Мирише на избори: Първите два мандата „изгоряха”, кой ще забърше третия?

1 7 777

След поредица от оферти в различни комбинации за съставяне на кабинет, в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи поредната – сформиране на правителство с „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) с третия мандат.

С уговорката, че решението на кого да бъде връчен той е на президента Румен Радев, Борисов насочи предпочитанията си към шестата по численост формация в парламента ДБ, пише „Капитал”.

Така в сложната игра между партиите за евентуално съставяне на правителство в този парламент са ясни три неща:

•       ГЕРБ едва ли ще успее да състави правителство с първия мандат. ПП и ДБ няма да го подкрепят и така единствената друга теоретична възможност остава обединение с останалите партии – БСП, ДПС и „Възраждане“. Това на етапа изглежда невъзможно.

•       Коалиция между ПП, ГЕРБ и ДБ едва ли ще успее с втория мандат по горе-долу същите причини.

•       Така единствената възможност, която към момента не изглежда съвсем провалена, е това да се случи с третия мандат. Това означава да се намери формула, която да удовлетворява сложните претенции на всички.

„ПП няма да приемат с първия мандат, ние няма да приемем с втория, а „Да, България“ (Борисов упорито използва името на една от трите партии в ДБ вместо името на обединението), като се скатава непрекъснато зад тях, няма да приемем и третия, защото те трябва да ни съберат заедно. Затова аз казах да проведем разговорите предварително. Ако ще е на ДБ мандата, как ще го направим“, каза Борисов.

Освен че поиска яснота дали евентуално с третия мандат би могло да се сглоби правителство и коя от останалите формации извън ГЕРБ и ПП би могла да го получи, лидерът на ГЕРБ посочи и мястото, където това би могло да се договори – Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента.

В същото време той лансира и още един вариант – управление с третия мандат с тематични мнозинства. „Разговорите трябва да се проведат при президента и там всеки да каже – аз поемам ангажимент с моите депутати при такава формула така да постъпя“, каза Борисов.

Срещата ГЕРБ – ПП

Поредната оферта на Борисов по темата дойде след изявлението на единия от съпредседателите на ДБ – Атанас Атанасов, който повтори позицията на обединението ГЕРБ да подкрепи сформирането на правителство с втория мандат на ПП, но да не участва в него.

И на фона на предстоящата във вторник първа среща между представители на ГЕРБ и ПП. Тя първо беше обявена от двамата представители на контактната група – Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които бяха излъчени от ГЕРБ малко след изборите с идеята да посредничат между основните парламентарно представени формации.

Мисията им обаче беше неуспешна, защото на поканата за разговори се отзоваха само три от шестте поканени формации – ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. ПП, БСП и ДБ отказаха. По думите на Плевнелиев сега срещата между ПП и ГЕРБ е станала възможна и с посредничеството на германския посланик, който присъствал на продължилата час и половина среща на бившия президент с Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер и Лена Бориславова.

ПП няма да влиза в коалиция с ГЕРБ с ничий мандат

Изявленията на Борисов и обявяването на срещата между първата и втората политическа сила в парламента бяха коментирани от лидерите на различни политически сили в парламента. Първо съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев категорично отрекоха разговорите да са за сформиране на управленска коалиция.

„В коалиция с ГЕРБ няма да ни видите в нито един мандат“, каза Петков пред bTV. А Василев нарече срещата, на която ще се обсъждат предложените от ПП след изборите 16 приоритета за политики, техническа, а не политическа. Появи се и разминаване между твърденията на бившия президент Плевнелиев и съпредседателите на ПП как се е стигнало до срещата. Според Кирил Петков той е разговарял с германския посланик на прием в посолството, а среща е била уговорена преди това.

А Асен Василев директно посочи, че съгласие за разговорите между ПП и ГЕРБ е било постигнато между председателите на двете парламентарни групи Андрей Гюров и Десислава Атанасова.

Рано е да се говори за трети мандат

В интервю за БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов потвърди желанието на обединението да не се изключва опцията за съставяне на правителство с втория мандат. „Започва да ме притеснява това, че не виждам сериозен стратегически разговор за втория мандат.

Реклама

За нас първият мандат не е опция, а за втория ще имаме много малко време“, каза Иванов. Той очерта и два концептуални модела, по които могат да се развият нещата около сформирането на правителство.

„Единият е коалиция на реванша, или демоверсия на т.нар. хартиена коалиция (ГЕРБ, ДПС, БСП – бел. ред.). Другият вариант е около ПП и ДБ да се сформира управление, бих го нарекъл коалиция на компромиса, защото ще трябва да почива на някаква форма на колаборация с ГЕРБ. Въпросът за това дали това е възможно и до каква степен би било резултатно е много тежък и аз нямам окончателен отговор“, каза Иванов.

По неофициална информация лидерите на ПП и ДБ са обсъждали в края на предишната седмица възможността при втория мандат двете формации да излъчат правителство и ако желаят, депутатите от ГЕРБ да го подкрепят. Борисов обаче отхвърли такава възможност с аргумента, че като първа политическа няма как ГЕРБ само да подкрепя евентуален кабинет, без да участва в него.

Асен Василев пък беше скептичен, че третият мандат ще отиде при ДБ. „Това на мен ми звучи като научна фантастика. Силно се съмнявам ДБ да получи мандата и да намери формула за обединение между ПП и ГЕРБ“, каза той пред „Нова телевизия“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, чиято партия потенциално също може да получи третия мандат, нарече „странно“ съгласието на ПП за среща с ГЕРБ.

„Очевидно в ПП текат някакви процеси. Очевидно има и динамика в отношенията им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към съставяне на правителство на ПП и ГЕРБ, или е PR акция, с която след това и двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Да кажат, че са искали, но другите са виновни“, каза Нинова пред БНР.

Тя за пореден път потвърди позицията на партията, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или на „Възраждане“, но не уточни какво ще е поведението на формацията й за третия мандат.

Нинова, която беше партньор на ПП и ДБ в бившата управляваща четворна коалиция, в новия парламент зае по-неутрална позиция. Благодарение на депутатите от БСП за председател на парламента беше избран Вежди Рашидов от ГЕРБ, който беше подкрепен и от ДПС. Заедно с ГЕРБ и ДПС Нинова е на път да прокара и промените в Изборния кодекс, които ще позволят на избори да се гласува и с хартиена бюлетина освен с машини.

В същото време депутатите от БСП присъстваха на срещата с главния прокурор Иван Гешев, но поискаха оставката му, което пък може да се разчете като реверанс към бившите си коалиционни партньори от ПП и ДБ, които са на същата позиция.

Кой ще получи третия мандат

Тези хаотични движения на пръв поглед показват, че има някаква нагласа да се търси изход от задънената улица, в която се оказа и този парламент, но в същото време засега никой не предлага работеща формула за съставяне на кабинет.

Офертата на Борисов за сформиране на правителство с третия мандат на ДБ изглежда като последен отчаян опит на бившия премиер да реабилитира партията си чрез евентуално партньорство с ПП и най-вече с ДБ.

Залогът за това обаче е или отказ от участие във властта срещу подкрепа за кабинет, или поемане на сериозен ангажимент за съдебна реформа, която минава и през оставката на главния прокурор Иван Гешев. Жертви, които поне на този етап той очевидно не иска да направи.

Другият вариант е да търси някаква колаборация с ДПС и сформиране на правителство с мандат на „Български възход“. За подобен вариант се заговори в парламента миналата седмица.

По неофициална информация той предвижда сформиране на правителство с третия мандат на формацията на Стефан Янев с ограничен времеви хоризонт, а в евентуалното правителство да влязат част от министрите от сегашния служебен кабинет, както и фигури от средите на десницата, като по този начин ще се разчита и на подкрепа от ДБ.

Трите формации – ГЕРБ, ДПС и „Български възход“, имат общо 115 депутати, като не им достигат шестима за мнозинство в парламента. Такова правителство би било на практика правителство на малцинството, което ще разчита на тематични мнозинства в парламента.

Крайното решение обаче при кого ще отиде третият мандат е на президента Румен Радев. Той може да постъпи както в предишните два парламента и да го връчи отново на БСП. Вероятността обаче с мандат на социалистите да се сформира правителство изглежда най-минимална.

ГЕРБ трудно биха могли да участват в такъв кабинет заради решението си на национална конференция да не влизат в коалиция с БСП. Трудно такова правителство ще получи и подкрепата на ДБ по идеологически съображения, въпреки че двете формации управляваха заедно, но това стана с мандата на ПП.

По тези причини и пред неизвестността на коя от политическите формации президентът ще връчи третия мандат тези хаотични движения може да се определят и като опит на първата и втората партия в парламента – ГЕРБ и ПП, да отнемат вината от себе си при евентуален провал и на този парламент и отиване на поредните предсрочни парламентарни избори.

Изглежда, че за такъв вариант се готвят и от президентството, ако се съди по заявеното намерение на президента по време на срещата му с представителите на ГЕРБ. Според тях, ако формациите в парламента не успеят да излъчат правителство, Народното събрание може да се разпусне в средата на януари, а предсрочният парламентарен вот да се насочи за средата на март.

1 Коментар
  1. Со керез казва

    Няма нужда от избори, нали същите индивиди ще се кандидатират. Освен това, държава отдавна няма и не може да има. Чандала не могат да имат държава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.