Венелин Петков най-сетне призна: ГЕРБ натискаше bTV

0 16 237

Журналистът Венелин Петков бе специален гост на Даниел Ненчев в Късното шоу на Радио София. От разговора с него дойде дълго чакано признание – че ГЕРБ е натискала bTV да променя новините така, че да са угодни за шайката.

Журналистът разказва подробности за това как е бил оказван системен политически натиск върху редакционната работа на bTV, във времето, в което той е бил на ръководен пост в медията.

Ние бяхме подложени на почти непрекъснат натиск от тогавашните управляващи. Те бяха намерили начин да оказват този натиск, изпращайки анонимни първоначално, а после и напълно легитимни сигнали откъм персонажи, които ги изпращат – не до мен лично, не до изпълнителния директор на Би Ти Ви, а директно до централата на СМЕ в Прага“, разкрива сензационно журналистът, цели 2 години, след като напусна медията. По това време все още шеф на чешката компания, управлявала телевизията, е загиналият миналата година Петр Келнер.  

Попитан за какви сигнали става въпрос, Петков уточнява, че те били най-различни – и срещу репортери, и срещу самия него. „За абсолютно несъществуващи проблеми, за несъществуващи опити за дискредитиране, за какво ли още не. Включително за липса на обективност“, казва той. 

И добавя, че става въпрос за натиск, оказван върху медията, докато той е бил директор там – между 2014 г. и 2020 г. По думите му по това време в централата в Прага валели анонимни сигнали, често написани на „развален английски“.

Реклама

„Те обаче бяха достатъчни, за да се предизвика вътрешно разследване в рамките на компанията. По правилата й всеки такъв сигнал, с представени в него аргументи, трябваше да бъде разследван. Помня поне 7 такива сигнала. И бяхме подложени на щателни, детайлни вътрешни проверки, продължаващи със седмици. Вместо да се занимаваме с журналистика и да развиваме тази професия, ние се занимавахме с осигуряване на данни, достъп до интервюта, преводи…“, разказва шокиращо Венелин Петков, който бе кандидат за генерален директор на БНТ. 

За настоящата геополитическа ситуация – войната в Украйна – Венелин Петков е категоричен: „Войната в Украйна е огромна стратегическа грешка на Русия“.

Журналистът изрази мнение откъде идва фалшивата информация, заливаща Европа и как това е свързано с агресивната политика на Русия след разпада на СССР.

По казуса с избор на генерален директор на БНТ, журналистът, коментира дали би се явил на нов конкурс за поста и какви са причините за проваления избор.

Петков разказа и как се справя с настоящата си преподавателска дейност в училището, в което работи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.