Баста! Народът излиза на бунт срещу фирма от обръчите на ДПС (СНИМКИ)

0 8 335

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на съда в Пловдив и по този начин отхвърли акт на директора на регионалната екоинспекция срещу един от концесионерите на кариерите за инертни материали в Белащица.

„Холсим кариерни материали Пловдив” АД води битка в съда за кариерата над селото в община „Родопи“, където хората също протестираха заради шума и запрашаването.

Жителите не са съгласни работата на кариерата да продължи. Те твърдят, че от взривовете и движението на тежката техника в селото има напукани стени на жилища и огради, висока запрашеност и разбити улици.

В същото време институциите не осъществяват никакъв контрол върху работата на кариерата, заради която много хора, занимавали се доскоро с животновъдство и производство на зеленчуци, загубиха препитанието си.

Сега решението на ВАС отново вдигна на крак жителите на Белащица, които години наред протестираха срещу функционирането на кариерите и категорично застанаха срещу удължаването на концесията, каквото желание заявиха частните фирми, които работеха там до началото на тази година.

Преди няколко месеца Административният съд в Пловдив отхвърли жалбата на концесионера „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД и потвърди решение на екоинспекцията срещу инвестиционното намерение от 2019г. на „Холсим“ за продължаване срока на концесия за кариерите над пловдивското село за срок от 15 години, внесена към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив.

Фирмата обаче обжалва пред Върховният административен съд, откъдето се произнасят в тяхна полза. Върховният съд счита, че не са установени твърдените от РИОСВ пречки за изготвяне на ОВОС /оценка за влияние върху околната среда/, с която да се реши дали да бъде позволена процедурата, след която може са се пристъпи към удължаване на концесията.

„С решението се отваря широко вратата не само за „Холсим“, а и за „Европейски пътища“ да подновят инвестиционните си намерения“, коментира пред Радио Пловдив Павел Гимишев, председател на инициативния комитет за спиране на дейността на кариерите над Белащица.

Той уточни, че все още обсъждат формата на протеста, но най-вероятно отново ще протестират на пътя, водещ към кариерите.

Реклама

„Европейски пътища” всъщност е новото име на „Пътища Пловдив”, която беше собственост на червения олигарх Георги Гергов, а сега се свързва с ДПС.

„Пътища Пловдив” е основана през 1993 г. с разпореждане на Министерския съвет чрез отделяне на дейност и имущество от Областно пътно управление – Пловдив.

Две години по-късно е включено в програмата за масова приватизация. Продадено е през 1997 г., като дълги години мажоритарен собственик на компанията беше лидерът на областната организация на БСП в Пловдив Георги Гергов.

През 2014 г. той продаде „Пътища Пловдив“ на собственика на „Агромах“ – Асен Савев, баща на настоящия собственик на „Грома Холд“ Христо Савев. След смъртта на Асен Савев през 2018 г. с днешна дата официален собственик на „Европейски пътища“ е съпругата му – Анка Савева.

„Европейски пътища“ („Пътища Пловдив“) има богат опит в изпълнението на пътни проекти, финансирани от държавния бюджет и европрограми.

От идването на власт на Бойко Борисов компанията направи забележителен растеж. Приходите ѝ непрекъснато растат, като за последните три финансови години са се увеличили от 32.7 млн. лв. през 2017 г. на над 132.3 млн. лв. през 2019 г.

Любопитен факт е, че ако през 2017 г. за компанията са работили 206 души, три години по-късно техният брой намалява повече от три пъти до 61 работника, показват данните на Камарата на строителите. 

От тях около една шеста са счетоводителите, според данните във фирмения сайт. Изпълнителен директор на компанията е Маргарита Попиванова. Компанията заема 6-та позиция в класацията на „Капитал 100“ за най-големите строители у нас.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.