3 папки с далавери: Приятелка на Десислава Атанасова прецака Вежди Рашидов

0 20 515

Коя е Стефана Караславова, заради която депутатът Иво Атанасов от „Продължаваме промяната” поиска оставката на Вежди Рашидов? Поводът за острата размяна на реплики е назначаването на госпожата за главен секретар на Народното събрание. „Уикенд” припомня, че Стефана Караславова е първата уволнена от Ива Митева, когато тя пое кормилото на парламента.

Сега обаче Стефана отново е назначена за главен секретар, като тази позиция е ключова, понеже този, който я заема, подписва всички търгове и управлява бюджета на събранието.

Иво Атанасов заяви, че за Караславова, която той определя като калинка на ГЕРБ и протеже на Десислава Атанасова, е събрана папка с 3 одиторски доклади за нарушение при „сключването на договори с Велинград, за ремонта на Партийния дом, за разпределяне на ДМС – по 20 000 лв. на месец е получавала тази жена, като единственият критерий е бил героизъм и заслуги към ръководството на ГЕРБ”. При това Атанасов връчи въпросната папка на Вежди Рашидов, който пък заяви, че ще я запази „за вечни времена”.

Стефана Караславова се появява за първи път в Народното събрание преди години, като замества тогавашния главен секретар Иван Славчов. Той е назначен през първия мандат на ГЕРБ от Искра Фидосова като неин съгражданин и вярно протеже. Забележително е обаче, че Стефана Караславова тогава  се изхитря и не напуска работното си място в правосъдното министерство.

Колко далновидно! В мига, в който Ива Митева става шеф на парламента и Караславова е първата освободена. Тя обаче не отива в Бюрото по труда, а се връща най-спокойно на запазената си работа в министерството, което е недалеч от Народното събрание и по това време се управлява от Янаки Стоилов.

Там става шеф на правната дирекция и започва с пълна сила да върти обществените поръчки, като дясна ръка на ветерана – близо 80 годишния Стоян Стоянов, който до неотдавна беше главен секретар на правосъдното министерство.

Реклама

Служебната биография на Караславова е непрекъснато прескачане между парламента и министерството, в което започва като юрисконсулт. Като министър Маргарита Попова я освобождава и госпожата се настанява в парламента. Оттогава датира и приятелството й с депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова, за което сега намекна и колегата й Иво Атанасов.

Дружбата между двете юристки е толкова силна, че когато Десислава Атанасова става министър на здравеопазването, взема Караславова за главен секретар на ведомството. После Стефана  отива в Здравната каса, вероятно защото покровителката й Атанасова се връща отново на депутатската банка.

След това Караславова преминава за кратко в правосъдното министерство, като става дори шеф на дисциплинарна комисия. После по времето на Цецка Цачева през 2014 г. се мести в парламента. По времето на Димитър Главчев е пред уволнение, казват запознати. После обаче намира общи интереси с Цвета Караянчева и се закотвя като главен секретар на парламента, позиция която заема от 2017 г.

Сред скандалите, които избухват по нейно време най-силно отеква в обществото ремонтът на бившия Партиен дом, по време на който загина 25-годишният Даниел Тасев – охранител във фирмата на бившата депутатка-патриотка Султанка Петрова и мъжа й Петю Петров.

Това семейство беше поело и преустройството, и охраната на сградата. Поръчката за преустройството е за 23 млн. лева, а Стефана Караславова, която я е подписала договора, тогава най-невинно обясни, че строителната фирма, която прави ремонта на заседателна зала, наема и охраната на строителния обект. Иначе казано всичко това е в ръцете на едно семейство – това на Султанка Петрова.

Друг много показателен случай за дейността на Караславова, за който писа в. „Уикенд”, е командировка в Мароко. Стефана Караславова се беше отбелязала като водач на парламентарна делегация. Заедно с нея на 7-дневното пътешествие бяха заминали и осем шефове на отдели в Народното събрание – „Законодателна дейност на ЕС”, „Парламентарен бюджет”, „Информационни системи”, „Обществени поръчки” и други.

Официалната версия беше, че отишли да обменят опит в тамошния парламент. 

Запознати обаче разказват, че деловата програма е била точно два дни, а през останалото време са били на плаж, екскурзия до Фес, Маракеш и обиколки из местните магазини. След като се върнали от плажна командировка в Мароко, Караславова споделила в кулоарите на парламента, че мечтае да стане дипломат, да се устрои в някое посолство. Последният скандал в парламента показва, че госпожата така и не е реализира тази мечта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.