Секретен доклад на ДАНС: Русия готви бомбен атентат на Дунав мост

2 26 629

Руските тайни служби чрез военното си разузнаване ГРУ подготвят бомбен атентат в България посредством взривяване на цистерна с гориво на Дунав мост, пише „Уикенд”. Това се твърди в секретен доклад, изготвен от ДАНС, с когото в началото на месец октомври са били запознати президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев, военният министър Димитър Стоянов и шефът на МВР Иван Демерджиев.

Докладът е строго секретен и в него се описват най-големите рискове за националната сигурност на България в разгара на ожесточената война в окупирана Украйна.

В същия доклад са изразени и опасения, че ако Народното събрание официално гласува отпускането на военна помощ и оръжия за Украйна, това ще постави под още по-голям риск от руска диверсия и агресия България.

Страната ни, заедно с Унгария, единствена от Европейския съюз не предоставя оръжия в помощ за Украйна, макар родни оръжейни производители да пласират продукцията си през трети страни, която в крайна сметка достига до Киев.

Според службите в България, районът около Дунав мост е обект на засилено внимание от страна на ГРУ през последните няколко месеца заради тайна военна помощ, която България и други натовски страни оказват на армията на Украйна.

Всеки ден в България през Дунав мост от Румъния влизат между 120 и 150 тира, които зареждат нафта на бензиностанциите в и около Русе, след което, под съпровод на полицейски патрулки, колоната от цистерни напуска страната ни.

Дизеловото гориво не се плаща от шофьорите, а сметката се поема от съюзниците от НАТО, които се разплащат веднъж седмично с бензиностанциите посредством специално създадени за целта търговски международни дружества.

Нафтата е предназначена за нуждите на армията на Украйна, която успешно се бори с руските окупатори. Ежедневно от България се изнасят без документи по около 30 млн. литра дизелово гориво за Киев, като камионите влизат и излизат от страната ни без да разполагат със задължителният ARD сертификат за превоз на горива и опасни леснозапалими товари.

Реклама

Заради мащабния износ на нафта за армията на Украйна, от ДАНС съзират опасност Русия да осъществи терористичен акт чрез взривяване на цистерна на Дунав мост.

При реализирането на този сценарий се предполага, че Москва няма да поеме отговорност за саботажа, а чрез пропаганда ще обвини властите в България за занижения контрол на товарните автомобили, транспортиращи горива.

Проучване на „Уикенд“ сред търговци на горива установи, че в действителност колони от украински, молдовски и турски тирове всеки ден влизат празни в България и си тръгват с пълни 20 000 литра нафта в цистерните.

„Това не е от днес, а още от пролетта, но през последните два месеца бройката на камионите-фантоми, влизащи през Дунав мост, за да пълнят гориво нарасна неимоверно и достигна по над 100 на ден.

В бранша ги наричаме фантоми, защото камионите не отговарят на европейските изисквания за транспорт на опасни товари, но въпреки това минават граници без задължителното удостоверение ARD.

Тук не става въпрос за контрабанда, а за международна държавна схема – камионите с нафтата доставят горивото по суша до Киев за нуждите на армията на Украйна“, признава търговец на горива от Русе. Той даже предостави снимков и видеоматериал до „Уикенд“, а от кадрите е видно, че камионите са украински и молдовски.

Според търговци на горива, с които „Уикенд“ разговаря, действително съществува реална опасност от инцидент с цистерна с горива на Дунав мост, но не заради диверсия от страна на руските военни служби, а заради факта, че почти всички цистерни от Украйна, въвлечени в трафика на дизел за армията на Зеленски, не би следвало да се движат по европейските пътища заради спорните им технически изправности.

„Някои от цистерните са 40-годишни, а много от камионите не са пригодени за превоз на опасни товари и не разполагат с никакви сертификати.

Въпреки това се прави международен компромис заради войната. Многократно сме сезирали компетентните институции, но напразно – остава ни да се молим да не ни сполети взрив като този на Кримския мост“, кръстят се представители на петролния бранш.

2 Коментара
  1. Бонд казва

    Абе вие не сте нормални?!Те Руснаците ся печелът луди пари.Нефтохима,работи та се пръска.Кой е луд да си отреже финансирането

  2. Пешо казва

    ПИТАНЕ: „Другарката“ Мая Манолова ще бъде ли на моста, когато стане това?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.