ТАЙНА! Пламен Терасата засекретил чие е отнетото от КПКОНПИ престъпно имане

0 15 109

Служебна тайна се оказаха всички решения за образуване на производство за отнемане на незаконно придобито имущество на антикорупционната комисия (Комисията противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това съобщават от Антикорупционния фонд (АКФ), позовавайки се на заповед от 2018 година, подписана от тогавашния председател Пламен Георгиев – Терасата, който подаде оставка след скандала „Апартаментгейт“.

Според АКФ заповедта е в нарушение на закона, който не позволява информация да се обявява за служебна тайна за повече от шест месеца. Те наричат решението опасен административен произвол.

Новината стана известна на заседание в рамките на съдебното дело, заведено от организацията заради отказан достъп до решенията на Комисията за предявяване на иск за отнемане на незаконно придобито имущество от 2018 до сега. Делото се разглежда от Административен съд – София-град.

Според заповедта всички решения на антикорупционната комисия за образуване на производство за отнемане на незаконно придобито имущество са служебна тайна и не могат да бъдат оповестявани.

Реклама

„Приемането на подобна заповед е скандално ограничение на правото на обществото да е информирано за дейността на един от ключовите антикорупционни органи в държавата. Дейността по отнемане на незаконно придобито имущество представлява най-обемната сфера на дейност на КПКОНПИ, в която са заети най-голям брой нейни служители и се издават най-голям брой актове, в пъти повече в сравнение с другите направления от работата на Комисията“, пишат от Антикорупционния фонд.

Заповедта на Георгиев прави тази дейност напълно секретна. „Обществеността не може да се информира за това какви проверки е извършила комисията, какъв анализ на фактите е направила и до какви правни изводи е достигнала, за да вземе решение за образуване на дело.

Тази заповед директно противоречи и на Закона за защита на класифицираната информация. По закон, за да бъде класифицирана една информация като „служебна тайна“, нерегламентираният достъп до нея трябва да уврежда интересите на държавата или друг правнозащитен интерес“, уточняват от АКФ.

Според организацията информацията за решенията антикорупционната комисия по никакъв начин не уврежда интересите на държавата.“Обратното – тя дава възможност на обществеността да формира мнение за фактите и изводите, въз основа на които КПКОНПИ инициира производства за отнемане на имущество на граждани.

По своята същност това е обществена информация, която не може да бъде класифицирана, особено пък безкрайно. Не могат да се възприемат и евентуални доводи за защита на лични данни, доколкото в такива случаи законът допуска тяхното заличаване.

Освен това, именно личните данни на засегнатите лица и информация за имуществото им, подлежи на публикуване в Държавен вестник, веднага след образуване на делото, по иск на КПКОНПИ“, пишат от АКФ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.