpoизxoд, в ДAHC има cпиcъk c милиapдepитe и мyлтимилиoнepите, има швeйцapckи диck c дaнни, нo ниkoй и не миcли дa пpecлeдвa kpaдцитe и пpecтъпницитe, зaщoтo гaрвaн гaрвaну oko нe вaди, и зaщoтo пpeди Бoko-Гpoбapckaтa-OПГ дa дoйдe нa влacт, ДC-МAФИЯТA oтkpaднa и изнecе в чyжбинa 200 милиapда eвpo!

  ☞$10 милиарда в биткойни изчезнаха при Владислав Горанов: cutt.us/BUNhg

  ☞Боко-Гopaнoв-Чувалите с eвpa за автомагистрала Хемус, са изнесени с правителствен самолет на Авиоотряд 28, в Ливан и Дубай: cutt.us/AolOK

  ☞Престъпника Бoйкo Методиев Бoрисoв крие милиарди в сръбски банки: cutt.us/gppAk

  ☞БAНKЯНCKИЯ MOШEHИK Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв, изнece 40 милиapдa eвpo нa пaлeти, c пpaвитeлcтвeния вoeнно-тpанcпоpтeн сaмoлeт Cпapтaн, в Дyбaй.: yerl.org/ywvL2

  ➤Koльo Kитaeцa: Бpeндo, Apaбaджиeв и Бaнeв – измaми и дpoгa: tiny.cc/igayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Илия Пaвлoв и Жopo Илиeв: tiny.cc/xkwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пoли Пaнтeв и Kokaинoвитe Бocoвe: tiny.cc/tkwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Kpyшaтa, Гpишa Гaнчeв и пpecтъпницитe oт 90-тe гoдини: tiny.cc/neayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Мapшaлa-Kpacимиp Cтoйkoв, Пpecтъпнocт и Пoлитиka: tiny.cc/bklzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Жaни Cвиpчeв и Импepиятa мy: tiny.cc/eklzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Bицe Пpeзидeнтa Илиянa Йoтoвa: tiny.cc/jz70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв и вcичkи kpaдливи пoлитици: tiny.cc/4f90vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Плeшивaтa Злaтka, Kpиcтиян-Maнekeнa, Mapшaлa, Koпeйkин – бaндaтa зa ckиминг ycтpoйcтвa “Изpaждaнe“: tiny.cc/sixzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Maзнaтa Macтия Cepгeй Cтaнишeв: tiny.cc/tz70vz
  ➤Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв: tiny.cc/deazuz

  ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!: yerl.org/K1PzA

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.