Ало, Гешев! Кметът от ГЕРБ в Бургас Димитър Николов крие къде изчезна 1 милион?

3 11 953

Главният прокурор Иван Гешев дали ще продължи да си върши работата? Ето тема за раздвижване на закърнялото държавно обвинение – акционерното дружество, което е концесионер на един от най-големите подземни паркинги в центъра на Бургас – под площад „Св.св. Кирил и Методий“, от три години не плаща таксите си към общинския бюджет. Така до края на май т.г. са натрупани задължения от над 950 хил. лв.

В тази сума влизат и начислените лихви за над 100 хил. лв., а елементарната сметка показва че до края на октомври общият обем на задълженията би трябвало да е надхвърлил сумата от 1 млн. лв.

До този момент обаче от администрацията на бургаския кмет от шайката ГЕРБ Димитър Николов мълчат като Бойко за къщата в Барселона.

Договорът за концесията за 30 години на паркинга пад площад „Св. св. Кирил и Методий“ е сключен през април 2007 г. с дружеството „Глобъл технолоджи къмпани“ АД. Тогава то се ангажира да изгради и стопанисва паркинга, да облагороди площада и да плаща концесионна такса.

Финансовите отчети на дружеството, публикувани в Търговския регистър, обаче показват, че дейността му непрекъснато е съпътствана от финансови затруднения. Справка в Търговския регистър показва, че с малки изключения то непрекъснато генерира загуби.

„Глобал технолоджи къмпани“ ЕАД е учредена през 2007 г. с капитал 50 хил. лв. Това става с кредит, отпуснат на „Онтайм дистрибюшън енд лоджистикс“ ЕООД. Според докладите на дружеството, неговата основна дейност е „експлоатация на инфраструктура“.

В края на 2007 г. финансовото състояние на дружеството отчита загуба в размер на около 223 хил. лв. Част от тези средства в размер на 53 хил. лв. са били за проектирането на паркинга.

Година по-късно (през 2008 г.), компанията регистрира приходи в размер на 212 хил. лв. и около 228 хил. лв. разходи. През 2009 г. обаче разходите достигат почти 360 хил. лв. 

За финансирането на проекта за изграждането на паркинга, „Глобал технолоджи къмпани“ ЕАД тегли кредит от „Първа инвестиционна банка“ в размер на около 14,7 млн. евро или приблизително 28.7 млн. лв.

През 2011 г. беше направена първата копка по изграждането на паркинга. Въпреки че той трябваше да бъде готов за 15 месеца, откриването му стана едва през 2017 г.

Година по-рано независим одитор пише в доклада си, че дружеството е отчело нетна загуба в размер на почти 1,9 млн. лв. през годината, като към 31 декември 2016 г. собственият му капитал е отрицателна величина от „минус“ 11,5 млн. лв.

„Обстоятелствата, наред с останалите събития, са индикатор, че  налице съществена несигурност, която би могла да породи значителни съмнения относно способността на Дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие“, се посочва още в доклада.

Реклама

Въпреки това „Глобъл технолоджи къмпани“ продължава да съществува и да генерира още загуби.

От 2019 г. компанията спира да плаща концесионните си вноски към Община Бургас и да трупа лихви и неустойки. Към 31 май тази година цялата дължима сума е вече в размер на около 954 хил. лв.

Като причина за неизплащането на сумите, от „Глобъл технолоджи къмпани“ посочват ситуацията около кризата с COVID-19. Само, че икономическите последици от нея започнаха през 2020 г., а не година по-рано.

Хронологията на плащанията към Община Бургас също показва, че  плащането на вноските затруднява концесионера. В някои от случаите това става със закъснение, в други – частично, след което разликите са били компенсирани по-късно.

„Последното натрупване се е получило около 2019 г., когато цяла концесионна такса не е внесена, каза общинският съветник Иво Баев (Демократична България). Малко преди това, заради закъснялата вноска, е усвоена гаранцията от 75 хил. лв., която е задължителна част от концесионния договор. Сега фактически тази гаранция я няма“, обяснява още Баев.

През 2020 г. Сметната палата е направила предписание концесионните вноски да бъдат увеличени, тъй като те следва да бъдат актуализират с годишния инфлационен индекс, обявен от Националния статистически институт. Размерът на тези вноски не може да бъде по-нисък от този предходната година. Така с актуализацията на стари концесионни вноски на практика са натрупани нови задължения.

Междувременно се появява и ново инвестиционно предложение.

„Пристигна един господин, който се казва Станимир Бургаски, който каза, че е много сериозен предприемач, казва Иво Баев. Доколкото разбрах е собственик или управлява колекторска фирма и други бизнеси. Той каза „аз съм готов да поема управлението на паркинга“, съответно да възстановим по някаква схема и да погасим задълженията.

Тогава ние най-любезно казахме, че това е по-добрият вариант отколкото да се прекратява концесия и да се търсят по съдебен път пари, които най-вероятно няма да бъдат събрани, защото тази фирма няма имущество, с което да обезпечи задълженията си. След това този човек изпрати обобщение на бизнес план – локация, предизвикателства, предложения за реформи, развитие, финансово състояние, прогнози, архитектурни скици на обекта“, разказа Иво Баев.

Скоро след това „инвеститорът“ изчезва, като няма и информация дали действително е водил и преговори за поемане на задълженията, които „Глобъл технолоджи къмпани“ има към Община Бургас.

От кореспонденция с Община Бургас и с общинския съветник Иво Баев от август т.г. става ясно, че компанията може да изплати гаранцията по концесионния си договор в размер на 75 хил. лв., дължимите местни данъци и такси (77 хил. лв.) и първата вноска за тази година (77,5 хил. лв.) или общо 229,5 хил. лв. Към момента обаче нито лев не е внесен по сметката на местната администрация.

След проведена извънредна работна среща на три комисии към Общинския съвет в Бургас миналата седмица, на дружеството бе даден срок от 10 дни, за да внесе част от задълженията си, едва след което да бъде обсъден погасителен план.

Според Иво Баев прекратяването на концесията не е в интерес на Община Бургас, защото подобно съоръжение е трудно за стопанисване. Такава стъпка ще доведе и до серия от съдебни дела.

„За истината“ изпрати въпроси и очаква коментар по казуса, както от Община Бургас, така и от дружеството „Глобал технолоджи къмпани“ ЕАД. До приключването на работата по този текст обаче те не бяха получени.

3 Коментара
 1. Киприан Кieвски казва

  ЗАД “благовидното“ лице на ГЕРБаджийския кмет на Бургас се КРИЕ самоличност на закоравял престъпник от тип “бяла якичка“ изпечен КРАДЕЦ на огромни суми от БГ БЮДЖЕТ които крадеца краде с ГЕРБ -ПОЛИЦЕЙСКИ чадър и захранва ГЕРБ/ДПС фирми

  28 МИЛИОНА лева за ПОДземен паркинг в центъра на Бургас НЕ могат да се “избият“ за 30 години .Тогава ИДВА ЛОГИЕН въпрос ЗАЩО и на КОЙ е било нужно да изсипе толкова пари в един ГУБЕЩ НЕпечеливш проект

  ИСТИНАТА е че НЯКОЙ е ИСКАЛ със строежа на ПОДземния паркинг 3-4 ет надолу да СЪБОРИ /СРУТИ ПРАВОСЛАВНИЯ ХРАМ “Св,Кирил и Методий“ в центъра на Бургас
  Тръгвайки НАГОРЕ по веригата от фирмата “Глобал “ спонсора на банката ПИБ стигаме до ЕБВР Лондон/Европейската Банка за Възстановаване и Развитие с хедкутор ЛОНДОН
  ЕБВР Лондон е собственост на богати полски еврей-хазари и азерски горски евреи и много видни фигури от бизнеса в ИЗРАЕЛ
  Банката ЕБВР е много богата и щаб квартира на мощните израелски служби ТЕВЕЛ и ЦОМЕТ които стоят НАД МОСАД
  Другия таен офис на службите ТЕВЕЛ/ЦОМЕТ е в центъра на РИМ а втория в Канари Враф ЛОНДОН Сити

  ПИБ банк играе нещо като съпорт и крило а ЕВРЕИТЕ от ЕБВР Лондон .Преди години ЕБВР Лондон задължава ПИБ банк и набутва ГУБЕЩАТА унгарска банка МКБ Юнион банк
  МКБ Юнион банк е “токсичен актив“ за ЕБВР Лондон и евреите я пробутват на бг ПИБ банк
  ЕВРЕИТЕ обещават на ПИБ че ако слушкат ЩЕ “папкат“ и ЩЕ захлебват от схеми и далавери само трябва да ИЗПЪЛНЯВАТ заповедите на ЕВРЕЙСКИТЕ банкери от ЕБВР и офицерите от изрелските служби
  ЕВРЕИТЕ от ЕБВР банк ненавиждат ПРАВОСЛАВИЕТО и по няква неясна причина решават че бургаската православна църква и дейноста нещо ПРЕЧИ на плановете им във България за това решват да АКТИВИРАТ “спящите и скрити клетки на Мосад шефовете на ПИБ банк и бургаския кмет НИКОЛОВ
  ГЕРБаджийския кмет на “драго сърце “ се съгласява да ИЗПЪЛНИ коварния ЕВРЕЙСКИ храм и покрай строежа на ПОДземния паркинг да СРУТЯТ 120 годишен храм строен от италиански архитект
  ГЕРБаджийския кмет отдавна има ВЗЕМАНЕ-ДАВАНЕ с ЕВРЕИТЕ от ЕБВР Лондон .През 1994/1995 год Димитър Николов има частна фирма за ВНОС на СУХО МЛЯКО от УКРАЙНА което сухо мляко се внася за ШОКОЛАДОВА ФАБРИКА “ПОБЕДА“ Бургас и се влага в вафли,бонбони и шоклади ,Николов е бивш служител на Шоклодавата фабрика
  В средата на 90-те НИКОЛОВ внася КОНТРАБАНДНО 22.000 ТОНА РАДИОАКТИВНО СУХО ЧЕРНОБИЛСКО МЛЯКО пре дунавския речен порт ДЖУРДУЛЕЩИ Молдова
  Този молдовски порт е безмитна зона и е СОБСТВЕНОСТ на ЕВРЕИТЕ от ЕБВР Лондон.Сухото ЧЕРНОБИЛСКО мляко с РАДИАКТИВНОСТ е продадено от същите евреи на българската фирма “БОВЕ -5“ собственост на Димитър Николов
  Идеята 22.000 ТОНА радиоактивно мляко да бъдат ИЗЯДЕНИ под форма вафли/шоколади от БГ ДЕЦА един вид своебразен геноцид с-у поколението на България който лежи на ГУЗНАТА съвест на бургаския кмет/колко ли дечица са заболяли от левкемии и рак ядейки от чернобилските суб продукти/

  ЕВРЕИТЕ и банкерите НИКОГА НЕ дават пари /29 милиона лева/ з нещо което е ГУБЕЩО значи идеята им с-у 30 милиона сребърника дадени на бургаския “ЮДА Николов“’ и щдете от ПИБ да разрушат 120 год ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ

  КОНТАКТИТЕ и зависимостите на ГЕРБаджийския кмет НИКОЛОВ с ИЗРАЕЛСКИ и РУСКИ служби не свършват до тук
  През 80те ДИМИТЪР НИКОЛОВ учи в МГУ Москва 2,5 години НЕ завършва ни бива ВЕРБОВАН от КГБ в КГБшкола за чужди студенти в Нагорникарабах заедно с правешкия тарикат ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ и бъдешия шеф на ЛУКойл азерския горски ЕВРЕЙ ВАГИТ АЛЕКПЕР

  Април 2012 год ГЕРБаджийския кмет НИКОЛОВ заедно с 2-ма зам,кметове по Финанси Красимир Стойчев и сдсаря Марков биват СТРАННО ПРИВИКАНИ светкавично от кмета на ТЕЛ АВИВ ИЗРАЕЛ РОН ХУЛДАЙ/бивш военен пилот полковник от IAF-Israel Air Force,закоравял убиец убил стотици арабски деца и младежи в кървавии бомбардирвки на Западния бряг и Ливан/
  Кмета на ТЕЛ АВИВ РОН ХУЛДАЙ е член а службите “Сайрет Маткал“ и “ШИН БЕТ“ а също и главен акционер в ЕБВР Лондон
  Кметовете НИКОЛОВ/СТОЙЧЕВ/МАРКОВ престояват цели 17 ДЕНА на ИНСТРУКТАЖ в канцелариите и офисите на “МОСАД и “ШИН БЕТ“ разположени в северната част на ТЕЛ АВИВ маскирани като кол-АЙТИ центрове в офис сгради
  Само 2-3 месца след тези срещи избухва страния атентат в БУРГАСКИЯ квартал Сарафово където бомбен атентант запалва автобус с ИЗРАЕЛски туристи/но забележете тези туристи са от ПАЛЕСТИНСКИТЕ евреи НЕот руските евреи хазари управници на Израел/
  САМО 1/2 час преди ВЗРИВА на летище Бургас Сарафово ГЕРБаджийски кмет изменник и шпион ИЗПРАЩА на летището една много VIP личност главния изп.директор на ЕБВР Лондон индиеца СУМА ЧАКРАБАРТИ/двоен MOSAD и MI6 агент/
  Атентата е МНОГО УДОБЕН слуач евреите да го ПРЕПИШАТ на враговете си от ЛИВАНСКАТА групровка“ХИЗБУЛА“ и ИРАН

  За награда за ИЗРАЕЛския съпорт и работа с-у националната сигурност на България ГЕРБаджийския кмет в следвашите години получва ТЛЪСТИ КОМИСИОНИ от ЕБВР Лондон
  Зам,кмета КРАСИМИР СТОЙЧЕВ си купува КОНЮШНА с породисти АРАБСКИ ЖРЕБЦИ в Южен ЛОНДОН като цената само на 1 КОН арабски жребец надХВЪРЛЯ 500 .000 ПАУНДАнад 1 МИЛИОН лева а ТОЙ има НЯКОЛКО такива
  Другия зам,кмет МАРКОВ съшо ДЪРПА МНОГО напред и запов да СТРОИ със ЗАМАХ имоти в САРАФОВО и Бургас с НЕясен капитал/дар от богати полски ЕВРЕИ/
  ГЕРБаджийския бургаски кмет продължава да РАБОТИ АКТИВНО с-у БГ ДЪРЖАВА и ПОРЪЧВА 100 АВТОБУСА “СОЛАРИС“от ПОЛША за огромната сума от 140 МИЛИОНА ЛЕВА
  “ СОЛАРИС“е полско-германска фирма в Полша,технологиите немски ,работниците поляци но парите и собствениците са полски ЕВРЕИ акционери от ЕБВР Лондон и ИЗРАЕЛски политици и военни
  Така ГЕРБаджийско кметче ЮДА отново за сетен път НАЛИВА вода в мелницата на враговете на България и ПРАВОСЛАВИЕТО
  Схемите му край нямат и в комбина с КГБееца ВАЛЬО ЗЛАТЕВ и ДПСарския мошеник Христо КОВАЧКИ решават за сетен път да преджобят и изпразнят бг хазна през проект ОЗК АРЕНА като за 20 МИЛИОНА решват да ВЗЕМАТ ЗАЕМ от аверите евреи от ЕБВР Лондон при това на 2 на по висока лихва
  Разбира се ГЕРБаджийски кмет взима комисиона % за това чее ТЕГЛИ от тазаи банка
  ПАРИТЕ които тази ЗМИЯ-ЮДА открадва от бургаските и бг данъкоплатци крие в ДПСарската мафиотска ТУРСКА ДБанк НАД 80 МИЛОНА МИЛИОНА в 4 бр сметки на името на жена му ГЕРГАНА /детска учитека по Математика с1300 лв месена заплата/
  Бургас-50 метра басейн струваш нечуваните 20 МИЛИОНА ЛЕВА-НАЙ-скъпия басейн в СВЕТА
  За справка НАЙ-големия басейн в СВЕТА
  1километър и 500 метра се намира в централна АРЖЕНТИНА близо до Атлантическия океан и СТРУВА САМО 3 МИЛИОНА ДОЛАРА/6 МИЛИОНА ЛЕВА/
  а ГЕРБаджийския 50 метра =20 МИЛИОНА
  50 метра>1500 метра както казват ГЕРБ ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ

 2. Uncle PEGASUS казва

  НE 1milon а цели 80 МИЛИОНА ЛЕВА в DБанк НА ИМЕТО на жена му Гергана

 3. 138 казва

  EBRD London задължава ПИБ банк България да КУПИ токсичния и актив фалиралата МКБ Юнион банк за сумата 50 МИЛИОНА евра кеш

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.