ИЗВЪНРЕДНО: СГС поряза КПКОНПИ за швейцарския палат на Цветан Василев

0 14 419

Софийският градски съд отказва да разгледа искането на антикорупционната комисия КПКОНПИ за конфискация на швейцарската къща на бившия банкер Цветан Василев, пише EURACTIV.bg, като се позовава на определение на съда от 4 ноември т. г.

Съдът приема, че не е е международно компетентен да разгледа предявения от КПКОНПИ иск срещу Василев и съпругата му в частта за къщата им в Швейцария.

Става дума за недвижим имот в кантон Женева, който се състои от жилищна сграда с едно жилище с площ 240 кв. м, още една сграда от 40 кв. м, подземен гараж от 70 кв. м, подземно воднотехническо съоръжение с площ 8 кв. м.

За да вземе това решени, съдия Галя Вълкова се позовава на Конвенция относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по граждански и търговски дела. Това определение може да се атакува пред Софийския апелативен съд. От електронното деловодство на СГС не става ясно дали КПКОНПИ е обжалвала.

Имотът е придобит от Антоанета Василева на 1 ноември 2012 г. Пазарната стойност на имота през 2016 г. е оценена на 47 559 915 лв., видя „Сега“ в документите по делото.

Реклама

Процесът за конфискация срещу Цветан Василев беше образуван през март 2016 г. Ответници по него са и съпругата му и дъщеря им, както и 24 фирми. От всички тях КПКОНПИ претендира за отнемане на имущество, оценено за 2,2 млрд. лв.

През март 2018 г. Софийският градски съд спря делото, защото реши да попита Съда на ЕС в Люксембург дали като позволява отнемане от хора, които не са осъдени, българският закон за конфискацията не противоречи на правото на съюза.

2 години по-късно Люксембург отговори, че правото на ЕС не пречи на делото за конфискация и така то бе възобновено. Малко след това КПКОНПИ се отказа от претенциите си срещу дружествата InterV Investment, „Вива Телеком България“ и БТК – общо за 356 млн. лв.

В иска за конфискация има множество имоти в София, Варна, Созопол, наличности по сметки, дружествени дялове, 288 картини, оценени на близо 1 млн. лв., както и „ценни изделия“ (сред тях колекции от монети, статуетки и др.) на стойност малко над 750 хил. лв.

Следващото заседание по гражданското дело за конфискацията е насрочено за 18 ноември. Междувременно тече и наказателният процес за източването на банката.

По него заедно с Василев има още 17 подсъдими за присвояване на над 2 млрд. лева. Това дело започна по същество през февруари 2019 г., близо 5 години след фалита на банката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.