Сашо Апашо осъди прокуратурата на 50 000 лева

1 5 911

Прокуратурата окончателно е осъдена да плати 50 000 лева обезщетение на съдения и оправдан по делото за ЦСКА и „Кремиковци“ Александър Томов, познат и като Сашо Апашо. Това видя „Сега“ в деловодните регистри. Томов е поредният, който печели дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Първите две инстанции присъдиха обезщетение на Томов, а Върховният касационен съд (ВКС) отказа да разгледа подадената от прокуратурата жалба срещу решението на Софийския апелативен съд. Апелативните магистрати пък потвърдиха решението на Софийския градски съд (СГС), който през 2018 г. осъди прокуратурата да плати на Томов обезщетение.

Тогава СГС присъди на Томов 50 000 лева. От тази сума 40 000 лева са за неимуществени вреди и 10 000 лева – за имуществени вреди. Това е повече от 10 пъти по-малко от поначало претендираните от Томов 686 500 лева.

Първоначално Александър Томов беше поискал от съда да му бъдат присъдени 100 000 лева за нанесените му неимуществени вреди от продължилото 8 години дело, 512 500 лева за пропуснати ползи от неполучени възнаграждения и 74 000 лева за адвокатски разходи. Тези суми бяха съществено редуцирани още от първата инстанция.

Томов заведе делото си срещу прокуратурата по ЗОДОВ през 2017 г., след като през 2016 г. заедно с Александър Гарибов, Божко Бонев и Иван Иванов бяха окончателно оправдани по повдигнатите им обвинения за „източването“ на ЦСКА и „Кремиковци“.

Реклама

Томов и Гарибов бяха изправени пред съда за присвояване на близо 3,5 милиона евро, нареждайки преводи от сметката на ЦСКА в полза на „Креди ис Солюшън Партнерс“ АД. Томов беше подсъдим и за това, че с Иван Иванов и Божко Бонев присвоили хвостохранилище и общежитие на обща стойност 29 милиона лева, които са били прехвърлени към завода на бизнесмена Васил Божков, без да са заплатени.

Тогава тричленен състав на ВКС отсъди, че нецелевото разходване на пари, взети на кредит от двете дружества, няма как да е престъпление, защото кредитът е бил погасен.

Определението на върховния съд по гражданското дело на Томов срещу прокуратурата е окончателно и не подлежи на обжалване.

В акта си върховните съдии Василка Илиева, Борис Илиев и Ерик Василев (докладчик) се съгласяват с изводите на долните инстанции, че предвид продължителността на делото срещу Томов, извършените процесуално-следствени действия, взетите по отношение на него мерки за неотклонение и причинените му неудобства в личен и професионален план справедливото обезщетение за причинените за неимуществените вреди е 40 000 лева.

Върховните магистрати са съгласни с градския и апелативния съд, че няма доказателства за връзка между обвиненията срещу Томов и освобождаването му от ЦСКА и развода му.

1 Коментар
  1. адвокат ЛЕН. БОР., 31 годишна или "Цуни ми гъзо Кирчо срещу 16 000 лева" казва

    Да ги плати прокурорът, който по нареждане на МВР повдигна обвинение срещу Апашо – милото евроатлантическо педи Бориту Велчеф

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.