Браво! Иван Гешев поиска имунитета на депутата – рекетьор от ДПС Димитър Аврамов

0 13 837

Главният прокурор на Република България Иван Гешев очевидно е поел правилен курс на еманципация от шайката! Обвинител №1 внесе в деловодството на 48-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на рекетьора – народен представител от ДПС Димитър Аврамов. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвинител номер едно поиска да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу депутата, който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер.

С определение от 17 октомври тази година Софийският градски съд спря наказателното производство срещу Аврамов поради придобиване на депутатски имунитет.

Той е подсъдим за търговия с влияние, което е престъпление според Наказателния кодекс.

Реклама

Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Димитър Аврамов.

Депутатът от ДПС се е отказал от имунитета си ден, след като главният прокурор Иван Гешев, по предложение на спецпрокуратурата, поиска снемане на имунитета му, във връзка с това, че е подсъдим за търговия с влияние. Това стана през декември миналата година.

С писмо от 15 декември 2021 г. шефът на парламента тогава Никола Минчев е уведомил народния представител за постъпилото искане, като на същата дата с писмено съгласие Димитър Аврамов е информирал председателя на парламента, че дава съгласие.

Съдебното дело се водеше за това, че той и двама негови помагачи в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността Тировец в землището на Монтана, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица – директора на Областна дирекция „Земеделие“ в гр. Монтана и началника на РУП-МВР в гр. Монтана.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.