Васил Божков победи държавата – „Еврофутбол” не дължи 329 милиона!

0 17 425

Върховният административен съд (ВАС) е обявил за нищожен акт на Държавната комисия по хазарта, според който „Еврофутбол“ дължи на държавата 329 млн. лв., става ясно от решение на съда от 8 ноември.

То не подлежи на обжалване. Това е най-голямото данъчно дело, заведено от бивша фирма на бизнесмена Васил Божков срещу държавата.

Преди година и половина предходната инстанция – Административен съд – София град, се произнесе, че дружеството „Еврофутбол“ дължи на държавата 261 млн. лв. такси и 67.7 млн. лв. лихви, защото за срок от пет години е внесло значително по-малка държавна такса за хазарт от дължимата по закон.

Реклама

Тогава съдът установи, че законът не е прилаган коректно не само от хазартния оператор, но и от Министерството на финансите, което е допринесло за щетата за бюджета. В периода от 1 януари 2014 до края на 2019 г. четирима министри на финансите са отговорни за несъбраните такси – Петър Чобанов, Румен Порожанов, Владислав Горанов и Кирил Ананиев.

С решението от 8 ноември 2022 г. обаче ВАС отменя решението на АССГ и обявява за нищожен акта за установяване на публичното вземане на „Еврофутбол“. Причината е, че въпросният акт е издаден от некомпетентен държавен орган – председателя на Държавната комисия по хазарта на 14 февруари 2020 г.

Поради установените процедурни нарушения върховните магистрати приемат, че председателят на ДКХ не е разполагал с материална компетентност по степен да издаде оспорения акт.

„Правната последица от тази некомпетентност е посочена и в диспозитива на тълкувателно дело от 15 май 1991 г. на Върховния съд, в който се отбелязва, че административен акт, издаден от некомпетентен по степен орган е нищожен“, посочват от съда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.