Социалисти: Таткото на Явор Божанков разследван за далавери със скрап

1 15 235

Депутатът от БСП Явор Божанков заедно с лидера на левицата Корнелия Нинова изненадващо се превърна от защитник в ревностен критик на главния прокурор Иван Гешев.

Преди дни Божанков си размени остри реплики с обвинител №1 по време на среща за обсъждане на съдебната реформа, проведена по инициатива на главния прокурор, пише „Уикенд”.

През последната седмица Гешев инициира серия от разговори с политически партии по предлаганата от него реформа в правосъдието.

По време на дискусията между Гешев и депутатите от БСП, Явор Божанков призова главния прокурор да си подаде оставката, а обвинител №1 му отвърна с цитат от Библията: „Моето търпение ще победи вашето лукавство“.

Резкият политически завой по отношение на Иван Гешев, взет от Корнелия Нинова и малцината й останали верни депутати, сред които е и Явор Божанков, си има своето обяснение, коментира пред „Уикенд“ представител на държавното обвинение.

Според думите му, Нинова атакува прокуратурата заради образуваната проверка по сигнал на Кирил Добрев, че не е бил допуснат до заседание на Националния съвет на БСП на 28 август.

Нинова нееднократно обяви, че няма да предостави изисканите от прокуратурата документи и че няма да се яви на разпит, а за последно се ожали в Народното събрание, че Гешев й пратил двама униформени от „Съдебна охрана“ рано сутринта, за да я отведат принудително на разпит.

Впоследствие се оказа, че Корнелия е била търсена не по искане на прокуратурата, а по заведено от нея дело срещу журналиста Явор Дачков. Съдът разпоредил книжата по делото да се изпратят до тъжителят и ответникът.

Лидерът на БСП обаче не посмя да отвори вратата на служителите от Главна дирекция „Охрана“, а предпочете да сътвори лъжовен политически скандал в Народното събрание. „Дебелашки макиавелизъм от Крушовица!“, коментира Явор Дачков панаирът на Корнелия Нинова.

Реклама

Подгласникът на Корнелия – Явор Божанков, може би също се е превърнал от поддръжник в критик на Иван Гешев заради нарушен личен финансов интерес, научи „Уикенд“ от сигурен свой източник.

Според думите му, през последните месеци дейността на бащата на Явор Божанков – мастития бизнесмен Румен Божанков от Горна Оряховица, е щателно проверявана от РИОСВ – Велико Търново и от полицията в Горна Оряховица заради подадени десетки сигнали за нередности.

Бащата на Явор Божанков ръководи дружеството „Крис-Р“ ЕООД, което търгува със скрап и всякакъв вид отпадъчен материал. Фирмата е основана през далечната 1990 г. и е смятана за монополист в изкупуването на цветни метали, желязо, стомана и ловни акумулаторни батерии във Великотърновския регион.

„Бизнесът със скрап на фамилия Божанкови е обект на проверка заради постъпили данни за незаконно изкупуване на детайли, част от критичната инфраструктура на България – железопътни релси, железни части от мостови съоръжения, шахти и капаци“, разкрива пред „Уикенд“ запознат с разследването.

Твърди се, че от фирмата „Крис-Р“ си затваряли очите, когато роми от местния квартал „Калтинец“ мъкнели за продажба откраднати жп релси и дори цели части от вагони, собственост на БДЖ.

Главната площадка на „Крис-Р“ е разположена в непосредствена близост до една от най-големите железопътни товарни гари в страната, в индустриалната зона на Горна Оряховица. До този момент от районната прокуратурата не обявяват официално данни от течащото разследване.

Любопитен детайл е, че бащата на Явор Божанков е собственик и на заложна къща „Екоприм“, помещаваща се на бул. „Македония“ в Горна Оряховица. В навечерието на отминалите избори на 2 октомври заложната къща е трябвало да бъде проверена от местната полиция заради постъпили сигнали за изборна търговия.

В последния момент обаче акцията на МВР е била отменена, като вместо това ченгетата са посетили домовете на брокери на ромски гласове от циганската махала „Калтинец“.

„Явор Божанков влезе за първи път в парламента като поставен под №9 в листата на Весела Лечева във Велико Търново. Тогава той стана втори с огромен брой преференции. Оттогава досега Божанков винаги печели огромен брой гласове, като мнозина си обясняват това със заложната къща на баща му.

Обектът никога не е посещаван и проверяван от МВР, въпреки, че е сред най-посещаваните от ромите особено в дните преди провеждането на избори“, твърдят в Горна Оряховица.

1 Коментар
  1. Таткуту на Явурчу казва

    Явурчу не е толкоз прозд, колкото изглежда. Нито аз съм толкоз крадлив, колкото ме описвъте. Бамааму

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.