Роенето започва: Депутат напуска ПП

0 10 789

Партийното роене започва – депутатът Александър Дунчев от „Продължаваме промяната“ е в изолация от съпартийците си, показа проверка на „Филтър“.

Мнимият борец срещу дървената мафия е по-близък до народни представители от „Демократична България“, отколкото с хората на Кирил Петков и Асен Василев, затова се очаква скоро да се отцепи от парламентарната група на ПП.

Дунчев е учредител на „Продължаваме промяната“ и член на Националния съвет. Включи се в екипа им, след като в първото служебно правителство на Румен Радев беше шеф на Изпълнителната агенция по горите.

Заради двояките си инициативи срещу горската мафия обаче Дунчев не беше върнат на поста, а остана депутат в 47-ото народно събрание. Тогава влезе в конфликт със своите, защото си позволи да атакува министъра на земеделието от квотата на БСП Иван Иванов заради продължаването на определени схеми с добив на нелегална дървесина.

В 48-ото народно събрание Дунчев продължава да лобира за определени действия срещу горската мафия, но голямата подкрепа получава не от съпартийците си, а от „Демократична България“, показва проверка на „Филтър“ сред внесените законопроекти и парламентарния контрол с въпроси към изпълнителната власт.

Така например Дунчев е вносител на изменение в Закона за водите, който защитава младите гори от сеч. Заедно с него под проекта са се подписали Албена Върбанова, Владислав Панев, Илина Мутафчиева, Иван Белчев, Стоян Михалев, Любен Иванов и Николай Табаков. Всички са от „Демократична България“.

Реклама

Информатори от парламента казват, че инициативите на Дунчев не са приоритет на партийните шефове и особено на двойката Петков-Василев, а Дунчев отдавна се е примирил с това.

Заедно с Албена Върбанова, Владислав Панев и Божидар Божанов, Дунчев има повече внесени въпроси към министрите, отколкото със съпартийците си, показва простата сметка от регистъра на Народното събрание.

Близостта на Александър Дунчев с хората на „Демократична България“ не е случайна. Преди да влезе в политиката и да повярва на Кирил Петков и Асен Василев, той е бил съратник на „Зеленото движение“, което е един от коалиционните партньори.

Бил е заместник на Тома Белев в парк „Витоша“ и е дългогодишен приятел с бившия екоминистър Борислав Сандов. Още преди изборни през октомври с Дунчев са водени разговори да се върне в редиците на „зелените”. Той обаче отказал.

Въпреки че е на нож с лидерите на партията Кирил Петков и Асен Василев, Александър Дунчев все пак е близък с кръг от депутати на „Продължаваме промяната“, с които имат общи интереси.

Това са бившият шеф на БАБХ Христо Даскалов, бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов, Искрен Митев, Цветелина Заркин и Ивайло Шотев. Никой от тях обаче не е сред най-приближените на двойката съпредседатели и не очаква от тях да се ангажират с техните каузи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.