Летим към пропастта: Искаме ли да спасим България?

3 8 665

Напоследък България изобилства от предложения за разрешаване на политическата безпътица. Те целят най-вече едно – съставяне на правителство, за предпочитане устойчиво.

Предлагат се например изменения в избирателната система с предположението, че мажоритарната избирателна система ще доведе до преобладаващо мнозинство на някоя партия в Народното събрание (НС), която да излъчи правителство.

Има също препоръки за свикване на Велико Народно Събрание и промяна на конституцията.

Има и предложения за преминаване към президентска република, а една по-особена партия дори препоръча полупрезидентска република, каквото и да означава това.

Това няма да спаси България

Какво ще се получи, ако тези замисли бъдат осъществени? Най-общо казано – нищо. Целта няма да бъде постигната. Чрез такива промени България няма как да излезе от политическата безизходица, защото те не разрешават нито едно от същностните противоречия на българското общество.

Мажоритарната избирателна система например наистина ще доведе до мнозинство на партия, която да състави правителство. Резултатите от последните парламентарни избори показват, че това най-вероятно би била ГЕРБ (с нейното властово влияние по места).

Това правителство обаче в никакъв случай няма да бъде устойчиво. Преди всичко – защото няма да бъде представително. Дори да има 70% мнозинство в НС, неговите депутати надали ще представят голям процент от българските граждани (имайки предвид избирателната активност).

Голяма е вероятността същата липса на представителност да се получи и при президентска република. Старите демокрации – Франция, Англия и САЩ – действително са приели мажоритарната система.

Франция и САЩ са президентски републики, но непълната представителност в техните парламенти не е предпоставка за остри сблъсъци, доколкото това са правови държави, при които смяната на една власт с друга не води до съдбоносни промени или до непреодолими обществени противоречия.

Реклама

Съединените щати напоследък бяха изключение, но решението на тамошните противоречия не може да се търси в мажоритарната избирателната система – която по-скоро ги подсилва, а в конституцията и правото.

И никак не е случайно това, че в основата на българските политически сблъсъци е стремежът, поне на част от обществото, България да се превърне в правова държава, като необходимо и неизбежно условие за измъкване от досегашния, неоспоримо корупционен политически модел.

Ключът към решението е другаде

И това измъкване няма да се случи чрез смяна на избирателната система, промяна в конституцията, преминаване към президентска, полупрезидентска или четвърт президентска република. То няма как да се случи без обществото да осъзнае, че съдебната реформа и правовата държава не са самоцел на обиграни юристи или користни политици, а необходимо и неизбежно условие за истински напредък.

Така че изборът не е между различните видове избирателни системи и различните форми на управление, още по-малко в хартиеното или машинното гласуване.

Изборът ще бъде между две основни нагласи в българското общество. Едната е нагласата на онези, които са се приспособили към досегашното управление. Онези, на които то е изгодно или които намират в него опора и сигурност.

А също и на простодушните избиратели, които вярват, че Борисов може да смъкне цената на бензина, а Румен Радев може да влияе върху борсовите цени на газа. Онези, които искат нещо да стане, но при опасението, че може да стане нещо, решават, че е по-добре нищо да не става.

А от другата страна са онези, които се срамуват от това, че повече от десетилетие България е на последно място в Европа по всички възможни показатели. Онези, които не се примиряват с корупцията, които са готови да приемат опасностите и неизвестността на промените, за да може страната най-после да тръгне напред.

Така че изборите ще продължават, докато една от двете нагласи не вземе превес и докато най-накрая народът не реши дали наистина иска нещо да стане, въпреки че нещо може да стане, или е по-добре нищо да не става, защото може нещо да стане.

Иво Беров за „Дойче веле”, заглавието е на Narod.bg

3 Коментара
 1. Lucid & Ferrous казва

  Баба Ванга го е казала – Докато България не бъде поведена от българка/българин, няма да я има. Такъв не се забелязва между напиращите за власт.
  Иначе, Беров, прилагането на ЧУЖДИ политически и социални модели е абсолютно неудачно и неприложимо за българското население, и винаги е водело до масова емиграция, апатия или отчаяние.
  И на Запад и на Изток населението е било КРЕПОСТНО, със статут на роби. Българите НИКОГА не са били крепостни, те са притежавали земите си и домовете си. Нашето общество е било МЕРИТОКРАТИЧНО, а НЕ ПЛУТОКРАТИЧНО!
  И макар да сме оциганясали благодарение на нашите „доброжелатели“, ние имаме и гени от траки, готи, илири, скити, славяни и балгар (по митохондриална гряпа, заради ломите) и ТЕЗИ ни генки не приемат бездънна пропаст между бедни и богати.
  Това мога да ви го напиша на две и на двеста страници в детайл, но нямам време, трябва да си бутилирам виното.

 2. ИСТИНАТА казва

  Много ПРОСТО, СПАСЕНИЕТО на България, може да дойде САМО с РАЗКРИВАНЕ на ЦЯЛАТА ИСТИНА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, ХАЗАРТА, „ДЖУДЖЕТАТА“, „Белене“, Барселона, Капитан Андреево,………………………, за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ЕВРО ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ „герб“ и ЯТАЦИ, КАКВОТО и да ни СТРУВА ТОВА, след което НОВИ ИЗБОРИ/явни, а НЕ тайни/!!! Да го НАПРАВИМ БЪЛГАРИ!!! НАРОДЕ????

 3. казва

  Страна – значи Земята, Климата, Хората. …а Хората Българ(к)и – Поне 45% НЕ са у Нас, т.е. СА ДиаспоратаНи.
  …докато Държавата – това е Само (Системата/Начинът) Управлението на Конкретните Земи. …т.е. Следва да Е СъобразенаСистематично, ерго да се Ревизира/Модицира/Осъвременява. ..Нонстоп.
  ——-
  1+1= 2 …и то Винаги ! …та хА сумирайте гореИзказаното ! …и вземете та Разберете какво Отдавна Казвам.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.